BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - pomocy!!!!!!!zawory

wilczy1985 - 2005-06-05, 23:14
Temat postu: pomocy!!!!!!!zawory
sluchajcie mam bemeczke 320i silniczek 6 cylindrowy zawori nie klepaly hmm mialem troszke malo oleju to znaczy jeszcze nie zeszlo po nizej minimum kontrolka oleju gala prz yodpalaniu silnika jak gasnac powinna i dzisiaj uslyszalem lekki klekot zaworow...hmmm dolelem oleju i dalej klepie...olej mam dow wymiany a gosc od ktrego kupilem jezdzil na orlenlubro gas....czy to wina oleju czy potrzebna regulacja zaworow ?? ? a mzoe jeszcze cos innego??? hmmm na jaki olej zminic myslame o castrolu mineralnym gtx???
sarna1 - 2005-06-05, 23:48

siemka

o olejach bylo sporo poszukaj, zawory wryreguluj i jak jezdzisz na gazie to rob to co 10 tys.

SmasherE30 - 2005-06-06, 00:21

i koniecznie napisz nam czy po regulacji zaworów klekot ustał :!: :wink:
wilczy1985 - 2005-06-06, 23:28
Temat postu: naich
oki :) juz po wymianei oleju slysze roznice..:) a pojezdze triooszke i zobacze co sie bedzie dzialo...:)
funnaki - 2005-06-07, 10:20

podepne sie ;) jakis miesiac temu mialem regulacje zaworkow...bylo oki..ale ostatnio jak odpale (zimna) to slychac lekki klekot (chyba norma) ale pozniej tak powyzej 70 kmh przy cieplym silniku znowu slychac cykanie...czyzby zle wyregulowane zaworki czy olej lipka?
SmasherE30 - 2005-06-07, 13:52

a może jeszcze kolega powie co za silniczek? :wink:
funnaki - 2005-06-07, 15:47

sorki zapomnialem.. m20b20 ..168 tysiakow zrobione...i odrazu moze zapytam ile moze kosztowac zdjecie glowicy i wymiana uszczelniaczy....pozdro
SmasherE30 - 2005-06-07, 16:32

staszczenie czapki i wymiana gumek to koszt między 300 a 400zł i nie warto robić wymiany samych gum, tylko jak głowica idzie do remontu to od razu szlif zaworków (60zł) i gniazd (120zł) oraz wymiana simeringu wałka rozrzadu no i nowy pasek rozrzadu z rolką :roll: jak chcesz zaoszczędzić 100zł na wymianie gumek to sam je kup ... sa od 2 do 5zł za sztukę, a w zakłądzie każą Ci zabulic 20 za jedną :idea:

dźwięk wydobywający sie spod maski nie ma prawa zalezec od prędkości jazdy. jeśli tak jest to nie silnik tylko ... koła :roll:

jesli słychac jakiś klekot na zimno lub przy lekkim pałowaniu to prędzej panewki. Posadź kogoś za kierownicę, a sam posłuchaj z której części silnika się ten lekot wydobywa. Jeśli to głowica to albo źle wyregulowane luzy zaworowe, albo tak jak u mnie zużyty wałek, przez który luzy szybko sie rozregulowują :roll:

wilczy1985 - 2005-06-07, 22:02
Temat postu: zawory
sluchajcie u mnie klekot nie ustal jeszcze nie rgulowalem zaworow zminilem tylko olej hmmm w usmie wydaje mi sie ze raz klepia a raz nie hmm tak pozatym to ja wracalem autem z poznania nic nie klepalo wszystko gitesik dopiero od paru dni tak mi sie dzieje hmm czy waszym zadniem regulacja pomoze??? hmmm uszczelnialem korek od misy teflonem przed wymaina oleju bo mi gwint dobrze nie trzymal czy teflon mogl pojsc w silnik...bo mnie ydaje sie ze nie...poniewaz na tym dzynksie co zasysa sobie olej z misy jest przeciez taka siateczki "filterek" hmmm martwie sie czy nic zlego nie dzieje sie z moim silnikiem
SmasherE30 - 2005-06-07, 22:54

a moze byś po prostu wyregulowal te zawory zamiast gdybac isię martwić :?
Kimbek - 2005-06-08, 12:32

Czy możliwe że przy ustawieniu szczeliny 0,20 klepią a przy 0,25 mogą przestać, mowa o zimnym. Wiem że niektórzy ustawiają 0,20 czy to może być przyczyną, jaka wartość według was najlepsza?
Artur C. - 2005-06-08, 15:47

Ostatnio też miałem regulować ale okazało się że zaczeły mi strasznie klepać wtryski walą niemiłośiernie jak rozjechany rozżąd a jak pracuje na LPG do cisza .
wilczy1985 - 2005-06-08, 20:55
Temat postu: zawory
no u mnie po dzisiejszej regulacji cisza :) :)