| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - czym różni się buda 4 i 6 cylindrów i przed '87 i po
Marcin e30 - 2005-04-09, 09:08 Temat postu: czym różni się buda 4 i 6 cylindrów i przed '87 i po pytanie może dziwne
ale czym róźni sie nadwozie i podwozie 4 cylindrówki od 6 i wąska od szerokiej lampy
nie piszcie ze światłami bo to wiem tylko interesują mnie mocowania i inne takie pierdułki czysto mechaniczne
ps. mam na myśli przekładke budy ale jest wąska lampa i trzeba założyć szeroką
ps. do Admina - żeby nie było żadnych problemów ze robie lub będę robił coś bezprawnie to pytanie jest czysto teoretyczne
ale jak najbardzie proszę je traktować poważnie
pozdro
Zbychu - 2005-04-09, 10:20
Z tego co wiem to różnice są w lampach, co juz wiesz, oczywiście zderzakach, a ponadto wewnatrz w szerokiej lampie jest schowek na kluczyk i pokrętło od nawiewu czterostopniowe.
Sadzę że reszta różnic wynika z róznorodności silników.
Marcin - 2005-04-09, 12:10
http://www.forum.bmw-orr.org/viewtopic.php?t=2396
Marcin e30 - 2005-04-09, 12:41
Dzięki Mcinek ale tamto juz czytałem i właśnie interesują mnie takie sprawy jak np. podał BOR z rozstawem śrub od mocowania podporu wału
sarna1 - 2005-04-09, 14:25
szeroka lampa jest juz cynkowana a waska nie.
Marcin - 2005-04-09, 14:30
| sarna1 napisa/a: | | szeroka lampa jest juz cynkowana a waska nie. |
Sarnba zajrzyj do linku co podalem i doprecyzuj swoje dane (wypowiedz BORia)
Anonymous - 2005-04-09, 15:05
w m20 rozni sie zbiorniczek wyrownawczy i jest po innej stronie rozni sie instalacja elektryczna w szerokiej mozna odlaczyc cala wiache silnika w waskiej jest w calosci nie da sie jej wyjac czujnik poziomu oleju ma inna wtyczke czujnik poziomu wody chlodzacej jest gdzie indziej(po drugiej stronie razem ze zbiorniczkiem ) mam silnik dyfer wal i skrzynie od waskiej w szerokiej
Marcin e30 - 2005-04-09, 19:42
| rumcajs napisa/a: | .... mam silnik dyfer wal i skrzynie od waskiej w szerokiej |
czyli z tymi najważniejszymi rzeczami nie ma problemu
to jeszcze może ktoś wie jak jest z zawieszeniem - czy też nie będzie zadnych problemów
HAMANN E30 - 2005-04-09, 20:56
zawiecha taka sama jak w waskiej chyba ze 2.5l to tarcze z tylu ale to chyba wiesz,pozdro
kicha - 2005-04-09, 21:06
Tarcze posiada nie tylko 325 z tylu ale takze 318 iS ale to takie male OT chyba sie nie obrazicie
BOR - 2005-04-09, 22:20
| Cytat: | | w szerokiej mozna odlaczyc cala wiache silnika w waskiej jest w calosci nie da sie jej wyjac |
Pomyłka. W wąskiej też jest normalne gniazdo połączeniowe.
| Cytat: | | w szerokiej lampie jest schowek na kluczyk i pokrętło od nawiewu czterostopniowe. |
W wąskiej też może być schowek na kluczyk. Wystarczy, że ktoś zamówił jako dodatkową opcję. Pokrętło od nawiewu czterostopniowe jest od 1985.
slawo - 2005-04-09, 22:26
Gniazdo diagnostyczne przed 87 jest male po 87 jest duze
MARAS - 2005-04-09, 23:05
tak na dobra sprawe to nie ma żadnych różnic konstrukcyjnych, wszystkie mają te same mocowania nawet jeżeli dla przykłady nie masz elektrycznych szyb to instalacja jest poprowadzona, buda każda jest z tymi samymi otworami by można było wstawiać do niej co chciał klient jak klocki lego dla przykładu mocowanie skrzyni biegów ma podłużne otwory by można było w zależności od silnika, skrzyni i długości wału ją zamocować położenie silnika nie określają otwory na podłużnicach różnice są w łapach mocujących silnik na poduchach z buda tak jak i same poduchy inne dla m20 (branki) inne dla m40 trapezy, u mnie są otwory na pompe ABS a jej nie ma otwory mocowania zbiorniczka wyrównawczego jak w m20 a mam go przy chłodnicy otwory i okablowanie centralnego zamka elektryki szyb a tego nie było ale łatwiej było założyc wpiąć przykręcić i działa, tak samoz wydechem mocowanie te same różnice w budowie wydechu jedna rura bądź dwie, otwór w przegrodzie bagażnika jest a podłokietnika i rękawa na narty w tylnej kanapie nie mam więc nie ma zasadniczych różnic w mocowaniu podzespołów napędowych... mam koło potrójne koło pasowe pasowe na wale a nie mam klimy ale otwory do zamocowania są nawet fotele od cztero dzwiowej pasują do dwudrzwiówki bo tak miałem na początku zanim znalazłem składane kubły od coupe... i nie prawda że tylko 2,5 miały tarcze z tyłu zajrzyjcie do Tox'a ma 320 i tarcze z tyłu...
Wszystko załeżało od życzeń klienta...
Pawel-e30 - 2005-04-09, 23:45
| kicha napisa/a: | Tarcze posiada nie tylko 325 z tylu ale takze 318 iS ale to takie male OT chyba sie nie obrazicie |
Panowie jak jest abs to sa i tarcze chyba jasne prawda a abs nawet byl w m40b16 wjec nie rozumiem was zbytnio
Marcin e30 - 2005-04-10, 00:03
dzięki chłopaki za info
jak by sobie jeszcze ktoś przypomniał to oczywiście piszcie
ps. tarcze z tyłu miały chyba wszystkie wersje z abs'em bo inaczej to była by lipa
kicha - 2005-04-10, 03:00
Pawel-E30 napisal
| Cytat: | | Panowie jak jest abs to sa i tarcze chyba jasne prawda a abs nawet byl w m40b16 wjec nie rozumiem was zbytnio | z tym sie nie do konca moge zgodzic bo ja nie mam ABS-u a posiadam tarcze gdyz kazdy iS jest w nie wyposazony. Pozdro
Jacek E30 - 2005-04-10, 15:39
Do PAWŁA E-30 - wg Ciebie jeżeli jest ABS to musza byc tarcze z tyłu ? To stwierdzenie jest dalekie od prawdy ! Na przykład Skoda Octavia (chodzi o te starsze modele ) ma ABS a z tyłu sa bębny ! Zresztą nie jest tak , że jak auto ma tarcze z tyłu to zaraz jest ABS przykładami są : właśnie BMW E30 i poczciwy FSO POLONEZ , FSO 1500 .
Anonymous - 2005-04-12, 13:22
| Pawel-E30 napisa/a: | | Panowie jak jest abs to sa i tarcze chyba jasne prawda a abs nawet byl w m40b16 wjec nie rozumiem was zbytnio |
W ABS może być wyposażony również samochód, który ma hamulce bębnowe. Jedno z drugim nie ma związku. ABS to tylko dodatkowa regulacja ciśnienia w układzie hamulcowym na podstawie informacji z czujników z każdego koła.
duchPW - 2005-04-12, 13:54
panowie - skoro te samochody z waszych przykładów mają abs i tylnie hamulce bębnowe, to może znaczyć, że abs działa tylko na przód - trzeba by to dokładniej zbadać, ale nie wydaje mi się, żeby hamulec bębnowy był w stanie współpracować z abs'em - podejrzewam, że po dwóch masażach stopy by się zaciął - dlatego właśnie montuje się tarcze... że się nie zacinają jak bębny
oczywiście Paweł podał zależność tylko w jedną stronę, co nie przeszkadza miec samochodu z tarczami i bez abs'u - sprzeczności nie widzę.....
.....a poza tym to temat o różnicach pomiędzy E30-kami, a nie o skodach itp więc w miarę moążliwości proszę o kontynuowanie
MARAS - 2005-04-12, 15:15
Pioter a co ty tu za cherezje wypisujesz o działaniu ABS tylko na przód,,że bębny feee nie masz pojęcia czy się zgrywasz?
A co tutaj badać przy ABS nie ma znaczenia z jakimi hamulacami pracuje czy z tarczami czy z bębnami ponieważ czujniki abs umieszczone są przy piaście koła gdzie z pierścienia wygladającego jak zębatka zbierają impulsy a nie z tarczy hamulcowej jak myśli Pioter-W...
...a w sprawnych hamulcach bębnowych nie ma się co zacinać wielokrotnie hamuję na krętych drogach w okolicy i jakoś nigdy mi się nic nie zacięło nie przegrzało wszystko zależy od stanu w jakim są hamulce Jak będzie ktoś miał zjechane tarcze na minimum i klocki to tęż mu sie droga hamowania wydłuży bo tarcze się przegrzeją podniosą temperaturę płynu a jak będzie płyn do to się zagotuje i staną się jeszcze mniej skuteczne więc poco te bzdury pisać... jak nie masz pojęcia.
Anonymous - 2005-04-12, 19:03
MARAS ma rację. Pioter_W, może byś coś jednak poczytał o systemach ABS, zamiast wypisywać takie bzdety.
slawo - 2005-04-12, 21:54
Oj koledzy koledzy!!! Kto nie widziale ABS-u z tylnymi bebnowymi niech podejdzie do sasiada ktory ma starszego Opla vectre czy podobna i zobaczy - tam bylo takie rozwiazanie jakie czas stosowane.
MARAS MA RACJE!!!!!
jednak bardzo malo jest fur z bebnami z tylu i abs-em
Pancin - 2005-04-12, 22:23
| Cytat: | | panowie - skoro te samochody z waszych przykładów mają abs i tylnie hamulce bębnowe, to może znaczyć, że abs działa tylko na przód - trzeba by to dokładniej zbadać, ale nie wydaje mi się, żeby hamulec bębnowy był w stanie współpracować z abs'em |
Oj stary, douczyć się trzeba, albo przynajmniej pomyśleć logicznie. Spróbuj sobie wyobrazić sytuację opisaną przez Ciebie. Jesteś w poślizgu w momencie każdego mocniejszego hamowania. Hamulec musi hamować porównywalnie na wszystkich kołach. Inaczej jest do du.. . A hamulec bębnowy jak najbardziej może współpracować z ABS-em. Sam mam w służbowej Fabii taki układ i działa bez zarzutu.
duchPW - 2005-04-12, 23:34
spoko - nie zgrywam się i jak napisałem WYDAJE MI SIĘ - a co do poczytania, to może polecisz jakąś godną lekturę... na razie to widzę, że sam nie czytasz, tylko od razu grzmisz - nie twierdzę, że MARAS NIE MA RACJI, tylko, ze moim zdaniem współdziałanie ABSu i bębnów to nie to - nie wiem który z was jest najlepszy z logiki, ale moim zdaniem w moim myśleniu prędzej brak wyobraźni niż logiki, ale oko - najważniejsze, że się wyjaśniło - jednak dalej twierdzę, że nie widziałem bety z ABSem i bębnami jednocześnie... a jednocześnie tarcze z tyłu montowane były także w najsłabszych silnikowo wersjach e30 (o ile miały ABS)
napisałem też że trzeba by sprawę dokładniej zbadać, ale rozumiem, ze żaden się nie kwapi, bo mózgi wasze przepełnione są wiedzą - to fajnie... jakby co będę pytał, a wy uczcie
slawo - 2005-04-12, 23:58
o rany,po kiego grzyba te glupie texty?
pioter bo w e30 na 10000% nie bylo abs-u z bebnami,zawsze byly tarcze,nie wiem jak w e28 czy e23,ale e30 zawsze abs byl z 4 tarczami
duchPW - 2005-04-13, 00:08
spoko slawo to nie było do ciebie tylko do przemądrzałych panów jak np, zyggy czy pancin, którzy nie wnieśli (moim zdaniem) nic do dyskusji, ale każą mi sie uczyć.... nauczcie się czytać, a jak ktoś nie potrafi, to niech sam nie rżnie einsteina - coś ostatnio modna się robi zabawa w przytakiwaczy i podobnych powielaczy sukcesu - żałosne
MARAS - 2005-04-13, 08:54
Sukces...??? w czym ? Pioter_W Nie mędrkuję nie rżnę znawcy no może ciut mnie poniosło o tych cherezjach i nie twierdzę, że zawsze mam rację, zawsze mogę się mylić... i konstruktywną krytyke przyjmę. Zawsze można się czegoś nowego nauczyć.
Co do ABS to faktycznie nie spotkałem w E-30 by był on w przypadku gdy na tylnej osi są bębny aczkolwiek jest jedno autko co do którego nie jestem pewien w 100% wiem, że ma ABS nie wiem czy sprawny widziałem pompę, i wydaje mi się że z tytłu są bębny jak trafie na kolesia to sparawdzę
duchPW - 2005-04-13, 09:08
... konstruktywną i ja - więc jak widzisz mimo niezbyt przyjemnych słów do twojej wypowiedzi też nic nie mam.... ale proponuję wracać do różnic, bo taki jest wątek
Anonymous - 2005-04-13, 09:59
Pioter_W, widzę że nie tolerujesz zwracania uwagi, że nie masz racji.
Co do logiki myślenia, to może warto było jedynie napisać, że BMW z ABS-em zawsze ma tarcze, a nie w stylu, że ABS źle współpracuje z bębnami.
Chciałbym zwrócić również uwagę, że wszyscy, którzy w lepszy lub gorszy sposób skrytykowali Twoją opinię na temat ABS-u i bębnów, wnieśli coś do tematu, a przynajmniej do Twojej wyobraźni.
Pozdrawiam
MARAS - 2005-04-14, 14:52
... KONIEC ROZEJM...
Pioter_W , Zyggy wróćmy już do tematu...
WNTcoupe - 2008-09-29, 23:18
ZAPOMNIELIśTA O JEDNYM tylko w wązkiej lapie wychodziło M3 e30
Kargul - 2008-09-29, 23:37
Moja e28 520i z katem mam ABS i tarcze z tyłu.
W e28 było tak:
ABS= tarcze z tyłu
tarcze znajdujące się na tylnej osi wcale nie oznaczają posiadania ABS-u
Bębny= brak ABS-u
W e30 było tak samo
Stammek86 - 2008-09-30, 00:36
A ja mialem e36 318i z abs i bednami z tyłu i nie był to wymysł polakow tylko tak wyjechało z fabryki.
wojtaq - 2008-09-30, 07:40
kumpel w e30 mial abs i bebny na tyle 318i
Kargul - 2008-09-30, 12:24
Więc się pomyliłem co do e30...
W e28 było jak napisałem.
Pozdrawiam
RoboCop - 2008-09-30, 13:01
| wojtaq napisa/a: | | kumpel w e30 mial abs i bebny na tyle 318i |
w e36 mogą być bębny i ABS ale w e30 coś nie tak, nie spotkałem się z taką konfiguracją.
tylmanek88 - 2008-10-02, 00:58
panowie, daleko szukac. w m20b20 z koncowki produkcji wiekszosc miala ABS, a tarcze z tylu byly montowane przeciez w is oraz m20b25 czy sie myle?? chodzi oczywiscie o e30 chodzi mi o roczniki od 89 wzwyz
kmx.ind - 2008-10-02, 08:05
w m20b20 byly zawsze tarcze w kombi
Stammek86 - 2008-10-02, 14:29
| kmx.ind napisa/a: | | w m20b20 byly zawsze tarcze w kombi |
we wszystkich tourinagach by tarcze z tyłu nawet w 316i
tylmanek88 - 2008-10-03, 22:26
a coupe i sedan nie mialy tarcz w tym silniku chyba
wrona - 2008-10-03, 22:45
| tylmanek88 napisa/a: | a coupe i sedan nie mialy tarcz w tym silniku chyba |
mogly miec na życzenie kupujacego zreszta jak wszystko
tylmanek88 - 2008-10-04, 14:31
a no wlasnie o to mi biegalo czyli sprawa hamulcow wyjasniona
Artur C. - 2008-10-04, 17:35
Dodam tylko że nigdzie nie widziałem w E30 wachacza tylnego pod bębny z otworem mocowania czujnika ABS.
Stammek86 - 2008-10-04, 17:56
| Artur C. napisa/a: | | Dodam tylko że nigdzie nie widziałem w E30 wachacza tylnego z otworem mocowania czujnika ABS. |
Już mam drugą e30 i obydwie mają czujniki abs z tyłu w wachaczach/.
MARAS - 2008-10-04, 19:59
| Artur C. napisa/a: | | Dodam tylko że nigdzie nie widziałem w E30 wachacza tylnego z otworem mocowania czujnika ABS. |
http://bmwfans.info/origi...33/ill-33_0211/
a teraz widzisz...
Artur C. - 2008-10-05, 20:56
Nie no taki ciemny to nie jestem i nie dopisałem tego ale szło mi o to że nie widziałem wachacza pod bębny tył z mocowaniem czujnika abs . Ale jaja.
Grzesiek2290 - 2008-10-05, 22:44
A jak ze stabilizatorami?
325i 2/4d ma najgrubsze?
A potem Eta tak?
SmasherE30 - 2008-10-05, 23:36
Najgrubsze stabi są z touringów wyposażonych w NIVO, to jest 21mm przód i ok 14mm tył, potem wszytkie 6 garówki i IS oraz wszystko na Sportfahrwerku Mtechnik 20mm przód i 13mm tył, no i potem 4garówki , przód ok 19mm tył brak a na końcu jest iX, przód to wogóle jakiś inny bo tam inna belka jest, a średnicy obu nie pamietam. z resztą i tak te dane są na e30.de
Pozdro
Grzesiek2290 - 2008-10-06, 12:55
No to czyli jezeli robic lepszy zawias to trzeba szukac stabilizatorów z Touringa z nivo
|
|