BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - visco jak sprawdzic

pudzian - 2005-04-21, 20:05
Temat postu: visco jak sprawdzic
tak jak w temacie jak sprawdzic czy mam sprawne visco :wink: szukalem ale nie znalazlem jak by co :wink:
Biały - 2005-04-21, 22:06

Dołączam się do tego pytania bo moja niunia strasznie się grzeje a wszystko inne (chyba) już sprawdziłem).
duchPW - 2005-04-21, 22:09

eee -było
ale ok - najpierw sprawdź jak zachowuje ci się samochód podczas np. "jazdy" w korkach lub poi prostu przy pracy silnika, ale podczas dłuższego postoju - dla lepszego efektu może to być po dynamiczne3j jeździe
- jeśli się na nadto przegrzewa, a tunel i stan chłodziwa uważasz za poprawne... to masz już pierwsze podejrzenia (nie musi być visco, ale może - w przeciwnym razie - jest ok)
wówczas na rozbrzanym silniku sprawdzasz jak zachowuje się visco - czy jest sztywne, czy luźne - powinno być sztywne

można próbować je zatrzymać wiatrak podczas pracy silnika, ale nie połam łopatek - bo ręką tego raczej nie rób

loko - 2005-04-21, 22:34

prosta sprawa - jeśli silnik mocno nagrzany i wskazówka poza połową i nie szumi głośno spod maski to wisco nie działa.... na sprawnym wisco powinno przy nagrzenym silniku wydmuchiwać wszystek kurz i piach z ulicy pod samochodem :) jak się naciśnie na gaz oczywiście...
pudzian - 2005-04-22, 15:56

sprawdzalem dzisaj wten sposob ze silnik byl nagrzany kreska na srodku i probowalem zaytrzymac wiatrak i sie nie dalo czy to znaczy ze wisko jest dobre :roll: a i jeszcze jak zapale zimny silnik to przez kilka sekund slychac chyba wisko.kumpel mi mowil ze wisko mozna tez sprawdzic przez przywiazania wiatraka troche grubsza nitka do jakiejs balachy i wetedy zapalic samochod jak sie nitka urwie to znaczy ze wisko jest ok a jak nie to lipa znacie taki sposob :wink: bo teraz jest zimno na dworze i nawet jak postoi troche to wskazowka nie wychyla sie za polowe :wink: ale jak bede upaly po 30stopni to niewiem dodam jeszcze ze niemam tego tunelu na wiatrak to tyle pozdro
duchPW - 2005-04-22, 17:36

no to bez tunelu będzie ci się grzało, bo odległość wiaatraka och chłodnicy jest spora - postaraj się go zdobyć - za ok. 50 można czasem dostać na szrocie
pudzian - 2005-04-22, 19:10

no wisko nowe juz kupilem teraz tylko ta oslone na wiatrak :wink: pozdro
duchX - 2005-04-23, 18:11

mozna tez wyciagnac nagrzec wisco opalarka i probowac krecic jak bedzie coraz ciezej to dziala jak nie to kiszka przy czym tez sa pogloski ze wisco musi miec okreslana predkosc obrotow zeby rozrzucac wewnatrz ten olej ktory skleja warstwy zeby zaczelo sie krecic mozna jeszcze probowac podleczyc wisco podginajac ta blaszke bimetalowa na zewnatrz tak zeby sie zaworek otworzyl i wylal olej wewnatrz wisco pozdrwiam
duchPW - 2005-04-24, 00:06

hej xeon, a słyszłeś że ktoś tak robił, czy tylko ktoś mówił, że można tak robić :?: :lol: - normalnie niezłe te metody :lol:
duchX - 2005-04-24, 07:01

ja tak robilem przy czym napisalem ze sa pogloski dlatego ze to wisco nie kleilo sie w 100% jak bylo gorace ale tymi metodami ja sprawdzalem
rellim - 2005-04-24, 20:05

jesli juz mowa o ukl chlodzenia to zdaza sie czasem ze wskazowka od temp mi gwaltownie skacze w nieprzewidzianych momentach, czasami na zimnym mi skoczy prawie na czerwone pole a czasem na cieplym skacze na poczatek skali. wydaje mi sie ze to jest zwalony ten zegar od temperatury. jak myslicie. aha i jak jakis czas temu jak bylo dosyc goraco to m sie zaczal ostro grzac silnik nie sprawdzalem visco ale wydaje mi sie ze to jest termostat bo zdazylo mi sie to tylko pare razy :?
duchX - 2005-04-25, 07:08

jak ci skacze wskazowka to rozkrec zegary wyciagnij sam zegarek od temperatury przykrecony jest jedna srubka i wymij go a nastepnie podegnij takie blaszki w ktore sie wsowa styki tego zegarka przestanie skakac pozdrawiam
rellim - 2005-04-29, 21:53

chodzi o te blaszki w tych dziurkach...

...co stykaja z tymi bolcami? :wink:

i czy to samo moze byc z zegarem od paliwa ?

pudzian - 2005-04-30, 08:17

chyba z zegarami paliwa bedzie co innego a mianowice moze sie w baku masz czujnik i moze on sie wieszac ale moze i zegary podpnij sobie zegary od kogos innego jak mozliwosc i zobaczysz :wink: a napisz co stym od paliwa czy pokazuje ci maksymalny stan czy wogole sie nie rusza pozdro
rellim - 2005-04-30, 19:08

co do wskaznika od paliwa to czasami wslazuje ze jest pelen czasami jest w połowie, lub w dowolnym innym miejscu :? , a jak sie troche pojezdzi to zaczyna wskazywac prawidlowo. jakis czas temu wyciagalem plywak i moim zdaniem wygladal na "caly" z wyjatkiem jednej dziurki na gorze i troche mniejszej gdzies w połowie dlugosci. te dziurki wygladaly mi na jakies fabryczne bo mialy idealny ksztalt kolka wiec przezarczie chyba odpada. aha i z plywaka wylewala sie benzyna a to chyba niezbyt dobry objaw :?: pzdr.
pudzian - 2005-05-01, 08:41

to masz dokaldnie takie same objawy jak umnie :wink: umnie jest to wina wskaznika bo jak pukne w niego ze dwa razy to dziala ale jak u ciebie jest benzyna w plywaku to chyba jego jest wina tak wiec najpier sprawdz zegary przeluz od kogos i bedziesz wiedzial pozdro :wink: