BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - ÅšwiecÄ…ca lampka motorol

andrew21 - 2005-06-05, 13:51
Temat postu: ÅšwiecÄ…ca lampka motorol
Witam kolegów i mam pytanko jak w temacie co może być przyczyną świecenia tej lampki w komputerze,stan oleju jest prawie na max.Silnik
M20B25 E30 88r. :(

duchPW - 2005-06-05, 13:57

walnięty czujnik
andrew21 - 2005-06-05, 14:07

a gdzie go mogę szukać tzn.w którym miejscu silnika
Artur C. - 2005-06-05, 14:55

Może być czujnik w misce olejowej ale niekoniecznie - u mnie też świeciła dioda motoroil ale przyczyną była usterka w check kontrol tj. była walnięta dioda zenera i przepalona jedna ścieżka obwodu drukowanego.Osobiście to naprawiłem a tak to każdy elektronik to znajdzie i naprawi.
lokop e30 320i - 2005-06-05, 22:17

Czujnika szukaj po stronie kierowcy na dole w misce olejowej jest przykrecony od gory w miejscu gdzie miska wystaje w lewo na 2 nakretki Fi6 na klucz 10.
Najpierw sprawdzi jego polaczenie tzn czy kostka sie nie rozlaczyla albo nie zasniedziala. Sprawdzi tez podlaczenie masy do silnika.

Pancin - 2005-06-06, 15:43

U mnie też się świecila. Sprawdzalem olej i mialem troszkę poniżej stanu, więc uznalem, że się zepsul czujnik, a teraz mam klepiącą panewkę.
To co pokazywal bagnet wyglądalo na akceptowalny stan. I pewnie byloby wszystko w porządku, gdybym jeździl normalnie a nie upalal bokami. W pewnym momencie olej mi się przelal w misce i pozamiatane. Spróbuj dolać oleju i zobacz czy ci nie zgaśnie. Z moich obserwacji wynika, że ten czujnik jest bardzo wrażliwy.

andrew21 - 2005-06-06, 22:31

jutro dolejÄ™ oleju do max i zobaczymy
adrian e30 - 2005-06-07, 08:39

ten czujnik wyłacza kontrolke kiedy jest dolane oleju na maxa. jak zlapie minimum i sie zaswieci to tylko dolanie do maxa spowoduje wylaczenie kontrolki.
pozdro Adrian

nokerman - 2005-06-07, 11:21

adrian e30 napisa³/a:
ten czujnik wyłacza kontrolke kiedy jest dolane oleju na maxa. jak zlapie minimum i sie zaswieci to tylko dolanie do maxa spowoduje wylaczenie kontrolki.
pozdro Adrian

co ty niepowiesz :?: :?: :?: :?: skÄ…d taka teoria :?: :?: :?: :?:
bo to co napisałeś jusz zakrawa na czujnik z pamięcią :idea: :arrow: i jeżeli u ciebie są takie objawy to pora wyczyścić czujnik z osadów lub wymienić na nowy

MrKrYH_e34 - 2005-06-07, 11:48

u mnie jest tak ze musi byc ponad polowe taki stan oleju na miarce. . dopiero to gasnie. . jak jest polowe lub mniej to swieci non stop .. poproswtu dolej oleju duzo ponad polowe i bedzie gites ..
bloto - 2005-06-07, 11:52

Ja tam mam przy max i jest ok. Gdzies ktos pisal ze w M40 lepiej wiecej oleju niz mniej.

A panowie sprawdzacie i dolewacie na rownej powierzchni czy na górze Synaj? :lol:

pele - 2005-07-25, 16:27

siema
u mnie w silniku m20b25 jest taka baja ze jak sie zaswieci olej i doleje na maxa to jeszcze z dzien swieci i pozniej gasnie a ostatnio mialem remont silnika i z czujnika wylal sie olej i teraz swieci caly czas.co zrobic z tym fantem?

Piotrek - 2005-07-25, 16:32

pele napisa³/a:
siema
u mnie w silniku m20b25 jest taka baja ze jak sie zaswieci olej i doleje na maxa to jeszcze z dzien swieci i pozniej gasnie a ostatnio mialem remont silnika i z czujnika wylal sie olej i teraz swieci caly czas.co zrobic z tym fantem?

może zmień czujnik

Rafał - 2005-07-25, 18:44

nokerman napisa³/a:
adrian e30 napisa³/a:
pozdro Adrian

co ty niepowiesz :?: :?: :?: :?: skÄ…d taka teoria :?: :?: :?: :?:
bo to co napisałeś jusz zakrawa na czujnik z pamięcią :idea: :arrow: i jeżeli u ciebie są takie objawy to pora wyczyścić czujnik z osadów lub wymienić na nowy

czulnik pozoomu oleju to nic innego jak rurka z plywakiem w srodku
rurka poto zeby tlumic nagle spadki poziomu oleju np na zakretach itp

jest to tak skonstrulowane ze trzeba troszke poczekac po dolaniu oleju nim przestanie sie zapalac kontrolka
i najwazniejsze
ta kontrolka nie gasnie poidczas jazdy
czylj jak dolales oleju i zaraz ruszasz to dopuki nie wylaczysz silnika mimo ze moglo uplynac kilka godzin to i tak sie bedzie palic !! !!!

ps:noker nie tak ostro !! !! hehhe

MARAS - 2005-07-25, 22:47

bloto napisa³/a:
Ja tam mam przy max i jest ok. Gdzies ktos pisal ze w M40 lepiej wiecej oleju niz mniej.

A panowie sprawdzacie i dolewacie na rownej powierzchni czy na górze Synaj? :lol:

Im wiecej tym lepiej co za herezje ma byc zawsze nie mniej niż min i nie węcej niż max
znam osła co zalał majac stan w połowie kresek czyli brakowało teoretycznie około 0,5 litra do górnej kreski stwerdził po co ma dolewac co jakiś czas i dolalał jak powiedział ok 2,5 do 3 litrów znacznie jak mówił było dużo ponad max na bagnecie

efekt?

...ujechał 500m do ronda i rzygnęło olejem wszędzie gdzie się tylko mógł dostać olej aż do filtra powietrza do aparatu zaplonowego pod kopułką zarzygał wszystko olejem ... puściły uszczelniacze zaworowe i wywaliło w końcu cieknący juz ziemmering na wałku

MOREN - 2005-07-26, 11:40

oki, wszystko rozumiem ale co sie dzieje kiedy kontrolka zapala mi sie tylko przy jakiś 800 obr/min i czasami sie swieci a przewaznie pryga do czasu kiedy wcisne gaz i podniose obroty, wtedy kontrolka gasnie, równiez podczas jazdy. Taka sama sytuacja sie powtarza kiedy podczas jazdy wrzuce bieg jałowy lub powoli zmieniam bieg na wyzszy tak ze obroty zdąża spaść do 800-1000 ... Ktoś mi powiedział ze moze być delikatnie padnięta pompa olejowa..?
MOREN - 2005-07-26, 11:40

oki, wszystko rozumiem ale co sie dzieje kiedy kontrolka zapala mi sie tylko przy jakiś 800 obr/min i czasami sie swieci a przewaznie pryga do czasu kiedy wcisne gaz i podniose obroty, wtedy kontrolka gasnie, równiez podczas jazdy. Taka sama sytuacja sie powtarza kiedy podczas jazdy wrzuce bieg jałowy lub powoli zmieniam bieg na wyzszy tak ze obroty zdąża spaść do 800-1000 ... Ktoś mi powiedział ze moze być delikatnie padnięta pompa olejowa..?
MOREN - 2005-07-26, 11:41

MOREN - 2005-07-26, 11:42