|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - BMW 318 TDS
Daro W. - 2013-01-11, 18:47 Temat postu: BMW 318 TDS Witam,
własnie zamierzamy kupic dla dziewczyny 318 TDS, ale nie mając doswiadczenia w dieslach proszę o porade.
Na co zwrócic uwage przy kupnie takiego auta ? Chodzi mi o mechanikę. Jak poznać czy np. turbina jest sprawna?
Są podobno sposoby na sprawdzenie kompresji, wyjmując bagnet na pracującym silniku. Ale co to da ? Co ma się stać ?
Będę wdzięczny za kazdą podpowiedź.
Znalazłem cos takiego
http://moto.allegro.pl/bm...2918521316.html
BIERNAŚ - 2013-01-12, 16:55
Myślę, że zacznij od spr czy nie ma zaworka zwrotnego na wężyku przed pompą wtryskową. Jeśli jest oznacza to, że jest nieszczelność lub pompa tak wyeksploatowana, że paliwo się cofa i są problemy z odpalaniem po dłuższym postoju. Jeśli chodzi o turbinę niech ktoś "doda gazu" i sprawdź czy puchnie wąż co łączy rurę IC z kolektorem dolotowym. Jeśli nie to turbo już słabo pompuje. Przy okazji możesz ściągnąć ten wąż łączący ową rurę (są tam dwie opaski) i sprawdzić czy dużo oleju jest w dolocie. Przy gaszeniu zwróć uwagę, czy nie telepie i czy nie hałasuje (dwumas). Miałem takiego TDS'a generalnie auto ok. Dynamika słaba. Wymieniłem świece żarowe, aku i bezproblemowo odpalałem auto zimą. Generalnie proponowałbym jakieś 318i plus instalacja gazowa. Tds'y to stare auta z dużymi przebiegami, więc prawdopodobieństwo regeneracji turbo lub pompy jest bardzo duże.
Pozdro!
Daro W. - 2013-01-28, 17:32
Dzieki wielkie za wskazówki. Przydadzą się.
Rzeczywiscie to jednak zmeczone auta.
szulik4 - 2013-01-28, 20:49
po 200-250tyś czeka cię wymiana łańcucha rozrządu co się wiąże ze ściągnięciem głowicy. Jak nie chcesz mieć problemów i nie chcesz poznawać wszystkich warsztatów w okolicy to nie kupuj.Jak już to 1.6 a najlepiej 1.8is LPG jak ma być tanio.
|
|