BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - TUNEL srodkowy

Anonymous - 2005-04-12, 20:59
Temat postu: TUNEL srodkowy
tunel caly srodkowy mi sie rusza, wiecie moze gdzie sie go dokreca:) ? jak wrzucam wsteczny np to strasznie jest luzny , ryla sie w te i wewte:)
duchPW - 2005-04-12, 22:20

w tylnej popielniczce nasz jedną śrubę a obok lewarka zmiany biegów - drugą - może są niepodokręcane - poza tym skoro lata ci na boki, to może być źle przykręcony w okolicach wylotu nawiewu przy nogach - są takie jakby plastikowe łby od śruby, i o ile pamiętam, to mocowanie jest jeszcze pod środkowym panelem - tym z regulacją nawiewu
Anonymous - 2005-04-13, 06:05

aa niedawno tym sie bawiłem i moge pomóc
wiec tunel mocowany jest na koncu pod popielniczką na 1 śrube łączy sie zaczepami w srodkowej jego części 2 zaczepami pod popielniczką przy lewarku są 2 następne sróby i przy nawiewie są 2 kołeczki zabezpieczające po prawej i po lewej jak sie schylisz to bedziesz je widział. pewnie brakuje tych 2 sróbek pod przednią popielniczką gdyz je sie tam wkręca prosto w metal i trzeba sie przebić przez obicie a jak kazdy wie nie jest to zbyt fajnie i nigdy niewiesz czy trafiłeś czy nie:) PZDR

Anonymous - 2005-04-13, 22:59

w przedniej popielniczce tzn w tych schoweczku te 2 sruby wkrecilem na maxa i ok, ale i tak lata cały, jak wrtzucam wsteczny to ja pitole skrzypi ryla sie, pod nogami pasazera na koncu jest taka jakby sruba taki zaczep plastikowy wkrecac to i wkrecam ale to sie wogole nie wkreca, normlanie szału z tym dostane, a jeszcze do tego dzis wyjałem zegary zeby ekonomizer naparawic.... jeszcze sprobuje w tylnej popielniczce dokrecic , wogoole to moja skrzynia jest tak rozlylana, np jak wrzuce bieg to moge sobie ruszac wajha do okola tak lekko, nie wiem czym to spododowane, pomoze juz tylko nowa skrzynia ? ( chociaz ta chodzi jak igła , bez zarutów zgrzytów itp)
duchPW - 2005-04-14, 00:20

to ze skrzynią masz bardzo podobnie tak jak ja - chodzi bardzo dobrze, ale niezależnie od tego, który bieg jest wrzucony - gałka stoi na środku i lata na boki, ale przy wrzucaniu biegu nie ma z nią najmniejszego problemu - wchodzi dobrze (poprzednia chodziła ciężej, ale za to prezyzyjnie jak dżojstik - klik, klik - i bieg był wrzucony) - tylko wsteczny jak wrzucam, to aż trzeszczy środkowa konsola - szkoda, bo chciałem się nauczyc obrotu o 360* podczas jazdy... ale sądzę, że się da i tak :D

myślę, że trzeba rozebrać ten panel (nad tunelem) i zobaczyć gdzie powinien trzymać - może coś mamy ułamane, albo niedokręcone

Domel - 2005-04-14, 07:47

U mnie też tunel troche lata, muszę rzucić okiem na śruby. Ale co skrzypienia, to na łączeniach tunelu i tam gdzie tunel styka się z konsolą, powinan być przyklejona taka cieńka tasiemka pokryta chyba sylikonem. Jeśli tego nie masz ( a umnie już to odpadło) to przy każdym ruchu tunel strasznie czeszczy. Pomyslałem, że może w tych miejscach nałoże cieńką warstwe sylikonu. Ale to dopiero jak znajde czas na taką zabawe. Spróbuj tak zrobić, może przestanie wydawać z siebie nie przyjemne dźwięki.

Pozdro

somsiad - 2005-04-14, 11:39

Te plastikowe śrubki przy nawiewach to się obraca o 90 stopni a nie wkręca. Zdejmij jeszcze tunel i zobacz czy dobrze przykręcone są do niego te metalowe łapki które trzymają całość.
KWKPiotr - 2005-04-14, 20:16

Panowie rozwiązanie tematu lużnej dzwigni zmiany biegów znajdziecie w wątku :
http://slave.e-edukacja.p...highlight=biegi

Pozdro.

cinek_sw - 2005-04-14, 20:26

Domel napisa³/a:
Pomyslałem, że może w tych miejscach nałoże cieńką warstwe sylikonu. Ale to dopiero jak znajde czas na taką zabawe. Spróbuj tak zrobić, może przestanie wydawać z siebie nie przyjemne dźwięki.

Pozdro

zrób zrób i podziel się z kumplami efektami :wink: , bo u mnie też zaczyna skrzypić i też muszę sparwadzić co i jak... 8)

Zbychu - 2005-04-18, 21:57

Jakoś nikt nie wspomniał, że pod konsolą środkową(w okolicy popielniczki) też jest mocowanie tunelu. Jest tam taka blaszka, do której przykręca się tunel. Może to będzie rozwiązaniem problemu...