BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - wiskoza

pudzian - 2005-04-11, 07:43
Temat postu: wiskoza
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=47742595

co sadzicie o tej wiskozie bo mi wyglada troche podejrzanie ta plytka jak by byla odczepiona od innej wiskozy i zalozona na nowa jakies innej firmy pozdro :wink:

Anonymous - 2005-04-12, 20:35

Ja kupowałem z Allegro i ta tabliczka też nie wyglądała na zegarmistrzowsko przymocowaną. Może tak się to po prostu montuje :)
Vindevil - 2005-04-12, 23:00

Podobno wisko można naprawić.Z reguły lecą łożyska lub wyłamują się łopatki w środku.Jeśli to pierwsze to podobno można naprawić.
Lord Lukasz - 2007-07-28, 08:48

Odkopie temat bo mam mega dziwny problem.

Tak więc temperatura dochodzi do środka i włącza sie niewiadomo dlaczego wiskoza, żeby było śmieszniej to sie już nie wyłącza i wyje cały czas a temperatura stoi sobie na środku.

Żeby było jeszcze ciekawiej dałem moją wiskoze kumplowi i wziąłem sobie jego no i moja u niego sie nie włącza !! !!!!!!!!! a jego która sie nie włącza u niego u mnie tak samo sie włącza na połowie

o co chodzi
?

sarna1 - 2007-07-28, 12:38

mam to samo :D - i nie wiem co jest tego przyczyna - caly czas mi wisko chodzi ale nie zblokowone na 100% bo az tak mocno nie buczy - sadze ze mam problem z termostatem albo pompa wody ale ni uja nie ma czasu zajrzec - wazne ze sie auto nie gotuje :) - mam tez wiatrak elektryczny ale ten wlacza sie dopiero w polowie drogi do 3/4 czyli naprawde bardzo rzadko.
kamil.k - 2007-07-28, 17:36

Lord Lukasz napisa³/a:
Odkopie temat bo mam mega dziwny problem.

Tak więc temperatura dochodzi do środka i włącza sie niewiadomo dlaczego wiskoza, żeby było śmieszniej to sie już nie wyłącza i wyje cały czas a temperatura stoi sobie na środku.

Żeby było jeszcze ciekawiej dałem moją wiskoze kumplowi i wziąłem sobie jego no i moja u niego sie nie włącza !! !!!!!!!!! a jego która sie nie włącza u niego u mnie tak samo sie włącza na połowie

o co chodzi
?

dlaczego jestes zdziwiony ze wiskoza sie zalacza jak masz temp na srodku :?: przeciez ona tak działa ze jak leci na nia cieple powietrze z chłodnicy i wtedy sie załacza i chłodzi

moze masz cos nie tak z chlodnica ze oddaje za bardzo ciepło w strone wiskozy

MARAS - 2007-07-28, 19:28

Na przypadek Sarny chyba mam odpowiedź masz chłodnice przesłoniętą chłodnicą klimy dlatego chłodnica płynu w m20 w wrsjiz klimą jest większa bo musi oddać wiecej ciepła ztąd wiskoza także załącza się wcześniej.
Tommec - 2007-07-28, 22:33

Lord Lukasz - zbyt wcześnie otwiera Ci się termostat, a co za tym idzie gorący płyn z silnika zaczyna przepływać przez chłodnicę i tym samym uruchamia się wiskoza. Jeśli termostat otworzy się za wcześnie to i przy zbyt niskiej temperaturze się zamyka. Na tyle niskiej, że wisko nie jest w stanie się wyłączyć (temp w chłodnicy musi spaść do około 65°C). Jeśli chodzi o Twojego kumpla, któremu wiskoza się nie włącza to napisz jeszcze jaka temperatura na wskaźniku u niego była w tym czasie.
Lord Lukasz - 2007-07-30, 08:29

Kamilu wiskoza sie włącza po 10 minutach jazdy jak temp. dochodzi do połowy, we wcześniejszym m20b23 wiskoza mi sie włączała bardzo rzadko, dopiero jak wskazówka wychyliła sie za połowe a bywało tak bardzo rzadko

Co ciekawe termostat mam nowy i nie ma żadnej różnicy, na starym w tym samym momencie sie włączało

Nie wiem czy to ma coś do tego ale tymczasowo jeżdze na wodzie zwykłej z kranu :) bo silnik niedawno włożyłem i płyn zaleje dopiero jak wszystko z układem chłodzenia będzie ok. W poprzednim 2.3 miałem mase problemów z chłodzeniem i wychlapało mi chyba z 20l denagera.

kamil.k - 2007-07-30, 21:53

Lord Lukasz napisa³/a:
Kamilu wiskoza sie włącza po 10 minutach jazdy jak temp. dochodzi do połowy, we wcześniejszym m20b23 wiskoza mi sie włączała bardzo rzadko, dopiero jak wskazówka wychyliła sie za połowe a bywało tak bardzo rzadko

Co ciekawe termostat mam nowy i nie ma żadnej różnicy, na starym w tym samym momencie sie włączało

Nie wiem czy to ma coś do tego ale tymczasowo jeżdze na wodzie zwykłej z kranu :) bo silnik niedawno włożyłem i płyn zaleje dopiero jak wszystko z układem chłodzenia będzie ok. W poprzednim 2.3 miałem mase problemów z chłodzeniem i wychlapało mi chyba z 20l denagera.

cos mi tu nie pasuje .dopiero po 10 minutach wskazówke masz na połowie i to teraz jak jest w miare ciepło :?: mój sie szybciej zima rozgrzewa ... teraz to góra 3 km i wskazówka stoi w pionie

Piotr_1 - 2008-03-04, 22:40

jakiej firmy wisko kupić do m40?
ANDRZEJ-BIELAK - 2008-03-05, 06:47

Piotr_1 napisa³/a:
jakiej firmy wisko kupić do m40?
BEHR-a
CyRyL - 2008-03-05, 07:10

bądź SACHS-a .... te same ceny.
wojtaq - 2008-03-05, 07:35

a do m42 ?? :wink:
Rafał - 2008-03-05, 22:56

wojtaq napisa³/a:
a do m42 ?? :wink:

to chyba jeden czort co do m40

BTW
jesli nie wiecie to wam powiem ciekawostke ze w m42 z klimatronikiem nie ma wiskozy i jest tylko elektryk

a uklad jest tak skonstruowany ze jescze nie slyszalem jak ten elektryk pracuje,nawet w jezdze miejskiej (fakt ze auto mam od listopada to za cieplo na dworze nie jest)
jedynie po wlaczeniu klimy wlacza sie cyklicznie na chwile co kilka minut

Piotr_1 - 2008-03-06, 22:35

kupiłem meyla, wygląda bardzo dobrze