| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Jak dostać się do paska rozrządu w E30 320 88'?
Marek E30 - 2005-04-24, 21:44 Temat postu: Jak dostać się do paska rozrządu w E30 320 88'? Zdjalem kolo pasowe i nie wiem jak zdjac pokrywy paska? Nie wiem co zrobić z rozdzielaczem zaplonu, jesli go trzeba zdjac to jak sie za to zabrac? Na ktory cylinder ma byc ustawiony wal korbowy?
Bardzo prosze o pomoc : Auto to E30 320 z 88 roku silnik M20...
Prosze o wszystkie informacje i porady, auto stoi w garazu az sie smutno robi...
loko - 2005-04-24, 22:27
na kole zamachowym z przodu masz znak i na kółku pasowym wałka rozrządu też masz znak.... kopułka z przykrywką siedzi na trzech śrubach na klucz 8mm a palec też na 3 ampulowych chyba 3mm... oslony są przykręcane na śrubki na klucz 10mm w różnych miejscach po obwodzie (trzeba popatrzeć gdzie trzyma) koło pasowe pompy wody też trzeba zdjąć (4 śrubki na klucz 10mm które trzeba odkręcić zanim zdejmiesz pasek klinowy pompy...) no i potem rolka napinacza chyba na klucz 13mm... ale jak nigdy tego nie robiłeś i nie masz obeznanej teorii ani książki pod ręką to po prostu sobie daruj
SmasherE30 - 2005-04-24, 22:34
musisz zdjąć koułkę (zdejmij plastikową osłonę i twoim oczom ukażą się 3 śruby z takimi kwiatkowymi podkładkami),
odkręcić palec rozdzielacza (imbusikiem ... ostrożnie bo te śruby się lubią obkręcać),
i wtedy będziesz mial dostep do śrub górnej obudowy paska rozrządu.
żeby się dobrać do dlnej musisz zlać płyn chłodzący z chłodnicy,
zdjąc chłodnicę,
zdjąć wiatrak (pamiętaj żeby postawic go w pionie ... cały czas musi być w pionie!! i jego nakretka ma lewy gwint więc łapiesz oś wału kluczem i dajesz w lewo a nakrętkę wiartaka w prawo),
odkręcić koło zebate (to z 6 śrubami ... zaznacz sobie jesgo położenie względem bloku choć tam jest wypust po drugiej stronie, ale tak na wszelki wypadek),
teraz masz dostęp do dolej obudowy,
jak poluzować rolkę napinająca to wiesz (koło alternatora)
jak masz zdjęte osłony, zanim poluzujesz to ustaw silnik takajk sa znaki ... na wale masz kreskę i ma ona być w tym wyciętym trójkąciku czarnej obudowy wału (na godzinei 12tej) , natomiast w rozrzadzie rowek jest na jednym zębie koła rozrzadu i na godzinie 10-11 na głowicy jest krecha. i w tej pozycji obu osiek zdejmij rozrząd...
POWODZENIA
P.S. Zdjąć jest łatwo ... gorzej z założeniem spowrotem, bo po napięciu mozesz mieć inaczej o kilka zebów ... aha ... i sprawdź ilosć zębów paska ... może być 126 lub 127, ten rocznik powinien mieć 127
Bruner - 2005-04-24, 23:57
| SmasherE30 napisa³/a: | | odkrÄ™cić palec rozdzielacza (imbusikiem ... ostrożnie bo te Å›ruby siÄ™ lubiÄ… obkrÄ™cać |
Imbusikiem? U mnie sa normalne wkrety z lbem na "krzyzaka". Nie sadze zeby to byl jakis patent poprzedniego wlasciela, bo u kumpla jest tak samo (tydzien temu wyciagalem, wiec na pewno mi sie nie przysnilo).
Srubokret musi byc krotki, bo trzeba go wcisnac miedzy blok silnika a hlodnice.
Smasher, pare dni temu smiales sie z artykulu o wymianie kopulki. A widzisz?
Rafał - 2005-04-25, 00:05
ja tez mam imbys
i pioter tez ma imbus
Anonymous - 2005-04-25, 01:01
A czemu wiatrak ma być w pionie??
Bruner - 2005-04-25, 01:06
Nie tyle wiatrak co visco, ale wiatrak jest osadzony wlasnie na visco, wiec pewnie o to chodzilo smasherowi. Nie powinno sie go klasc poziomo poniewaz jesli dobrze pamietam w srodku jest zalane plynem.
Anonymous - 2005-04-25, 01:15
Nie wiedziałem o tym i położyłem byle jak.Ale działa
LUKAS - 2005-04-25, 06:29
jesli polozyles powinienes wziasc go w pion i odczekac kilka godzin...
Ja też mam Imbus/ampul i dwa palce ktore byly w bagazniuku jak kupilem auto tez mialy ampul
Marek E30 - 2005-04-25, 16:03
Czesc,
Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Jesli chodzi o dokladne ustawienie rozrzadu to z tym nie bedzie problemu. Teraz po zdjeciu kola pasowego moja glowna bolaczka jest zdjecie oslon paska. Przeszkadza mi w tym aparat zaplonowy. Mam wydruki z ksiazki "Sam naprawiam BMW serii 3" ale opisywany tam apart jest inny niz ten ktory mam w aucie. No i obawiam sie ze po jego zdjeciu bede musial regulowac dodatkowo zaplon...
SmasherE30 - 2005-04-25, 16:55
a jaki masz numer komputera ECU (u góry w schowku pasazera)?
a może nie masz wogóle
jak masz taka możliwość to zrób zdjęcie cyfrówką kopułki i komory silnika z 2 stron i będzie jaśniej
Marek E30 - 2005-04-25, 18:20
Do paska juz sie na szczescie dostalem, wlasnie wrocilem z garazu Udalo sie to nawet zrobic bez zdejmowania chlodnicy ale troche trzeba bylo wyginac sobie palce zeby odkrecic niektore sruby. Mozliwe nawet ze zaplonu nie trzeba bedzie regulowac. Teraz pozostaje kupic tylko pasek i napinacz, jaki to mniej wiecej koszt?
Bruner - 2005-04-25, 18:24
Pasek 80 a rolka chyba 75 zl jesli dobrze pamietam. Przy okazji uzupelnij profil, moze ktos z okolicy Ci podpowie gdzie najtaniej kupisz.
Marek E30 - 2005-04-25, 18:37
Pewnie wyjde na głąba ale lepiej głupio pytać niż głupio robić, o co chodzi z tym profilem, co to?
Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za wszystkie odpowiedzi
Bruner - 2005-04-25, 18:45
Na samej gorze strony masz odnosnik do stronki z Twoim profilem, czyli informacjami o Tobie, ustawieniami itp. Wejdz tam i wpisz przede wszystkim skad jestes.
|
|