|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - [E36]318is opóźniona reakcja na gaz, niepokojące dźwięki
woytek13 - 2012-12-27, 15:57 Temat postu: [E36]318is opóźniona reakcja na gaz, niepokojące dźwięki Witam mam taki problem:
http://www.youtube.com/watch?v=d60bA0aYB4o
dźwięk słyszalny dopiero po rozgrzaniu auta, w trakcie jazdy TYLKO pod obciążeniem i od 2000obrotów. Co to może być?
Dodam, że auto słabo reaguje na gaz, tzn na zimno obroty zamiast rosnąć to spadają i dopiero rosną. A jak przy ruszaniu auto się zadusi to zalewa go paliwem i są problemy z dopaleniem. Tu film:
http://youtu.be/Dx8JrmOOf5M
Zaraz dodam film w lepszej jakości dla zobrazowania całego problemu.
Cypisek - 2012-12-27, 20:59
NA benzynie i na gazie chodzi tak samo? To nie łańcuch się tłucze? nie jest czasem przestawiony?
Kupiłeś to auto?
woytek13 - 2012-12-28, 15:10
Zamulanie jest na benzynie, a na gazie (jak to zwykle z gazem) jest spotęgowane. Ale ogólnie jest podobnie na obu paliwach.
Auto kupiłem, prawie rok temu i stukanie jest od niedawna. Dziś doszedłem do wniosku ( z pomocą lokalnego mechanika) że to musi być nieszczelność kolektora wydechowego bo stamtąd pochodzi dźwięk. Uszczelka zamówiona, a czy są pęknięcia zobaczymy po zdjęciu.
Cypisek - 2012-12-28, 19:04
woytek13 napisał/a: | to musi być nieszczelność kolektora wydechowego |
e tam.
Sprężanie mierzyłeś? Bywasz jeszcze w Lublinie? Podjedź kiedyś do mnie to rzucę okiem. W sumie to wczoraj przejeżdżałem przez Fajsławice ; ]
woytek13 - 2012-12-28, 19:18
Dziś rozebrałem kolektor. 2 szpilki całkiem wykręcone, jedna rozkręcona a reszta baaardzo luźna. Przedmuch na 4 cylindrze ewidentny.
Kompresję dziś mierzyłem, 14 na jednym cylindrze, reszta po 13. Ale jakość wykonanej usługi była niska, więc nie biorę tych pomiarów szczególnie "serio". Temp silnika też niska podczas pomiaru. Jutro postaram się ogarnąć wydechowy i zobaczę co będzie dalej. Żeby przynajmniej ciszej było i bez żadnego stukania. W lublinie jestem od poniedziałku do piątku, bo pracuję i studiuję w lublinie. Powiedz gdzie miałbym podjechać, po 2 stycznia koniec wolnego i kiedyś popołudniem mógłbym wpaść na "przegląd" bo lolalni znachorzy i serwinki już mnie nie interesują
[ Dodano: 2012-12-31, 16:06 ]
Dźwięk naprawiony. Okazało się że to był niedokręcony i lekko pęknięty kolektor wydechowy. Spawanie, nowe uszczelki, nowe szpilki i całość cicha jak wcześniej
|
|