|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - Problem ze skrzynią Automatyczną E38 5.4 M73
Arti89 - 2013-03-03, 18:29 Temat postu: Problem ze skrzynią Automatyczną E38 5.4 M73 Witam wszystkich od pewnego czasu mam problem z autem a dokładniej ze skrzynią automatyczną. Otóż zacznę od początku kupiłem auto z uszkodzoną skrzynią biegów automatem więc postanowiłem zakupić taką samą skrzynie którą znalazłem 450 kilometrów ode mnie. Kupiłem skrzynie kurier mi przywiózł skrzynie którą przełożyłem potem do auta, no i wszystko ładnie pięknie skrzynia do przodu i do tyłu jeździ tylko jest jeden problem. Skrzynia przy ruszaniu wrzuca jedynkę rusza a jak dodam gwałtownie gazu to wrzuca na luz i muszę puścić nogę z gazu i powoli dodawać gazu żeby ruszyła w miarę dobrze potem już gdy włoży wyższy bieg to jeździ normalnie, zapomniałem dodać że wymieniałem olej w skrzyni ale jest pełen stan oleju i mam uszkodzony czujnik ABS przedni ale czy to ma coś wspólnego
Vindevil - 2013-03-09, 16:18
Ciężko cokolwiek powiedzieć w tym temacie. Co działo się z orginalną skrzynią - dlaczego była uszkodzona? Podpinałeś skrzynie pod komputer?
Arti89 - 2013-03-10, 10:38
stara skrzynia nie miała wstecznego i ciągle wyskakiwał komunikat Getribenotprogram widać że była zajeżdżona i mechanik sprawdzał to była uszkodzona niby mechanicznie. A potem się rozsypała całkowicie że nawet do przodu nie ruszała więc postanowiłem zakupić drugą taką samą skrzynie. Która jeździ normalnie wszystko pięknie tylko ma ten problem z ruszaniem, podłączałem pod kompa skrzynie i w INPI-e nie pokazało błędu a w DIS-e wyskoczyło "Fault Shifting "
[ Dodano: 2013-03-10, 10:41 ]
INPA kasowałem dane adaptacyjne skrzyni i nic nie pomogło.
Vindevil - 2013-03-10, 12:45
Fault shifting - czyli błąd wybieraka- dobrze ustawione cięgno od wybieraka?
Arti89 - 2013-03-10, 21:05
no nie wiem czy jest dobrze ustawione a jak to sprawdzić tam jest śrubka z regulacją ale nie wiem jak to wyregulować
Vindevil - 2013-03-11, 08:04
Piszę , bo sam zakładałem skrzynie i przegub na wodziku był zatarty i nie dało się wyczuć czy są biegi dobrze ustawione czy nie. N wybieraku miałem D, 1 ,2 czy 3 a na skrzyni był pośrednio , choć 4 na wybieraku była troszkę przesunięta. Tym bardziej że sugestia z diagnozy jest taka. Ja znalazłem w sieci jak regulować , ale to inna skrzynia.
Myślę , że jak spróbujesz pokręcić to nic się stanie a może pomoże.
|
|