BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Temperatura silnika za niska czemu?

--==maly==-- - 2005-06-04, 19:16
Temat postu: Temperatura silnika za niska czemu?
Na fotce zaznaczyłem mniej więcej jaką temperaturę osiąga mój silnik wydaje mi się,że to troche za mało. Co by z nim nie robić wskazówka wychyli się jedynie troszke dalej. Można katować ale nic się nie zmieni.
Termostat wymieniłem bo myślałem,że to jego wina ale nie pomogło visco nie jest zablokowane na stałe co jeszcze może być tego przyczyną.Silnik m20b20.

bloto - 2005-06-04, 19:24

No to chyba tylko visco sie za bardzo kreci. Zreszta juz sam nie wiem. Bo z tym moim visco to same przeboje. Ktos gdzies napisal ostatnio zeby jakas blaszke dogiac w visco.

Jak mialem taka temp jak ty to mi wymiana termostatu pomogla.

Pozdro.

pudzian - 2005-06-04, 21:05

teramostat ja obstawiam :wink: pozdro
duchPW - 2005-06-04, 21:11

moim zdaniem takie wskazanie nie jest takie złe, może to kwestia nie-standardowego chłodziwa, oleju.... albo zegarów, ale ja bym sie nie przejmował

jednak jak chłopaki napisali - może to też być kwestia visco - jak mas możliwość, to podmień od kogoś zegary i visco i sprawdź

generalnie jednak temperatura powinna być pomiędzy tym, co masz na zdjęciu, a pionem, więc bym sie nie przejmował aż tak bardzo

P.S.
w moim 1,6 zawsze tak było i silniczek chodził bez zarzutów

slawo - 2005-06-04, 21:59

U mnie wskazowka jest troche przed pionem ale czasami jakby drga,u Ciebie stawiam na zegary
Marcin e30 - 2005-06-04, 22:09

rozgrzej auto i włącz nawiew ciepłego powietrza i jak będzie cieplutkie to obstawiam czujnik bądź wskaźnik, jeśli będzie chłodne bądź zimne to termostat
slawo - 2005-06-04, 22:16

Marcin moze byc zapowietrzony uklad przy zimnym powietrzu
Marcin e30 - 2005-06-04, 22:19

slawo napisa³/a:
Marcin moze byc zapowietrzony uklad przy zimnym powietrzu

podałem jeden ze sposobów (niestety nie jest pewny na 100%) a juz wcześniej chłopaki wymienili inne sposoby jak sprawdzić

Zbychu - 2005-06-05, 07:24

U mnie jest to samo. Z tym że jeżeli nie zapalę silnika a włączę zapłon to wskazówka stoi w pionie, a jak odpale to wraca do pozycji jak na zdjęciu. Sadzę że to czujnik ale nie mam czasu na zmiane.
Marcin e30 - 2005-06-05, 11:38

Zbychu napisa³/a:
U mnie jest to samo. Z tym że jeżeli nie zapalę silnika a włączę zapłon to wskazówka stoi w pionie, a jak odpale to wraca do pozycji jak na zdjęciu. Sadzę że to czujnik ale nie mam czasu na zmiane.

u mnie tez tak było i okazało się że to wskaźnik

--==maly==-- - 2005-06-05, 18:36

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Termostat wykluczam bo wymieniałem i po wymienie nic się nie zmieniło. Co do czujnika to gdzie on jest? Można go jakoś naprawić czy wymiana mnie czeka? Powietrze leci cieplutkie wręcz gorące do środka więc może temperatura jest ok, silnik chodzi bez zarzutów tylko pali 13-15L więc myślałem,że może to przez temperature ale w sumie spokojnie nie jeżdze. Marcin i jak naprawiłeś wskaźnik wymieniłeś zegary? Jaki koszt?
Marcin e30 - 2005-06-05, 19:42

Wymieniłem sam wskaźnik od temperatury - koszta 2 browary :D :D
bloto - 2005-06-05, 19:47

To akurat nie ma nic do rzeczy ze wieje ci cieple czy gorace.

U mnie tez wialo a temp byla za niska.

Pozdro.

mocry - 2005-06-07, 16:27

To mozliwe, ze masz faktycznie niedogrzany silnik. Bo moja 320 tez pali 13-15 w miescie ale LPG! Wiec chyba PB powinien palic mniej :roll: Ja mialem identyczna sytuacje ale u mnie pomogla wymiana termostatu.