BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Co na to POLICJA

kicha - 2005-04-22, 21:45
Temat postu: Co na to POLICJA
Witam mam pytanko do wszystkich posiadaczy Czerwonych lamp z tylu przy E30 i nie tylko :) a mianowicie co na to Policja wam mowi jesli was zatrzymuja do kontroli i widza ze kierunki wam swieca na czerwono ? bo dzisiaj wlasnie sobie pomalowalem takze na ten kolor. I ja mialem zamiar im puszczac kit nastepujacej tresci: "posiadam model 318 iS i panie wladzo to S oznacza iz jest to Amerykanska wersja :lol: dlatego mam czerwone kierunki :lol: :P :lol: ..." Moze pzrejdzie a jak nie to bede walil dalej glupa i mowil ze nie wiedzialem i zaraz bede zmywal ta farbe z lamp :) . I co wy im odpowiadacie ?
henry - 2005-04-22, 21:56
Temat postu: Czrwone lampy z tyłu
Witaj!! Głupia sprawa ,ale ten numer z mówieniem ,ze to z USA nie przejdzie.Sprowadzający pojazd ze Stanów maja obowiazek dostosowania oświetlenia do warunków europejskich(żółte kierunkowskazy,asymetryczne światła mijania).Musiałbys przerobic go na "zabytek" , wtedy by się mozna było tak tłumaczyć.Niestety nie mam zatem pocieszających rad dla Ciebie. Pozdrawiam - henry
cinek_sw - 2005-04-22, 22:21

wylusssuj, miałem kiedyś czerwone, to sięnie rzuca tak w oczy jak np. czarne lampy pomalowane na smołe, wieć przy kontroli raczej się nie doczepią, chyba zę będą upierdliwi 8)
ChriS - 2005-04-22, 22:54

Mam pomalowane kierunki na czerwono od 4 lat,chyba z 10 kontroli policji i nic nie mówili żeby im się kolor kierunkowskazów nie podobał :D . Spoko nic Ci nie zrobią.
Bruner - 2005-04-22, 23:52

Mozesz miec nawet zielone, wazne zeby swiecily na pomaranczowo. Jesli tak nie jest i trafisz na jakiegos upierdliwca to masz problem. A swoja droga to jesli nie dasz za duzo farby to nawet po pomalowaniu beda swiecic na taki kolor jak powinny.
kicha - 2005-04-23, 00:08

Wiem ale niestety sa czerwone jak krew :D i takze beda swiecic na czerwono :) . Pozyjemy zobaczymy jak to bedzie
A R N I E30 - 2005-04-23, 06:02

Stary lampy możesz miec pomalowane nawet na różowo ale jak cie pies zatrzyma to pozycja
ma świecić na czerwono wsteczny na biało a kierunek na pomarańczowo jeśli bedzie inaczej to
jak trafisz na upierdliwego gline to dowodzik zabieże :(

P.S Ale jest nato sposób :wink: czerwony z zielonym daje pomarańczowy
w nowych Peugotach sa stosowane zielone żarówki do kierónkow bo maja całe czerwone lampy :lol: i po problemie :wink:

HAMANN E30 - 2005-04-23, 11:23

z czerwonym kolorkiem to jeszcze spoko ale nagorzej czepiajÄ… sie lamp przyciemnionych na czarno
Menel - 2005-04-23, 11:26

na pradze kolo ronda starzynskiego trafilem juz 2 razy na takich upierdliwych gliniarzy i nie dalo sie z nimi gadac...mialem lekko trysniete czerwonym ale wsteka zostawilem bialego...jak mowilem ze jest to ciemno pomaranczowy kolor kierunkow ktore sie swieca z tylu nic nie dawalo...sami mysleli ze to moze lampy z amerykanskiego rynku ale jezeli tak to przegladu by nie przeszly wiec dowodzik chcieli zabrac...trzeba bylo siegnac to kieszeni i....do domu.
ale ten pomysl z zielonymi zarowkami jest nie kiepski...

A R N I E30 - 2005-04-23, 11:59

zielone żarówki sa do nabycia tylko w ASO Peugeot
Menel - 2005-04-23, 12:10

no problem bo mam tam kumpla kierownika...
wlasnie bylem w sklepikach motoryzacyjnych u mnie i sie zdziwili ze takich szukam..chcieli mi wcisnac takie malowane farba...tak jak czasami pomaranczowe sprzedaja...ale na takich farba peka pod wplywem ciepla

ÅšP+jinos+ - 2005-04-23, 12:14

Mi niestety zabrali dowód. W sumie moje kierunki swieca bardziej na pomaranczowo niż na czerwono, ale i tak nie dadza sobie wytlumaczyc..! :/

Stare zdjecie, ale wyglada to tak:

kicha - 2005-04-23, 14:46

Mam podobnie do ciebie Jinos jak miales wczesniej ale zostawie to bo jest zarabisty efekt przy czarnej Bercie :D a sproboje sobie skolowac takie zaroweczki od Peugota tylko nie wiem czy maja podobna moc ? trzeba bedzie sprawdzic a pozniej jak co zdam relacje, no chyba ze zawolaja za jedna zaroweczkle kosmiczna sumke to zrezygnuje z zielonych :D
ÅšP+jinos+ - 2005-04-23, 18:26

ja caly czas mam czerwone :) teraz licytuje cale czarne na ebayu :D
Go¶æ - 2005-04-23, 18:37

jinos napisa³/a:
Mi niestety zabrali dowód. W sumie moje kierunki swieca bardziej na pomaranczowo niż na czerwono, ale i tak nie dadza sobie wytlumaczyc..! :/

Stare zdjecie, ale wyglada to tak:

Zajebi.... to wygląda... szczególnie cofania fajnie wyglądają..
Czym Ty to malowałeś że nie jest matowe i jest przeźroczyste? Sprayem?

ÅšP+jinos+ - 2005-04-23, 19:49

Zgadza sie, 3 warstwy od srodka a spray jest specjalny do malowania lamp...ide zerknac jak sie nazywa...juz wiem "MOTiP" goraco polecam :)
Go¶æ - 2005-04-23, 19:55

Jak dla mnie wypas :) ale chyba nie powiesz że wsteczny świeci Ci na biało :lol: ??
Hmm... jak by wypalił ten numer z zielonymi żarówkami to może bym i ja bym sobie swoje pomalował!
Jeszcze jedno, gdzie można kupić tą osłonkę na tylną szybe? Szkałem na Allegro ale nie było...

Menel - 2005-04-23, 23:40

z ta oslaona byl juz temat wiec...wszedzie ja kupisz 8) w hicie,w castoramie , w obi ,w realu itd itd nawet w naj zwyklejszym sklepie z czesciami do polonezow 8) 20-30 zl
Bruner - 2005-04-24, 00:00

W dziale sprzedam tez mi sie kilka razy rzucilo w oczy. Szukaj pod haslem roleta, moze jeszcze ktos ma na sprzedaz.
Mariusz - 2005-05-05, 11:54

Czerwony kolor co prawda jest zabroniony, ale przymyka się na to oko z tego względu, że importuje się do nas albo produkuje się u nas amerykańskie samochody, które fabrycznie mają np: czerwone kierunki.
Domel - 2005-05-05, 13:02

Mariusz napisa³/a:
Czerwony kolor co prawda jest zabroniony, ale przymyka się na to oko z tego względu, że importuje się do nas albo produkuje się u nas amerykańskie samochody, które fabrycznie mają np: czerwone kierunki.

Mariusz, ale jeśli importujesz autko z USA masz obowiązek dostosować je do przepisów obowiązujących w Polsce, czyki muszisz wywalić czerwone migacze i wstawić żółte.

Go¶æ - 2005-05-05, 16:16

kicha napisa³/a:
a sproboje sobie skolowac takie zaroweczki od Peugota tylko nie wiem czy maja podobna moc ? trzeba bedzie sprawdzic a pozniej jak co zdam relacje, no chyba ze zawolaja za jedna zaroweczkle kosmiczna sumke to zrezygnuje z zielonych :D

I co załatwiłeś te żaróweczki? Ile Cię to wyniosło?

Go¶æ - 2005-05-05, 16:18

jinos napisa³/a:
Zgadza sie, 3 warstwy od srodka a spray jest specjalny do malowania lamp...ide zerknac jak sie nazywa...juz wiem "MOTiP" goraco polecam :)

Hmm.. a kumpel mi mówil że to się maluje z wierzchu.. najpierw papierkiem trzemy, trzemy, trzemy, później nitro przemywamy, a później pryskamy :)

Jest jakaś widoczna różnica jak się pomaluje od środka albo z wierzchu??

ÅšP+jinos+ - 2005-05-05, 17:03

PuÅ‚kownik Zuber napisa³/a:
jinos napisa³/a:

Hmm.. a kumpel mi mówil że to się maluje z wierzchu.. najpierw papierkiem trzemy, trzemy, trzemy, później nitro przemywamy, a później pryskamy :)

Jest jakaś widoczna różnica jak się pomaluje od środka albo z wierzchu??

Wlasciwie to zadnej, kierunki mam malowane z wierzchu :)

kicha - 2005-05-05, 19:37

Zaroweczki kupilem w NorAuto i wyniosly mnie niecale 8 zl , ale niestety mam tak czerwone ze mi nie pomogly :D no ciut moze mniej siweca na czerwone ale nie przejmuje sie juz tym :) . Zrobie fotki i zapodam wam jak wyszly moje swiatelka :) . A musze powiedziec ze sa malowane od zewnatrz.

Wiec jak ktos bedzie miec mniej czerwone ode mnie to raczej powinny pomoc

Go¶æ - 2005-05-05, 19:47

jinos napisa³/a:
[
Wlasciwie to zadnej, kierunki mam malowane z wierzchu :)

Ja się tylko zastanawiam jak Ty od środka to zmatowiłeś... potraktowałeś to w ogóle jakimś papierem ściernym czy coś???

Pawel-e30 - 2005-05-05, 20:40

Pułkownik nie zastanawiaj sie i nie bierz wszystki zeczy co tu wyczytasz sobie do serca rób tak jak uwazasz nigdy nie słyszałem o takim malowaniu kazdy maluje z zewnątrz :lol: :lol: :lol:
ÅšP+jinos+ - 2005-05-05, 22:36

hmm... moje lampy byly zciagniete i malowane od srodka, zeby nie bylo przeswitow byly prysniete od zew. to wszystko. W tej chwili mam kierunki pomalowane tylko z zew. (przez panow policjantow, ktorzy jakis czas temu kazali mi zmyc farbe) i powiem, ze przy mocnym sloncu widac, ze nie jest to taki ladny czerwony - krotko mowiac, ladniej to sie prezentowalo kiedy byly malowane od wew. Nie wiem tez jak maluja inni, ale ja swoje malowalem wg rad "kolesi z myjni" :D
loko - 2005-05-07, 17:25

a wiecie jaki jest problem na tkaich upierdliwych gliniarzy? wożenie przy sobie w bagażniczku troszkę płynu hamulcowego w buteleczce i szmatki. i jak juz chcą na 100% zabrać dowodzik to wtedy ładnie ścierasz farbkę i jedziesz dalej. a po powrocie do domu znowu malujesz i po kłopocie 8)
--==maly==-- - 2005-05-07, 19:34

Ja też malowałem motipem po pomalowaniu przemylem leciutko rozpuszczalnikiem zeby polysk byl lepszy. Zdjęcie było robione w pochmurny dzień i jest ciemno ale lampy w żeczywistości są ładne czerwoniutkie. Malowąłem tylko kierunki i wsteczny.

Mariusz - 2005-05-13, 22:24

Domel napisa³/a:
Mariusz, ale jeśli importujesz autko z USA masz obowiązek dostosować je do przepisów obowiązujących w Polsce, czyki muszisz wywalić czerwone migacze i wstawić żółte.

Jeśli chodzi Ci o same lampki i światełka to nie muszą :)

Go¶æ - 2005-05-19, 13:07

Właśnie sobie pomalowałem kierunki i wsteka... ładnie wyszło, ale o ile przy czerwonych kierunkach można się na siłę doszukiwać pomarańczowego, to wstek mi świeci na krwisto-czerwony kolor :shock:
Muszę chyba sobie kupić jakiś rozpuszaczlnik i go przy sobie wozić, na wszeli wypadek :lol:

--==maly==-- - 2005-05-19, 15:24

Standard ja też tak mam i na razie przy kilku kontrolach nie czepiali się ale pewnie miałem szczęście nawet jak mi każą zmyć to napewno spowrotem pomaluje bo wygląda dużo ładniej.

P.S. Wystarczy że zamoczysz szmatke w zbiorniczku z płynem hamulcowym i zmyjesz.

duchPW - 2005-05-19, 16:09

jeśli już koniecznie chcecie mieć całe czerwone światła - można zrobić to na wzór VW Group -> Rafał zrobił i bardzo fajnie wyszło - lampa jest czerwona, a świeci na biało
--==maly==-- - 2005-05-19, 20:51

A jak to jest zrobione?
kicha - 2005-05-21, 21:45

Oik daje zdjecie moich lampek tak jak obiecalem :D moze nie jest w najlepszej jakosci ale nie jeste ze mnie zbyt dobry fotograf :lol: :lol:

duchPW - 2005-05-21, 22:25

--==maly==-- napisa³/a:
A jak to jest zrobione?

drobne paski - z daleka dają efekt jakby światło było czerwone, ale świeci na biało.... jak w VW Group - czasem ten producent "populistycznych" plepsowozów wpadnie na coś fajnego :lol:

nie wgląda to tak fajnie jeak w ISiku powyżej, ale za to policja się nie czepnie

--==maly==-- - 2005-05-21, 23:56

A ja kupiłem dzisiaj zielone żarówki w norauto i pomogło kierunki świecą na pomarańczowo tyle,że dość słabo :( Dużo słabiej niż zwykłe białe żarówki.
Rafał - 2005-05-22, 01:41

lampa podczas oklejania papierem

drencrom - 2005-08-30, 21:45

najlepiej maluje sie farba przezroczysta do OKIEN. sa takie specjalne. nie sa drogie. malujemy od zwenatrz. wystarczy lampe przetrzec wpierw spirytusem. farbe da sie nim rowniez relatywnie latwo zmyc. pomalowana powierzchnia blyszczy elegencko tak jak reszta.

super pomysl z tymi zielonymi zarowkami. musze to wyprobowac. mysle ze pomaluje biale zarowki ta sama farba do witrarzy.