BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [E39] 528i Problem z dogrzewaniem silnika podczas jazdy

emge528i - 2014-01-26, 12:46
Temat postu: [E39] 528i Problem z dogrzewaniem silnika podczas jazdy
Witam. Mój problem dotyczy niedogrzewania silnika podczas jazdy na włączonym wewnętrznym ogrzewaniu kabiny. Wymieniałem wczoraj pompę wody, po wymianie odkręciłem odpowietrznik na termostacie i na chłodnicy i dolewałem płynu do chłodnicy do momentu kiedy skończyło go zasysać weszło ok 3 litrów. odpaliłem silnik, nagrzał się, termostat się otworzył, temperaturę na postoju trzyma, jak załączę na postoju ogrzewanie na maxa to spada do połowy i powoli się nagrzewa, chwile postoi i trzyma się w pionie na postoju na maxymalnym ogrzewaniu. Ale gdy ruszę i przejadę kawałek to spada do połowy i tak się cały czas trzyma podczas jazdy. w kabinie ogrzewanie działa. Jak odkręcam odpowietrzniki to leci sam płyn bez powietrza. Czy nadal jest zapowietrzony i dlatego tak się dzieję? jak go skutecznie odpowietrzyć jest jakiś sprawdzony sposób. BMW E39 528i 97r z LPG STAG, gaz zakładany ok 3 miesięcy temu, może tam coś zapowietrzone. Pozdrawiam i czekam na pomoc
grzesiekd111 - 2014-01-26, 12:49

emge528i napisał/a:
w kabinie ogrzewanie działa. Jak odkręcam odpowietrzniki to leci sam płyn bez powietrza
czyli zapowietrzony nie jest , mozliwe ze termostat jest juz do wymiany
emge528i - 2014-01-26, 12:52

jak ją odpalę to do momentu aż wskaźnik temperatury nie dojdzie do pionu dolna rura termostat chłodnica jest zimna. chyba że jak się otworzy to potem się zacina i nie domyka? ale na postoju trzyma temperaturę.
slawo - 2014-01-27, 20:22

termostat do wymiany. Mam ten sam objaw i czekam na lepsza pogode ;)
kup z obudowa, bo potrafi strzelic przy wymianie

Dostrok - 2014-01-28, 16:13

Akurat wymiana termostatu to nie problem, ale teraz trochę za zimno, żeby samemu grzebać :)