BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E30 Nie odpaliło

Suchy224 - 2013-01-12, 15:36
Temat postu: E30 Nie odpaliło
Witam.
Jestem nowym posiadaczem Beemki i mam problem. Nie odpaliła mi dziś skubana :(
Nie wiem właściwie jak opisać wam problem.
Kręci kręci i nie odpala. to jest e30 320i silnik m20 w gazie, zgaszony na benzynie i odpalany też na benzynie. bezpieczniki nie spalone na pych też nie bardzo chce się dźwignąć :( Podjechała pod dom została zgaszona i amen. właściwie nie wiem nawet co teraz sprawdzać i jak... pomóżcie

ogolny - 2013-01-13, 07:25

Najpierw to sprawdź czy jest iskra.
norb - 2013-01-13, 15:20

Suchy224, kiedys w m20b25 tez miałem podobny problem i co sie okazało to komputer stracił zasilanie (plusa) nie wiem jak to mozliwe ale jakies zwarcie poszło...
krenciła jak szalona ale nie oodpalała... Sprawdz ta iskre jak pisze ogolny,

Dantte26 - 2013-01-14, 13:24

prawdopodobnie zacięła się pompa paliwa...podnieś siedzisko kanapy tylnej i uderz pięścią w dekiel przysłaniający pompe podczas odpalania...jeśli się odezwie masz winowajcę...posłuchaj także czy pompa wogóle pracuje podczas rozruchu...
Suchy224 - 2013-01-14, 22:25

Kochanie odpaliło i okazało się że faktycznie pompa paliwa się przycięła.
Odkręciłem wieczko pod kanapą odpiąłem ją stuknąłem delikatnie podpiąłem stuknąłem jeszcze raz i się ruszyła.

Teraz zapytanko, czemu tak się stało, mam na gwałt szukać nowej pompy ?

Dantte26 - 2013-01-15, 17:20

Suchy224 napisał/a:
czemu tak się stało, mam na gwałt szukać nowej pompy ?

no niestety...są to już leciwe urządzenia które to nie jedną cysternę paliwa przepompowały i z racji tego mają prawo już niedomagć...jeśli zacięła się raz, zatnie się i drugi i następny itd. w najmniej oczekiwanych momentach...(np. podczas wyprzedzania) nie ma żartów...trzeba będzie szykować się do zakupu...od siebie mogę podpowiedzieć abyś nie kupował oryginalnych używek bo po leżakowaniu w garażach spada ich żywotność, chyba że bezpośrednio z jeżdżącego auta...ja kupiłem nową marki QAP (250zł) i śmiga już 5 lat...Bosch z allegro za 100zł dobrze jeśli wytrzyma rok...

Suchy224 - 2013-01-18, 20:57

No, raz stuknąłem i się odwiesiła ale dzień później padła na amen. :)