| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - JAK ODZYSKAC DOWÓD REJESTRACYJNY
Anonymous - 2005-05-15, 11:54 Temat postu: JAK ODZYSKAC DOWÓD REJESTRACYJNY MAM MOZLIWOŚĆ KUPIC OKAZYJNIE E36 TYLKO JEST JEDEN PROBLEM KOLEŚ TWIERDZI ZE ZABRALI MU DOWÓD ZA STAN TECHNICZNY POJAZDU(I TO BY SIE ZGADZAŁO) TYLKO ZE TO ZASWIADCZENIE WYSTAWIANE PRZEZ POLICJE ZGUBIŁ.I SPRZEDAŁ TO GOŚCIOWI KTÓRY CHCE SPRZEDAC TO MI, I TERAZ JEST PYTANIE CZY DAM RADE JAKOS ODZYSKAC TEN DOWÓD Z WYDZIAŁU KOM.????MA RESZTE PAPIERÓW NA TO AUTO KRADZIONE NAPEWNO NIEJEST,TYLKO TEN DOWÓD REJ, MUSIAŁBYM MIEC JAKIES POTWIERDZENIE CZY COŚ Z WYDZIAŁU KOM. ZEBY ZROBIĆ PRZEGLĄD????NAPISZCIE CZY DA SIE COS ZROBIĆ???
BADYL - 2005-05-15, 12:09
Miałem podona sytuacje samochod byłe nieprzerejstorwany bo nie zdarzyłem i policja zassała mi dowodzik - pojazd był zarejestrowany "daleko" - 1,5 roku nie miałem dowodu miałem wszystkie umowy kupna sprzedazy - załatwiłem potrzebny przeglad pojechałem niestety do miejsca zamieszkania osoby wpisanej w dowodzie (bo inaczej bym nie odzyskał) powiedziałem co i jak i ta osoba poszła i odebrała dowod.
Pamietaj dowód odbierze tylko osoba wpisana w nim jako własciciel chyba ze sie cos zmieniło ale watpie.
jakub - 2005-05-15, 12:11
Policja odbiera dowód i przesyła go do WK. Użytkownik dokonuje pełnego przeglądu i udaje się do WK po odbiór dowodu, który już tam jest. Procedura jest prosta, nawet jeżeli zgubiło się zaświadczenie (można wystąpić do policji o duplikat, ale po co?)
Sprawa trochę dziwna, pachnie mi to trochę zastawem bankowym lub "przewłaszczeniem na bank", a jest to uwidocznione w dowodzie rejestracyjnym, którego nie ma. Można to wszystko sprawdzić tylko po co robić sobie kłopot? Pamiętaj, że jeżeli jest zastaw lub inna forma przeniesienia własności to auto w skrajnym przypadku jest warte 0zł + kłopot gratis
Anonymous - 2005-05-15, 12:22
AUTKO SPRAWDONE JEST JUZ PRZEZ POLICJE I NIEJEST KRADZIONE,W PONIEDZIŁEK ZNAJOMA KOLESIA SPRAWDZI W WYDZIALE KOMUNIKACJI NA KOGO WIDNIEJE AUTKO I JESLI COŚ JEST NIETAK TO MI POWIE.A DOWÓD REJESTRACUJNY ZABRANY PRZEZ POLICJE MOZE ODEBRAC KAZDY KOLEJNY WŁAŚCICIEL JESLI MA UMOWE KUPNA SPRZEDAZY NA NIEGO(JA TAK MIAŁEM JAK KUPIŁEM E30 I POTEM WYSYŁAŁEM POCZTĄ PRZEGLĄD I RESZTE PEPIERÓW POD SZCZECIN A MIESZKAM WE WROCKU, ZEBY MI ODESŁĄLI DOWÓD I NIEBYŁO Z TYM PROBLEMU
ALE KOLEJNA SPRAWĄ JEST TO ZE ZEBY ZROBIĆ PRZEGLĄD MUSZE MIEC JAKIES POTWIERDZENIE DANYCH ZEBY DIAGNOSTA MUGŁ WYSTAWIŚ ZAŚWIADCZENIE Z PRZEGLĄDU I NIEWIEM CZY DOSTANE COŚ TAKIEGO Z WYDZ. KOM.
Anonymous - 2005-05-15, 20:32
moze wypowie sie ktoś kto coś wie na temat takich spraw. wiem ze ktoś z forum miał chyba mame w wydziale komunikacji tylko niemoge sobie przypomniec kto.jakby mugł sie wypowiedziec byłbym wdzięczny.
Jawor - 2005-05-15, 21:13
ja na 100% wiem jak to jest!
jesli kupisz tą beemke to mozesz odebrać jej dowód jesli podpisujesz umowe na samochód...bo ty sie stajesz jego włascicielem i na 100% nie musi z toba być poprzedni własciciel który starcił dowód...jednak nie załatwisz tego poprzez swoj Wydział Komunikacji z miasta gdzie mieszkasz...musisz jechac do Wydziału Komunikacji z miasta gdzie dowód został wydany...i wrócił kiedy został zabrany przez policje, stacje kontroli itd.
Nie wiem jak jest z przegladam...ale tego to juz dowiesz sie w okregowej stacji kontroli pojazdów..rozmawiaj z kimś kompetentym bo moga ci w głowie przewrocic.
duchPW - 2005-05-15, 22:24
to że autko nie jest kradzione, to jedno, ale jakub ma rację - każdy samochód powinien być sprawdzony w rejestrze zastawów, bo czasem może nawet nie być wpisu w dowodzie, a w rejestrze jest.... i wtedy (jak napisał jakub ) kłopot gratis
007 - 2005-05-15, 23:12
ICEMAN99: nie bede sie zaglebial w tego typu sprawy chociaz conieco wiadomo mi na ten temat, ale powiem ci to co powie kazdy pracownik kazdego Wydzialu Komunikacji. DAJ SOBIE Z TAKIM AUTEM SPOKOJ. Oto lista rzeczy zlych ktore moga cie spotkac wraz z kupnem takiego samochodu
- zastaw (bankowy, komorniczy itp)
- samochod z procederu (...)
jesli nabedziesz auto z ww wadami prawnymi twoje wizyty w WK policji sadzie banku itp nie beda mialy konca.
Rownie dobrze moze to byc tylko zaniedbanie sprzedajacych ale uwierz ze statystyk jakie znam z mazowieckich wydzialow komunikacji 1 przypadek na 1400 to wlasnie takie niewinne zaniedbanie! Dlatego jesli sprawa jest tak oczywista jak piszesz umow sie ze sprzedajacym ze chcesz kupic to auto ale z dowodem i zeby wyprowadzil sprawy prawne a ty pokryjesz koszta skarbowe ale dopiero jak zobaczysz dowod! - to dziala bezblednie i jak sprzedajacy chce sprzedac to zalatwi to w kilka dni, ale jak ma cos do ukrycia to powie ze na to auto ma 50 innych kupujacych... a wtedy moja rada - zycz mu szerokiej drogi i powodzenia w sprzedazy no i czym predzej daj sobie z nim spokoj.
Pioter: ponieważ twmat nie ma nic wspólnego z forum technicznym, a to co napisał 007, to chyba wszystko co można w tej sprawie napisać, to sądzę, ze to koniec tego OT
więc zamykam
|
|