BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Wymiana szyberdachu w E39

Łukasz - 2014-04-14, 20:33
Temat postu: Wymiana szyberdachu w E39
Witajcie Panowie i Panie, jeśli takowe się znajdą :) , jako, że w moim 523i zaczął się zacinać szyber (zwykły blaszany elektryczny) pojechałem do Pana Lukasa na diagnozę. Okazało się, że pękła pewna plastikowa część, ale żeby ją wymienić trzeba kupić mały zestaw kilku innych części co kosztuje w ASO (bo gdzieżby indziej) - 250 PLN.

Traf chciał, że znajomy Lukasa rozbiera angliki i...... akurat miał szklany szyberdach za... 300 PLN.

Niewiele myśląc zdecydowałem się na takowy "tjunink", tym bardziej, że blacha na moim szyberdachu była głęboko porysowana przez uszkodzenie (płyta rysowała o dach wewnątrz auta) i nadawała się do lakierowania.

Oto kilka fot z pracy. Zajęło to cały dzień - od rana do wieczora. Ale wynik jest ciekawy. Znaczy ciekawe jest dodatkowe okno w dachu. Nie wiem jak wpływa to na sztywność nadwozia, ale mam nadzieję, że dobrze :) Praca nie była łatwa, szczególnie wyjęcie starego z auta i włożenie nowego, a także późniejsze sprawienie, że będzie wszystko działało jak należy.

Rozmontowujemy:

adult photo sharing

image hosting 30 mb

Oba obok siebie, jeden po lekkim detailingu :) :

images hosting

A taki to oto kartonik przykleiło BMW do dachu..... Poszli po taniości..... :wink:

image hosting over 5mb

Brudny nieco stary i zapyziały, jakoś nie było czasu wyjmować go i czyścić :wink: ...

imagehosting

Działamy, działamy

host image online

Nowy już na miejscu ( ale jeszcze daleka droga):

upload gifs

windows 7 print screen

Podsufitki nie wyciągaliśmy, tylko została na maksa opuszczona. Zagłówki wyjęte. Operacja zapewne jest łatwiejsza w kombi :)

Obyło się bez strat większych, przynajmniej wiem, że środek auta jest jeden, nie był wspawywany żaden przystanek, albo inne cudo.

Skończyliśmy jak było już ciemno, około 21:00, potem jeszcze jazda testowa, czy nie świszczy, szumi, huczy i do domu - znaczy ja do domu, bo Lukas miał jeszcze tyle energii, żeby ruszyć w tango :lol: :wink:

Teraz nie otwieram bo mi szkoda i tak wszystko widzę, więc po co? Jest klima :P

W najbliższym czasie będę montował światła od E60, a co! :beer: :jupi: :brawo:

LUKAS - 2014-04-15, 12:53

Miło widzieć zadowolonego klienta ;)

Operacja nie była łatwa z uwagi na to że jeździsz sedanem, ale udała się, pacjent przeżył ;)

Teraz przybyło Ci jedno okno więcej do mycia hehe :D , ale na pewno rozwidni Ci to wnętrze w pochmurne dni, bo w słoneczne zapewne będziesz jeszcze nie raz miał dosyć słońca i użyjesz przesuwnej zasłonki w dachu ;)

PZDR!!
LUKAS ;)

kkkkamil26 - 2014-04-15, 19:25

Lukas :spoko:
Łukasz :spoko:
Widziałem jak było rozebrane auto. Trochę roboty mieliście.

I przy okazji E39 otrzymała miganie kierunkami przy zamykaniu i otwieraniu auta.

RoboCop - 2014-05-05, 19:53

Szklany szyber to świetna sprawa, wymienialiśmy u kumpla blaszany dach na szklany w 7-er e38, również wszystko pasowało Plug & Play.
Łukasz - 2014-05-05, 22:52

teraz mi szkoda otwierać, żeby się szyny nie pobrudziły :lol: :wink:
nokerman - 2014-05-25, 13:37

Jest na to patent, żeby się nie brudziły.
Otwórz szyber, przesmaruj prowadnice silikonem budowlanym (najlepiej sanitarnym, kolor do wyboru, ale ja bym brał coś w kolorze nadwozia), potem zamknij-otwórz ze dwa razy żeby rozprowadził się silikon, i zamknij szyber.
Po upływie 24h już na bank ci się prowadnice nie pobrudzą :mg:

Łukasz - 2014-06-02, 10:50

rzeczywiście, chyba poo tym będą czyste for ever :lol: :twisted:
RoboCop - 2014-06-14, 10:14

Kiedyś czytałem artykuł o renowacji szyberdachów (Classicauto czy Automobilista) w starych autach i mechanik pisał, że wszelkie elementy wymagające smarowania traktuje oliwką do smarowania broni.
Łukasz - 2014-06-17, 10:12

o, tego nie wiedziałem :)
wladekkow - 2015-02-06, 13:23

Witam wszystkich,

Łukasz mam pytanie - czy szyberdach po zdjęciu podsufitki po prostu się odkręca, przykręca drugi i tyle? Pytam jakie czynności muszę wykonać pomiędzy zdjęciem podsufitki a wyjęciem całego mechanizmu.

U mnie też jest jakiś problem z mechanizmem a koszt sprawnego używanego jest na tyle niski że nie ma co kombinować z naprawianiem.

Pzdr