| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Nowy wałek rozrządu- jaki, za ile i czy warto?
MOREN - 2005-06-04, 15:19 Temat postu: Nowy wałek rozrządu- jaki, za ile i czy warto? Siemanko.
Zbieram sobie juz na nowy wałek bo jak zobaczyłem krzywki mojego obecnego to trochę mnie to zaniepokoiło i stwierdziłem ze wymiana to tylko kwestia czasu. Rozmawiałem z paroma osobami i namoącili mi w głowie ze skoro wymieniam wałem to zebym wstawił jakiś sportowy, coś wspominali operując jakimiś fachowymi określeniami "280" ale nie wiem co to znaczyło, chyba coś z tą krzywką, ze chyba bedzie wyzsza... no ale dobra, nie mam o tym zielonego pojęcia więc moze byłby ktoś wstanie mi podpowiedzieć wmiare zrozumiałym językiem i ewętualnie wytłumaczyć parę zasad dotyczących tych większych czy ostrzejszych krzywek. Liczę równiez na opinię typu 'jaki' i 'ile on kosztuje' i czy wogule jest sens wsadzanie czegoś ponad serię?
Pozdro i liczę na odpowiedź.
Bruner - 2005-06-04, 17:40
Tajemnicze numerki opisujace walek rozrzadu oznaczaja fazy rozrzadu, czyli czasy otwarcia zaworow podawane w stopniach katowych. Katy odnosza sie do obrotu walu korbowego. Czas otwarcia zaworu to calkowity cykl, od momentu kiedy zawor zaczyna sie otwierac, przez pelne otwarcie do calkowitego zamkniecia. Przewaznie zawory ssace i wydechowe maja identyczne czasy otwarcia, wtedy podaje sie tylko jedna cyfre , np 256, ale czasami zawory wydechowe pozostaja otwarte dluzej, wtedy oznacza sie to np tak: 256/260. Przewaznie seryjne walki maja czasy ok 250 - 260 stopni. Nie wiem jaki masz silnik i jaki jest tam walek seryjny, ale walek 280 o ktorym pisales prawdopodobnie bedzie od niego ostrzejszy. Czyli spodziewaj sie pogorszenia ciagu z niskich obrotow, pozegnaj sie z kultura pracy na wolnych obrotach, ale za to na wysokich bedziesz mial wieksza moc. Pozatym prawdopodobnie bedziesz musial wymienic tez chipa.Jesli korzystasz z samochodu na codzien i maksymalna moc nie jest dla ciebie najwazniejsza to nie polecam zabaw ze sportowym walkiem, rozejrzyj sie za seryjnym albo oddaj do regeneracji (np u Swiatka - ta sama technologia co przy sportowych, ale seryjne czasy). Wiecej na temat sportowych walkow znajdziesz tutaj: http://slave.e-edukacja.p...der=asc&start=0
Jesli chodzi o cene nowego walka, to moge powiedziec jak to wyglada w przypadku M20B20. Najtaniej udalo mi sie znalesc za niecale 900 zl, oprocz tego dzwigienki zaworowe po 70zl od sztuki. Wbrew pozorom w tym przypadku moze sie oplacic skorzystac z uslug jakiegos mechanika. Mechanik u ktorego pytalem sie o koszty za te same czesci skasowalby mnie odpowiednio 800 i 50 (ma duze znizki w hurtowniach), wiec nawet z robocizna wychodzi taniej.
|
|