BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - gdzie znika plyn hamulcowy ?

tsuru - 2005-05-29, 00:11
Temat postu: gdzie znika plyn hamulcowy ?
...witam

...mam taki maly problem

...ide rano do samochodu a pod nim zawsze plama 50x50
...badam wizualnie i dotykowo //smakowo sobie odpuszczam//
i okazuje sie ze to plyn hamulcowy

...tylko za chol** nie mam zielonego pojecia skad on kapie...

...wykluczam przeciek od zbiorniczka po pomke sprzegla az do skrzyni bo sucho ....tak samo jezeli chodzi o miejsca pod samym zbiorniczkiem ...

...wydaje mi sie ///na co wskazuja slady// ze gdzies z prawej strony skrzyni biegow. ...poniewaz zawsze na asfalcie tam pod nia z prawej strony jest epicentrum kaluzy

...ale z czego tam moze kapac...gdyby byl to odpowiecznik to przeciez jest po lewej stronie od strony kierowcy

...moze ktos cos poradzi ?

pozdrawiam

HAMANN E30 - 2005-05-29, 03:02

kolego na moje to leci Ci z siłownika skrzyni biegów,podjedz na kanał i zobacz w jakim stanie jest odpowietrznik od siłownika,pozdroo :wink:
Lord Lukasz - 2005-05-29, 09:16

Mi sie lało z wysprzęglnika na skrzyni czy jakoś tak to sie nazywa. Wymieniłem wszystkie gumki w środku ale niestety nie pomogło i czeba było zakupić nowy, kosz 60zł. Nie polecam kupowania używanych.
tsuru - 2005-05-29, 09:19

... no wlasnie pisalem ze odpowietrznik jes suchutki jak pustynia , zakrecony itd. , a leciec tak jakby lecialo z drugiej strony ... //odpowietrznik jest z lewej strony skrzyni a "centrum kapania" tak jakby bylo z prawej strony skrzyni

...problem w tym ze skrzynia tez jest cala sucha , zarowno z lewej jak i z prawej strony ... takze zielonego pomyslu nie mam skad tam moze kapac ...bo przeciez nawet powyzej zadnego kabla w ktorym by plynal plyn hamulcowy chyba nie ma

...normalnie zjawisko paranormalne , narazie wytlumaczalne tym ze w nocy sasiad mi pod samochodem cos wylewa ;) ;) ;)

...ale powaznie mowiac to kapie z auta ;)

tsuru - 2005-05-29, 09:26

lukaszu lukaszu ....to by sie moglo zgadzac poniewaz wysprzeglik mam uszkodzony bo 4 sie nie trzyma

...ale on jest w skrzyni //tak?// a skrzynia jest sucha z lewej i z prawej

...propo wysprzeglika ...mozesz napisac cos wiecej ...latwo to wymienic?
pewnie trzeba odkrecic wal zeby wyjac skrzynie ?

..moze nie bede kupowal nowej skrzyni skoro mozna zmienic tylko wysprzeglik ;)

Lord Lukasz - 2005-05-29, 09:43

No co ty wysprzeglinik jeśli wogule tak to sie nazywa jest przykręcony do skrzyni po stronie kierowcy, prykręcony jest 2 śrobkami i do jednej jest tragiczne dojście, ogólnie to chyba mówimy o E30, przynajmniej ja mówie o E30. Mi też sie tak dziwnie lało że nie wiedziałem skąd ale ktoś mi doradził że to jest to i wymieniłem i jest ok. W sumie najlepiej postaw auto na kanał i rano looknij centralnie w góre nad ta plamką i będziesz widział skąd
tsuru - 2005-05-29, 09:47

...mowimy o e28 ...ale most mam od e21 silnik tez , takze skrzynie pewnie tez ;)
HAMANN E30 - 2005-05-29, 12:24

zgadzam sie z przedmówcą nie ma potrzeby sciagania całej skrszyni zeby dojsc do wysprzeglika :!: to raczej bedzie ten element.Napisz jeszcze czy spada ci pedał sprzęgła podczas wycieku???
Lord Lukasz - 2005-05-29, 16:49

U mnie padał sprzegła chodził normalnie bo niedużo mi sie wylewało, znikało pół zbiorniczk ana tydzień.
tsuru - 2005-06-04, 21:14

panowie panie ..problem rozwiazany ;)

...montowalem dzis nowy wysprzeglik ...zawsze sie przyda ;)
...no i wkoncu cudem dojrzalem skad kapie bo wlasnie sie zbieralo na kapniecie ;)

...lecialo z polaczenia skrzyni biegow i silnika ;)

...a dlaczego ?? ??

bo dokrecilem srube podporki skrzyni biegow (poniewaz z jednej stron wyrwala sie sruba z prowadnicy i tak sobie wisialo ..
....chcialem naprawic ..a lepiej bylo nie ruszac ;)

..jak skrzynia sobie wisiala tak na tej jednej stronie to wlasnie w tym miejscu na styku skrzyni a silnika byl dobry docisk ...a jak przykrecilem "poprawnie podporke skrzyni to ta automatycznie z jednej strony poszla do gory i zrobilo sie male rozstzrzelnienie...

...w sumie to i tak to wszystko trzeba poprawic tak jak powinno byc ...ale trzeba odkrecic skrzynie ...tam jest jakas uszczelka czy mozna to na silikon tak jak miske olejowa ?? ?

...zreszta to za 2 tygodnie jak bedzie wymiana sprzegla ;)

pozdrawiam wszystkich

nerka

Marcin e30 - 2005-06-04, 21:51

skrzyni nie skeja się z silnikiem

jak dla mnie to leciało z wysprzęglika do srodka a później prosto na dół między skrzynią i silnikiem

Lord Lukasz - 2005-06-04, 21:56

Cytat:
skrzyni nie skeja się z silnikiem

No właśnie, zaraz na początku jest sprzęgło i tam chybba jest susza... bynajmniej powinna.

slawo - 2005-06-04, 22:20

Moze to olej ze skrzyni Ci leci? poscic mogl uszczelniacz na walku glownym?
tsuru - 2005-06-04, 22:39

;) ;);)

....lukasz i marcin ma racje ;)
...
....faktycznie :" jak dla mnie to leciało z wysprzęglika do srodka a później prosto na dół między skrzynią i silnikiem "

...nie wiem ;) czy lecialo z wysprzeglika od srodka ale napewno między skrzynią i silnikiem "
...jesli mowicie ze tam jest sucho ///a jest bo wkladalem palec ;) po odkreceniu wysprzeglika/// to tak jest...

...najprawdopodobniej tak jak mowicie ...lecialo z wysprzeglika ale od srodka a pozniej ta szczelina z prawej strony miedzy silnikiem a skrzynia

co prawda wykrecilem wysprzeglik i zalozylem nowy ...ale stary wygladal wporzadku ..pozyjemy obaczymy ;)

***roboty blacharskie ida pelna para ;) ***