BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Dziwne urzadzenie w mojej 3jce Co to jest??

Anonymous - 2005-06-01, 21:03
Temat postu: Dziwne urzadzenie w mojej 3jce Co to jest??
Witam mialem problem z napisaniem tytulu do tego tematu ale jakos to zrobilem ;)
Chodzi mi o urzadzenie ktore znajduje sie w silniku jest to elektroniczne urzadzenie firmy DELPHI znajduje sie po stronie kierowcy przy światłach dochodzą do niego dwie duże wiązki kabli wszystko widać jest orginalne ale co to jest??
Inne beemki tego nie mają zamiast tego znajduje się tam zbiorniczek, chyba ze nie maja tego wszystkie beemki moge się mylić ale patrzylem na wielu stronach i tego nie ma na zdjeciach silnikow roznych a obejrzalem bardzo duzo zdjec to tam zawsze jest ten zbiornik. ja tem zbiornik mam po lewej stronie jesli to ten sam hehe
Jest to silnik 2,0 autko z roku 1986
Urzadzenie jest oznaczone na zdjeciu( jesli uda mi się zamieścic tutaj hehe) i znajduje sie w czerwonym kole może ktoś z was wie co to jest??
Dodam że sterowanie silnika czyli komputer Boscha mam normlanie w schowku i jest on podłączony. a wiazki kabli z tego wynalazku dochodzą do silnika i podłączone są do jakiś czujników acz kolwiek nie wszystkie bo inne wchodzą do przekażnikow i do kabiny niektore do komputera. Ja nie wiem co to jest za wynalazek z góry dziękuje
;)

P.S Kliknijcie na fotkę żeby byla wieksza trzeba kliknąc Dzieki za info o Fotkach ;) .[img][/img]

Jawor - 2005-06-01, 22:01

mi sie wydaje że chodzi ci o sterownik ABS-a..bo w tym miejscu co opisujesz to nic innego raczej by nie mogło być..może niekoniecznie masz ABS..ale ktos go moze próbował załozyc..nie wiem zdjecie by wiele wyjasniło...

P.S. Zdjecia na forum najlepiej jest wklejać tym.. http://imageshack.us/ wybierasz opcje chost it...i wybierasz obrazek z twojego kompa...potem pokazuje ci sie duzy link z napisałem to forums...i przekopiowujesz go poprostu do pisanego posta..nie wiem jak mam prosciej wytłumaczyc..mysle ze sam zjarzysz oco chodzi...

lokop e30 320i - 2005-06-01, 22:38

Cyknij zadiecie w dzien (tzn przy lepszym oswietleniu i o lepszej rozdzielczosci) a najlepiej kilka i opisz ktore zdiecie z ktorej strony robiles tzn od kierowcy czy od pasazera.
Bo na tym to naprawde niewiele widac ciezko sie zorietowac gdzie przud a gdzie tyl :roll:
Dochodza do tego tylko przewody elektryczne czy jakies wezyki z plynami lub podcisnieniowe??
Bede szczelal i powiedzial bym ze ktos zdublowal kompa niewiadomo tylko ktory teraz dziala a ktory to podpucha.

Jawor - 2005-06-02, 07:23

tak to wyglada na 2 komputer...ciekawe czy do tego w schowku takze ida kable czy lezy tylko odłogiem...jezeli niema przy nim zadnych kabli ani wtyczki to sprawa rozwiązana..ale ciekawe po co ktoś robil sobie tyle zachodu..ja obstawiam ze byc moze był kiedys wyminiany silnik na inny...
jaqub - 2005-06-02, 12:09

a moze to tempomat... jesli dochodzi do tego linka a przy przepustnicy masz dwie linki to pewnie tempomat... ja mam cos podobnego tylko ze firmy VDO w podobnym miejscu w e36... nie mam manetek od tempomatu ale w serwisie powiedzieli ze to na 100% tempomat....
nokerman - 2005-06-02, 12:52

chyba masz racje ,
tu jest coÅ› podobnego:

slawo - 2005-06-02, 13:30

tez stawiam na tempomat.Ewentualnie podobna puszczka jest od euro 2 - ostatnio bardzo popularne w rajchu
Anonymous - 2005-06-02, 14:33

Kurcze musze dokladnie sprawdzic ale do kompa w schowku jak pisalem sa podlaczone kable i jak je odlacze to nic nie dziala :( takze musi byc sprawny a czy tempomat hmm..raczej nie bo nigdzie nie mam zadnych regulacji predkosci ani nic podobnego zrobie zdjecie lepsze postaram sie lepsze ponieważ nie mam aparatu takiego dobrego by moc wam koledzy to pokazac ze szczegółami ;) ale się postaram dzieki za zainteresowanie
Rafał - 2005-06-02, 15:15

do przepustnicy dochodza 2 linki swiadczy to o obecnosci tempomatu albo czegos podobnego !
jaqub - 2005-06-02, 16:43

Sledzik napisa³/a:
Kurcze musze dokladnie sprawdzic ale do kompa w schowku jak pisalem sa podlaczone kable i jak je odlacze to nic nie dziala :( takze musi byc sprawny a czy tempomat hmm..raczej nie bo nigdzie nie mam zadnych regulacji predkosci ani nic podobnego zrobie zdjecie lepsze postaram sie lepsze ponieważ nie mam aparatu takiego dobrego by moc wam koledzy to pokazac ze szczegółami ;) ale się postaram dzieki za zainteresowanie

noi co z tego ze nie masz niczego do ustawiania predkosci? ja tez nie mam ale mam tempomat :) czasem jak ktos sprowadza auto to wymontowuje co popadnie bo na dane czesci ma kupca...

Anonymous - 2005-06-02, 19:02

zrobilem jeszcze raz zdjecia niestetry ten aparat to tylko jest w telefonie i ma kiepska rozdzielczość...zrobilem zdjecia tak żeby mozna bylo zobaczyc od ktorej strony i gdzie znajduje sie ten tajemnicxzy komputer dodam że nie dochodzą do niego żadne węzyki tylko kable i są to racxzej kable w orginalnych koszuklach czarnych takich jak np pod podsufitką do eletryczne szyber dachu czy nawet do glosnikow, takze jest to raczej orginal, kable podlączone są do silnika pare do jakis czujnikow ktore sa pod alminiowym kolektroem a pare do jakis przekaznikow itd. wiaska jestr dosyc duza niepotrafie stwierdzic gdzie idzie reszta kabli wiem natomiat ze na jednym z nich znajduje się bezpiecznik 7,5A kbel jest poolaczony wlasnie z tajemnicza skrzynka jak bny byl to kabel zasilajacy z bezpiecznikiem hmm...zrobilem tez zdjecie komputera w schowku zeby bylo widac ze jest on podlaczony wyjecie wtyczki z niego unieruchamaia silknik zapala sie kontrolna inspekcja w zegarach i nic cisza po ponowym podlaczeniu kompa tego w schowku ato zachowuje sie zupelnie norlanie nieodlaczalem tej duzej wtyczki od tajemniczego kompa poniewaz nie wiem co to moze byc. Nie mam centrlanego zamka ani nic nie mam tez tempomatu widzialel bym wezyki orqaz strukture przy przepustnicy chyba ze sie myle ;0 ale glownbym moim pytyaniem jest czy wiecie co to moze byc i do czego to sluzy dzieki ;) [/img][img]
[/img]
[img][/img]

Rafał - 2005-06-02, 21:41

poprawka na twoich fotkach (linka jest na fotde nokera) niema dodatkowej linki do przepustnicy woiec to nie jest tempomat !! !

a co do wymontowywania czesci to po wymontowaniu galki od tempomatu zostaje dzuira kolo przelacznika wycieraczek

opisz moze cos wiecej kiedy sie to zaczelo jak to cyka itd !! !!!!!

Anonymous - 2005-06-02, 23:22

Hmm...chodzi mi o to czy wie ktos do czegop slurzy ten komputerek czyli ta skrzyneczka do ktorej idÄ… wiÄ…zki kabli..a cos wiecej hmm tyle co moglem to napisalem moze napisac to co jest napisane na etykiecie tego czegos. moze to wam przyblizy co to moze byc ja osobiscie niewidzialem u innych beemek czegos podobnego z regoly jest tam zbiorkiczek wyrownawczy albo pusto a ja mam przykrecony ten wynalazek, juz mysalem ze to moze byc komputer po gazie ale raczej nie...ja ja kupilem w Berlinie od Niemca a w ksiazce nie ma zadnej adnotacji o Gazie sa wymiany paskow tarcz itd, ale nic o gazie wiec to odpada. Powiem tylko tyle ze ta wiazka kabli jest jak juz napsialem wczesniej podlaczona do jakis czujnikow w silniku niektore do jakis czujnikow pod kolektorem reszta gdzies w bloku a ta wiazka pozostala to idzie do kabiny i do przekaznikow. Ciezka sprawa chyb a sie z tym przejhade do serwisu moze tam beda wiedzieli co to jest hmm...
duchPW - 2005-06-02, 23:46

dla mnie to wygląda jak sterownik od gazu - masz gaz?.... ale z drugiej strony nie widzę miksera, więc może masz III lub IV generację ?
Anonymous - 2005-06-03, 14:34

te auto nie ma gazu jezdze tylko na bezynie nie widze tez pozostalosci po instalacji gazowe mocowania butki itd czy nawet w kole nic takiego nie ma ;) zadnbych wezykow..tak jak pisalem w ksiazce nie ma wbitej instalacji gozowej auto jest w polsce dopiero 2 miechy!! mi to podobnie wyglada na steronik gazu ale to nie jest od tego raczej ;) dzisiajpodjade do serwisu BMW w Poznaniu i moze cos beda wiedziec na ten tamat Poizdro
duchPW - 2005-06-03, 14:43

no to napisz co to, bo zasiałeś ziarno ciekawości (siać, siać i siać) :twisted:
bloto - 2005-06-03, 18:42

No a nie ma tam jakiegos numerka na tym co bys do etk wrzucil?
Zbychu - 2005-06-05, 06:27

Hehe. Jak mam rację to sie chłopie ciesz. Wczoraj byłem u kolesia który ma na białych blachach e30 m20b25 na chipie - ok 200KM. Trochę pośmigaliśmy tą wymiataczką, potem zajrzałem pod maske dokładniej obejrzeć ten chip. I u niego wyglada to tak samo jak u Ciebie, z tym że Ty możesz mieć zdekompletowaną instalację chipową. Być moze brakuje Ci instalacji dodatkowego paliwa ale masz komputer.
Anonymous - 2005-06-05, 17:06

Witam bylem w serwisie BMW w Poznaiu zaplacilem niestety ale sie dowiedzialem i jest tak jak mowisz ;) jest to dodatkowy komputer z instalacja elektryczna oraz paliwową. Mowią że jest to nie podłączone znaczy się nie ma zasilania na nim ale wystarczy je pdłaczyć oni moga to zrobic za 400zl nie wiem czy mi sie toi oplaca hmmm...mowią rownież że daje to troche mocy w zaleznosci od ustawionej mieszanki ale w granicach 160KM. no i nie wiadomo czy to działa jeszcze. ciekawa sprawa ale czeka mnie wymiana czesci i nie bede tego teraz robil Pozdro I bardzo dziekuje za zainteresowanie moim postem i Pytaniem