| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - UKLADANKA SIEMENS w e36
jaqub - 2005-04-22, 09:30 Temat postu: UKLADANKA SIEMENS w e36 mam 320i... nie dziala mi czujnik polozenia walka rozrzadu... na komputerze diagnostycznym wyrzuca blad: phase sensor...
i tak komputer jest ms40 (od bmw e34), wiazka do silnika od Vanosa (albo e36 albo e34) blaszka na walku najpierw byla od boscha a teraz jest juz zmieniona na ta od siemensa, czujnik mialem wczesniej boscha z koncowka obcieta i przerobiona na siemensa zeby pasowala do wiazki... teraz zalozony jest czujnik siemensa taki jak powinien byc (ale uzywka) i dalej wyrzuca blad... dzis ma byc nowy czujnik i moze na nowym bedzie OKa... wiazka byla sprawdzana i jest OKa (miedzy wtyczka od czujnika a wtyczka do kompa), komputer tez jest chyba OKa bo byly podlaczane jeszcze 2 MS40 i bylo to samo... co jeszcze mozna sprawdzic, zrobic zeby dzialalo? (wczoraj 6sc GODZIN DLUBANIA.. zdjeta pokrywa dekla zaworow byla i wszystko jest jakby wporzadku ale wraz nie dziala!)....
Vindevil - 2005-04-22, 22:30
Jak masz jak to może sprawdz czy przychodzi sygnał z tego czujnika do wtyczki motronika( jest to zwykła krańcówka zbliżeniowa , tyle że na wyższe częstotliwości ).Jeśli przychodzi do złącza ,a dalej informuje o uszkodzeniu to możesz mieć uszkodzone wejście w komputerze.
Jak rozpoznasz sprawę to napisz co zrobiłeś.
Pozdrawiam.
jaqub - 2005-04-23, 12:08
juz jasne...
uszkodzony byl ten uzywany czujnik ktory zamontowalem...
bo zalozeniu nowki auto wogle nieodpalalo... ale po zmianie modulu (komputera) na taki sam tez siemens SM 40.0 odpalil i na tym nowym czujniku nie wyrzucalo juz phase sensor... ale od czasu do czasu wyrzucalo sonde lambda... TERAZ JEST SUPER... autko przy zmianie biegow z 2 na 3 pod koniec obrotow jeszcze delikatnie zamieli kolkami (a oponki z tylu to 235/45 ZR 17) jestem szczesliwy jak dziecko odrazu pojechalem ustawic gaz bo dopoki byla lipa z tym czujnikiem nie moglem... gazik ustawiony i na BLOSSie furka zapitala jak glopia... kreci sie do konca ale chce dalej:)... odciecie lpg ustawione na 7100 RPM (nie dokrecam do 7000 RPM)... wszystko chodzi jak trzeba!!!
|
|