BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e36] 325TD M51 gaśnie na wolnych obrotach

Niko - 2014-02-10, 21:51
Temat postu: [e36] 325TD M51 gaśnie na wolnych obrotach
Witam,

Zacznę od tego, że silnik gaśnie na wolnych obrotach. Poniżej szczegóły i historia problemu.

Jakiś czas temu miałem problem z pompą wtryskową, była nieszczelna i samochód stał dość długo nieuruchamiany. Kiedy już zawiozłem go do mechanika, ten zdjął kolektor i przez kilka dni zastanawiał się w jaki sposób wymontować pompę, na moich oczach próbował podważyć ją łomem, więc natychmiast zabrałem od niego swoje bmw, po czym zawiodłem do renomowanego serwisu diesla. Tam naprawili usterkę w kilka godzin, jednak kiedy odebrałem samochód okazało się, że silnik strasznie faluje i gaśnie na wolnych obrotach. Mówiono mi, że to się rozjeździ, ale im dłużej jeżdżę tym jest coraz gorzej, silnik coraz częściej gaśnie. Na początku gasł sporadycznie, a teraz jak tylko odpalę samochód, silnik momentalnie gaśnie. Tak samo jest kiedy dojeżdżam do świateł, wyrzucam bieg i kiedy samochód toczy się do świateł nagle gaśnie.

Czytałem, że może to być przyczyna związana z silniczkiem krokowym lub z sondą, ewentualnie lewe powietrze, nieszczelne przewody.

Czy jest ktoś kto miał podobny problem i się z nim uporał lub ktoś kto potrafi mi jakkolwiek pomóc , podpowiedzieć ?

Adam86 - 2014-02-10, 23:21

Najlepiej wróć do tego zakładu który regenerował Ci pompe na reklamacje...
Dałeś auto na uszczelnienie pompy, a odebrałeś z dwoma innymi wadami: falujące obroty, gaśnie na wolnych obrotach.
Być może masz źle ustawiony nastawnik, Za duża/mała dawka paliwa...

Niko - 2014-02-10, 23:53

Wróciłem do nich i przedstawiłem całą sytuację, to uzyskałem informację, że wszystko zostało prawidłowo nastawione, najlepiej jak się dało i jedynym wyjściem jest przeczekać aż wróci do normy, albo zakup części, która kosztuje ok 2.000zł, ale niestety nie pamiętam już o jaką część chodziło.

Najgorsze jest to, że kiedy tłumaczę im, że zanim oddałem pompę do regeneracji, wszystko chodziło elegancko, to otrzymuję odpowiedź, że obroty falują i silnik gaśnie, ponieważ samochód stał nieruszany przez długi czas.

grzesiekd111 - 2014-02-11, 12:14

Adam86 napisał/a:
obroty falują i silnik gaśnie, ponieważ samochód stał nieruszany przez długi czas.
w ich zasranym obowiązku jest przyjąc reklamacje a nie wykręcac sie bzdurnymi teoriami , wróć tam i przedstaw sprawe w inny sposób albo robią to co spieprzyli albo sprawa trafi na droge prawną , nie odpuszczaj
Niko - 2014-02-20, 14:34

Przyjrzałem się temu trochę bardziej i wygląda na to, że problem leży po stronie elektryki, a mianowicie... zanim silnik nagrzeje się do odpowiedniej temperatury wszystko działa bez żądnych zarzutów, nie dusi, nie skacze, elegancko, jednak kiedy wskazówka temperatury stanie w pionie, samochód zaczyna wariować, ale kiedy wyłączę światła, nawiew, kiedy nie ruszam kierownicą itp. wszystko wraca do normy, jedynie czasami go przydusi, ale nie zgaśnie, a jak już włączę światła, czy przekręcę kierownicę, dead.