BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - naprawa przeplywki

yoshi - 2004-05-13, 22:16
Temat postu: naprawa przeplywki
kiedys mialem uszkodzony przeplywomierz (mam 1,8 M10), blokowal sie (tarl o scianki), "fachowiec" powiedzial mi zebym wzia papier scierny i zeszlifowal tam gdzie sie blokuje. Tak tez zrobilem - pomoglo na 3000km.
I znowu to samo, ale teraz podszedlem do sprawy powoli i bardzo fachowo. Usiadlem z ojcem przy stole rozebralismy przeplywke (tyle ile sie da) i zaczelismy ja ogladac z kazdej ze stron, gdzie przyciera itd.
Co sie okazalo, ze scieranie papierem to glupiego robota gdyz delikatnie zgieta byla oska (sadze ze 90% przypadkow to jest ta przyczyna, pomijajac pogiete lopatki), wiec wzielismy klucz do rur :) i mlotek (bez mlota to nie robota) i w 3-5 miejscach uscisnelismy a potem mlotkiem z wyczuciem kilka razy :) po 1h pracy (wraz z mysleniem jak zaradzic problemowi) przeplywka chodzi jak nowka cichutko i nic sie nie przyciera :) tera tylko poklejenie sylikonem i do auta :)

P.S. rano zaloze pojezdze i zdam relacje jak dziala :)
P.S.2 przez ta zgieta oske suwak potencjometru nie zawsze dotykal pola, wiec podawal zle dane do kompa :( wiec naprawde scieranie to byl zly pomysl, gdyz przeplywka chodziala ale zbierala bledne dane :(

loko - 2004-05-13, 23:45

jak źle suwak chodzi po ścieżce to wystarczy dogiąć blaszkę...
Gość - 2004-05-14, 12:47

Można profilaktycznie odrazu przeczyścić ścieżki. Niezaszkodzi a może pomoże.
yoshi - 2004-05-15, 20:48

sciezki oczywiscie przeczyscilem srodkiem do potencjometrow :)
przeplywka dziala znakomicie :D polecam moja metode :)

LUKAS - 2004-05-15, 22:03

yoshi napisał/a:
sciezki oczywiscie przeczyscilem srodkiem do potencjometrow :)

Yoshi, a co to za środek do potencjometrów :?: Bo pierwszy raz o czymś takim słyszę :?:

yoshi - 2004-05-15, 23:27

ten srodek to Kontakt PR w opakowaniu 50ml nie mam opakowania, bo już mi sie skończylo :( , ale jest to produkt belgijski
Gość - 2004-05-17, 08:23

Mżna taki środek kupić w sklepie z podzespołami elektronicznymi wystarczy powiedzieć do czyszczenia potencjometrów i nie trzeba znać konkretnego producenta.