BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - BMW E36 M43 1600cm - Zero reakcji na przekręcenie kluczykiem

Adrianos1987 - 2014-03-12, 19:18
Temat postu: BMW E36 M43 1600cm - Zero reakcji na przekręcenie kluczykiem
Witam , mój problem polega na tym , że auto stało bez akumulatora jeden dzień gdy go ładowałem , gdy naładowałem akumulator i zamontowałem go spowrotem po przkręceniu stacyjki kontrolki się zapalająi słychać cykniecie przekaźnika w skrzynce bezpieczników lecz auto wogóle nie reaguje nie słychać nawet rozrusznika poprostu cisza widać tylko kontrolki, przy próbie odpalenia auta na pych nie odpala , auto jest bez immo , dodam że jak był wyjęty akumulator miedzy czasie wymieniłem przepływomierz oraz mechanizm wycieraczek( bez silnika sam stelaż może ktoś już miał podobny problem i jest mi w stanie pomóc auto wcześniej normalnie odpalało bez problemu w mrozy. Zmierzyłem napięcie na rozruszniku jest 11.68 V gdy przekręcam stacyjką zmienia się na 11.40 V . Na stykach kostki stacyjki jest 12V. Bezpieczniki wszystkie sprawdzone (sprawne) . Masa jest napewno potwierzone diagnozą miernikiem. Czy może ktoś miał podobny problem i może mi pomóc , podejrzewam 3 rzeczy , któryś z 1-przekaźników spalił się , 2- uszkodzona stacyjka(styki) , 3- Padł ecu, Dziwi mnie to bo gdyby było coś z rozrusznikiem to palił by na popych , a tu nic zero reakcji , akumulator naładowany na 100%.
Chciałem dodać że gdy podłączyłem akumulator zaświeciłą się kontrolka od air bagu , jak myślicie mogło powstać jakieś zwarcie że zablokowało całe auto, że ani na pych ani nie chce anie rozrusznik niechce zakrecić pomóźcie bo już centralnie jestem w kropce niewiem co to może być

[ Dodano: 2014-03-12, 19:52 ]
Dodam że miałem wcześniej coś w stylu że przekręcam stacyjke i kręcił z 5 sekundowym opóźnieniem czyli przekęcałem stacyjke w pozycje rozruchu i musiałem poczekac chwile zanim zacznie kręcic proszę o rade bo już centralnie niewiem co moze byc auto wogole nie pali ani na pych ani nie kreci rozrusznikiem słysze tylko cykniecie przekaznika po przekreceniu stacyjką

Vindevil - 2014-03-13, 07:55

Nie rozumiem - pali na popych czy nie? A z opisu wynikało by że masz uszkodzoną stacyjkę.
wrona - 2014-03-13, 08:14

z opisu wynika ze juz wczesnij ews (immo) sie zawieszal a teraz padl calkowicie

pozdr wrona

Adrianos1987 - 2014-03-13, 13:14
Temat postu: Zero reakcji na przekręcenie kluczykiem , nie pali na pych
Witam , więc na wstępie chciałbym powiedzieć że auto jest wersją bez imobilajzera czy to moźliwe żeby padł komputer ecu w tym wypadku , autko nie kręci wogóle rozrusznikiem i na pych też nie pali jak przekręcam kluczyk słychać tylko cyknięcie przekaźnika , jak myślicie jest sens wyciągać komputer ecu ? i wymieniać go ? czy może ktoś miał podobny przypadek i jest w stanie mi pomóc?
Cypisek - 2014-03-13, 15:58

Adrianos1987 Jeżeli padł by sterownik to rozrusznik by kręcił tylko auto by nie odpalało.
grzesiekd111 - 2014-03-13, 20:16

masz pewnosc ,ze nie ma ews-a ? mam podobny przypadek ze po przekreceniu kluczyka jest 8 - 10 sekundowy brak reakcji po czym zaczyna krecic , tylko u mnie winny jest w 100% ews
ogolny - 2014-03-14, 08:06

Sprawdź mase na silniku