|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - Wytarty wieloklin kierownicy
kukacz - 2014-04-08, 19:10 Temat postu: Wytarty wieloklin kierownicy Jak w temacie posiadam kierownice ale ma ona wytarty wieloklin coś tam frezu jest zamontowałem ja i niby jest wszystko ok nic nie przeskakuje i skręca tak jak powinna i tu pytanie czy może wystąpić taka sytuacja ze nagle się wieloklin zerwie podczas jazdy czy raczej jest to mało prawdopodobne i najpierw zacznie przeskakiwać czy coś takiego bo mam obawy
przem - 2014-04-08, 20:26
witam
ja miałem taką sytuację-słaby wielowypust w kierownicy (lekko obrobiony ale coś tam trzymało) na treningu driftu jak mnie obróciło i szarpnęło kierą w drugą stronę do oporu a ja niestety złapałem kierownicę to zaczęła bardzo luźno latać-musiałem zrobić z 8 obrotów kierą żeby zjechać z toru...
na szybko posmarowałęm wielowypust klejem do gwintów i mocno dokręciłem nakrętką, po chwili odpoczynku jazda i działało.
niestety ale założym ją na prędkości lekko przekrzywioną i teraz jak klej już trzyma to nie mogę sobie poradzić z jej zdjęciem i naprostowaniem;)
makkus - 2014-04-08, 22:43
Moje zdanie w ty temacie jest nieco inne, może w przypadku driftu jeszcze byłbym w stanie przymknąć oko, na "sposoby radzenia sobie z problemem->klej", ale jeśli chodzi o auto do poruszania się po drodze, to mówię stanowcze NIE!, Osobiście źle bym się czuł wiedząc, że nie mam zaufania do własnej kierownicy, a taka sytuacja jednak prowokowała by takie odczucia... pamiętaj, że istnieją Prawa Murphy'ego... i jeśli coś miałoby się zdarzyć, to w najmniej odpowiednim momencie, odpukać...
P.S. zabiłbym chyba kogoś, kto by mi się wpakował np. w auto tylko dlatego że "on skręcał" a auto niekoniecznie...
przem - 2014-04-13, 19:51
tak dla jasności, ja nie popieram tego typu napraw,a tym bardziej w samochodach do poruszania się po drogach publicznych.
kolega zapytał czy może się zerwać taki wieloklin więc opisałem swoje doświadczenie z tym. ana torze poradziłem sobie z tym akurat w taki sposób bo inaczej było ciężko a szkoda było ponad 300km w jedną stronę jak autko przy pierwszym komplecie opon robi psikusa
bezpieczeństwo jest najważniejsze i to na drodze jak i na torze
pozdro
|
|