BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - geometria e30 tył

solis - 2013-03-09, 22:57
Temat postu: geometria e30 tył
witam ponownie. szkoda, że spotykamy się w tym dziale ale mam nadzieję, że już niedługo w innym.

a mianowicie problem skupia się na tylnej osi. byłem na geometrii bo mega zbiera mi lewą oponę. diagnosta po sprawdzeniu pokazał mi różnicę w układzie tylnych kół. oba koła rozjeżdżają się. dokładniej mówiąc po zmierzeniu szerokości między kołami wyszła różnica ok 2cm przód/ tył koła (mierzone na tej samej wysokości).
ponadto prawa strona siedzi jakieś 4cm niżej niż lewa. początkowo myślałem że to wina ciężarka zamontowanego w bagażniku po prawej stronie (e30 cabrio - tłumik drgań) jednak przekonałem się, że musi tam być bo bez niego jest masakra.
jest po wymianie wszystkich tulei (lemforder), amortyzatorów (sachs) i spreżyn

wyciągnąłem już cały tył i co dalej?
czy jest jakiś sposób pomierzenia co jest krzywe? belka czy wahacze?
czy może ma ktoś dostęp do belki i wahaczy z okolic trójmiasta?

czy może taki zestaw wyrówna mi tył (rozbieżność + różnicę w wysokości)
http://www.racingforum.pl...php?t84336.html

Cypisek - 2013-03-10, 10:21

solis napisał/a:
jest po wymianie wszystkich tulei (lemforder), amortyzatorów (sachs) i spreżyn

Kiedy były wymieniane tuleje? Tuleje belki nie są wyrwane?

solis napisał/a:
czy może taki zestaw wyrówna mi tył (rozbieżność + różnicę w wysokości)
http://www.racingforum.pl...php?t84336.html

Myślę że najpierw doprowadź serię do ładu. U mnie po wymianie wszystkich tulei z tyłu geometria wyszła książkowa.

Czy kupiłeś już auto z takim defektem czy tak z dnia na dzień coś się posypało? Ja myślę że to jednak jakieś bliskie spotkanie z krawężnikiem przyczyniło się do takiej sytuacji.

solis - 2013-03-10, 14:11

mam ją od 3 lat. w miedzyczasie dostała nowe skóry, lakier, dach, koła, silnik doprowadziłem do ładu i parę innych. a jeżdżę nią tylko w weekendy. miała już to jak ją kupiłem ale byłem młody i zielony. niska cena mnie przyciągnęła.

w końcu zaczął mnie denerwować ten tył wiec poszło zawieszenie pod młotek.
wymieniałem to co wyżej wypisałem 2-3 miesiące temu a z racji że to cabrio nie narażam go na skrajne warunki atmosferyczne. tyle co wstrzeliłem się w ładną pogodę żeby na geometrie pojechać. no i dalej lipa. więc wszystko zdjąłem ponownie i teraz........
na krawężniki mega uważam bo mam 17" chromy. 215/45

HELP!!!

Cypisek - 2013-03-10, 14:36

solis napisał/a:
na krawężniki mega uważam bo mam 17" chromy. 215/45

Ale piszesz że masz tak od "nowosci" Widocznie poprzedni właściciel nie uważał, i nie mówię tu o obcierce rantu.

solis - 2013-03-10, 14:46

no pewnie masz rację.
miałem nadzieję, że po wymianie gum wszystko się zejdzie.
teraz mam nadzieję, że po wymianie belki i wahaczy wszystko się zejdzie.
następna nadzieja opiera się na tym że na belce i wahaczach się skończy i nie bedzie trzeba ciąć i spawać.

chodzi mi o to czy są jakieś punkty odniesienia na belce i na wahaczach na których można sprawdzić symetrie. czy zbudować jakieś ustrojstwo do pomiaru tego. jak mam jeden wahacz krzywy i porównam go z drugim to nie będę w końcu wiedział który jest dobry.

Cypisek - 2013-03-10, 16:28

solis, No pewnie coś da się wyliczyć, kwestia pomysłowości. Jednak myślę że gość od geometrii powinien widzieć co jest nie tak.
solis - 2013-03-10, 16:39

mówił że środek belki trzeba by przesunąć do tyłu. logicznie rzecz biorąc to by wystarczyło. ale trzeba by wspawać chyba jakieś wzmocnienia żeby nie wróciła no i ile ją wysunąć. więc najlepszym rozwiązaniem będzie "nowa".
pozostaje kwestia różnicy wysokości prawa/lewa

Cypisek - 2013-03-10, 16:47

solis napisał/a:
mówił że środek belki trzeba by przesunąć do tyłu. logicznie rzecz biorąc to by wystarczyło. ale trzeba by wspawać chyba jakieś wzmocnienia żeby nie wróciła

Sęk w tym że belka nie ma możliwości ruchu przód/tył, coś musiało jej pomóc.

solis - 2013-03-10, 17:17

trzeba by jej trochę pomóc jednak na to się nie piszę. w tyg postaram się o nowe wahacze i belkę. boję się trochę, że trafie na krzywe bo to przez allegro