|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
Nasze Śmigiełka - [E30] 318i Cosmosblau by Bobek
Bob(E)k(30) - 2013-03-17, 23:04 Temat postu: [E30] 318i Cosmosblau by Bobek Witam,
Po kilkuletniej przerwie nadszedł najwyższy czas ponownie rozpocząć przygodę z beemką.
Zakup został dokonany 13.03.2013r. Wpadła mi w ręce wąska lampa, sedan z 86' 1.8i M10.
Są to zdjęcia bezpośrednio z aukcji, wraz z postępem prac będę wrzucał nowe fotki.
Natomiast moje plany co do tego auta są proste, gruntowna odbudowa klasyka, bez półśrodków, wszystko na tip top.
Teraz zaczynam przygotowywać babcię na wizytę u blacharza a potem lakiernika, następnie poszukam m20b25, wyremontuję, odnowię i przeswapuje natomiast, na klapie z tyłu pozostanie 318i
Pozdrawiam.
LUKAS - 2013-03-18, 06:26
Gratuluje zakupu
Super wyglada, chyba niebedzie duzo roboty przy blacharce
Swietnie ze to waska
I fajny kolorek, co to za nazwa?
Powodzenia w pracach
Bob(E)k(30) - 2013-03-18, 17:13
Cosmoblau Metalic, bynajmniej taka widnieje na etykiecie na kielichu
Aktualnie rozbieram autko na czesci pierwsze i wysyłam do blacharza w przyszłym tyg. Wstępnie blacharz rzucił ok 2.000 PLN za ogół robót blacharskich.
Adam86 - 2013-03-19, 21:53
Widać że jest parę rzeczy do poprawienia, ale z tego co piszesz to nie ma czym śię martwić bo szybko poprawisz..
nie wygląda na zmęczoną, a środek powala.. normalnie nówka
..słowem, potencjał jest
Bob(E)k(30) - 2013-03-19, 23:53
Wrzucam kilka fotek z prac przygotowawczych do prac blacharskich
A tu nowe progi dla babci
Póki co tak to wygląda ...
Adam86 - 2013-03-20, 19:12
Tragedii nie ma.. przydałyby się jeszcze nowe reperaturki błotników.. rozbierasz ją na czynniki pierwsze
Bob(E)k(30) - 2013-03-20, 19:36
reparaturki będę dopiro nabywał drogą kupna, może jesteście w stanie mi coś polecić, zastanawiałem się czy w ogóle można dostać reparaturki w aso ?
Tak rozbieram na czynniki pierwsze, jutro buma wjeżdża do warsztatu który na szczęście mam za płotem i tam chłopaki wyjmą silnik, a na początku przyszłego tyg, już odstawiam ją do blacharza.
Adam86 - 2013-03-20, 20:01
Reperaturki powinieneś dostać w ASO ale to nie jest tania impreza... z drugiej strony części blacharskie, oryginalne BMW to będzie najlepszy wybór bo są bardzo dobrej jakości.
Bob(E)k(30) - 2013-03-24, 15:26
Forumowicze jeżeli jesteście w stanie mi pomóc to proszę was o porady ... Chcę całkowicie rozebrać auto, nie ma już silnika, pod maską została pompa hamulców, z tego co się orientuje hamulce działają, niestety nie mam żadnego wykształcenia mechanicznego, więc nie wiem od czego zacząć jak chce wyciągnąć wykładzinę ? blokują mnie pedały (HEHE wiem jak to brzmi ) i ta nieszczęsna pompa ... Również na podszybiu jest taka czerwona mata wygłuszająca również mam problem żeby się tego pozbyć ... Proszę was o RADY
alexil - 2013-03-24, 15:37
Nie musisz demontować pedałów żeby wyjąć wykładzinę. W okolicach pedału hamulca wykładzina trzymana jest przez okrągłą, plastikową nakrętkę (z tego co pamiętam na krzyżaka). Nie wiem jak bardzo rozebrane masz auto w środku więc ciężko podpowiedzieć co jeszcze musisz zrobić.
ChriS - 2013-03-24, 15:50
Alexil,pedał gazu to lepiej niech wyciągnie po co sobie utrudniać
Zdejmujesz zabezpieczenie,ściągasz górne mocowanie pedału gazu z prętu metalowego,a potem cały pedał ciągniesz w górę i wyskoczy.
Cypisek - 2013-03-24, 15:56
A potem we 2 osoby trzeba wyciągać dywan spod nagrzewnicy ciągnąc równomiernie do tyłu auta.
Bob(E)k(30) - 2013-03-24, 17:18
nagrzewnicy nie ma w aucie, zostało tylko serwo (chyba) i wlaśnie to trzyma się pedału hamulca i nie mam zielonego pojecia jak to zdemontować ... chciałbym żeby pod maską zupełnie nic nie było i=tak samo jak wewnątrz auto żeby było pusto ...
ChriS - 2013-03-24, 18:36
Serwo odkręcisz od strony kabiny-powyżej pedału hamulca są cztery śruby.
Lekko w lewo od serwa lubi rdzewieć,masz tam zdrową blachę?W mojej była dziura na 3 palce.
Bob(E)k(30) - 2013-03-24, 21:25
tam gdzię jest przykręcona dla blachy taka duża kostka wiązki, tam jest lekki hardcore, podłoga kierowcy też nie jest zbyt fajnie, ale myślę że mój blacharz wszystko pięknie ogarnie. Znaczna większość auta jest w fantastycznym stanie blacharskim, wszelkie miejsca pod uszczelkami nie są zjedzone, przegnite ... W zasadzie zarówno z przodu jak i z tyłu są oryginalne szyby, podobno nigdy nie były wymieniane ...niebawem wrzucę kilka fotek
alexil - 2013-03-25, 21:41
ChriS napisał/a: | Alexil,pedał gazu to lepiej niech wyciągnie po co sobie utrudniać |
No pedał gazu koniecznie, dlatego pytałem na jakim etapie jest rozbiórka
ChriS napisał/a: | Zdejmujesz zabezpieczenie,ściągasz górne mocowanie pedału gazu z prętu metalowego,a potem cały pedał ciągniesz w górę i wyskoczy. |
Ewentualnie pedał wyskoczy, a jego mocowanie zostanie w podłodze Proponuję dobrze oczyścić zatrzaski mocowania pedału gazu, bo jeśli to nigdy nie było ruszane (a pewnie nie było) to bardzo łatwo urwać sam pedał.
Bob(E)k(30) napisał/a: | tam gdzię jest przykręcona dla blachy taka duża kostka wiązki, tam jest lekki hardcore, podłoga kierowcy też nie jest zbyt fajnie |
Norma, nie masz się czym przejmować
Bob(E)k(30) - 2013-03-25, 22:22
Tak to wygląda po wyjęciu wykładziny ...
alexil - 2013-03-26, 13:09
Nie ma tragedii, ma rdzę tam gdzie 99% E30 też ma lub miało.
Bob(E)k(30) - 2013-03-28, 16:57
Forumowicze, kolejna prośba o podpowiedź,
Aby całkowicie wymontować wiązkę z auta pozostały mi dwie wtyczki do odłączenia.
Poniższe zdjęcie przedstawia dokładnie o co mi ci chodzi:
To ten kabel w centralnej części kadru
Kabel przechodzi do podwozia, i jest podpięty pod przewodami paliwowymi.
I zdjęcia od spodu :
Karol E30 - 2013-03-28, 19:43
No tak zasilanie pompki paliwa nic innego odkręcasz i po problemie
Bob(E)k(30) - 2013-03-28, 22:22
Aha czyli misterna tajemnica rozwiązana, z początku myślałem że to są zwykłe wsuwki ...
[ Dodano: 2013-03-30, 16:57 ]
Udało mi się w końcu wyciągnąć całą wiązkę z auta, coraz bliżej do tego abym mógł oddać auto blacharzowi
kilka fotek:
Rozumiem że te elementy z obu stron powinny być dokładnie symetryczne ?
PRAWA STRONA
LEWA STRONA
[ Dodano: 2013-04-27, 12:48 ]
kilka fotek z przygotowań do lakierowania, wyjąłem wszystkie klamki zamki, szyby boczne i zdobienia ... Od poniedziałku autko powinno już być lakierowane.
Bartas - 2013-05-12, 11:34
Coś się ruszyło w projekcie
Bob(E)k(30) - 2013-05-12, 11:42
Owszem, auto zdążyło wrócić od lakiernika.
- Podwozie zabezpieczone antykorozyjnie
- Wszystkie łączenie, spawy za gumowane, zabaranowane i polakierowane,
- odmalowane nadwozie, komora silnika wnętrze i bagażnik, pokrywa szybra,
Póki co tylko założyłem nową uszczelkę bagażnika i uszczelkę pokrywy szybra. Nie mam co się zabierać za składanie czegokolwiek póki nie mam wiązki elektrycznej od m20b25 czyż nie mam racji

Łukasz - 2013-05-13, 10:23
moim skromnym zdaniem sporo tej rudej w podłodze było....
Bob(E)k(30) - 2013-06-18, 15:10
Trochę może było, najważniejsze że już nie ma
Dzięki uprzejmości kolegi marcinek_89, zaopatrzyłem się w wiązkę od m20b25, ogólnie całą wiązkę elektryczną, kilka drobnych napraw zostanie wykonanych i będę starał się ją zamontować w aucie,
póki co oddałem kolejną partię części do piaskowania i lakierowania proszkowego,
zamówiłem także wygłuszenia grodzi od strony silnika oraz wewnętrzne i kilka śrubek także czekam na graty z aso i powolutku toczy się składanie
Brakuje mi jednego elementu, a mianowicie
może ktoś ma tą część na sprzedaż bardzo chętnie odkupię.
marcinek_89 - 2013-06-25, 22:09
Życzę powodzenia w zamontowaniu wiązki
Ogólnie śmieszna sytuacja z tą wiązką wyszła bo byłem przekonany że sprzedaję ja komuś innemu i cały czas myślałem że rozmawiam z innym człowiekiem z forum
|
|