| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - E30 wydech - pytanie o srednice rury
FELIPE - 2005-06-05, 23:42 Temat postu: E30 wydech - pytanie o srednice rury szukam wszedzie informacji jaka srednice posiadaja rury (2 sztuki) ktore prowadza od silnika do KATa
http://www.realoem.com/bmw/diagrams/g/102.png
chce wyciac tlumik srodkowy z KATem i wstawic strumienice luskowe
albo taka w obudowie katalizatora albo po jednej okraglej na kazda rure
no ale niestety nie wiem jaka srednice maja te rury na wejsciu
a dostep do autka zeby zmierzyc bede mial dopiero za 2-3 dni
moze ktos pomoc?
FELIPE - 2005-06-06, 13:03
w tej chwil mam KATa
szukam i chce zalozyc ten
MOZE KTOS MA INFO GDZIE TANIO KUPIC TEN PRZELOTOWY
nr czesci wg ETK 18101712260
w focie wolaja 750zl a w Slupsku gdzies podobno za 130
strumienice chyba odpuszczam
wstawiam przelotowy srodkowy i koncowy KM sportowy
chodzi mi glownie o efekt dzwiekowy bo na osiagach mi nie zalezy (LPG)
sarna1 - 2005-06-06, 14:12
heheh takiego na pewno nie znajdziesz za 120 pln - same rury kosztuja 2 razy tyle , tlumik ktory mam u siebie to prosty przelot 2wlot-2wylot, podjedz do dobrego tlumikarza to napewno ci znajdzie a nie na forum szukasz
FELIPE - 2005-06-06, 18:41
ja kupilem jakis polski zamiennik za 170
co prawda jest do wersji bez KATa a wiec dwa wejscia jedno wyjscie
no ale dedykowane do 320i 129PS wiec chyba osiagow nie popsuje ani nic w tym stylu
Bruner - 2005-06-06, 19:01
Co myslicie o tym zeby zapodac taki tlumik jak na 2 rysunku do 320 z katem? Czy rzezbienie zeby wstawic wersje z 1 rura ma sens? Ekonomicznie napewno, bo sporo tansza, ale jak to wyglada od strony technicznej? Moj katalizator juz jest zatkany, pozatym puszka jest mocno pocharatana i dlugo nie pozyje wiec mysle co by tu zrobic z wydechem. Nie chce wstawiac rury zamiast tlumika, bo czasem robie dluzsze trasy i na komforcie tez mi troche zalezy, ale z drugiej strony nie chcialbym pogorszyc osiagow, wiec kombinuje z tlumikiem od innej wersji.
sarna1 - 2005-06-06, 19:27
zrob tak jak mam zrobione ja - pisalem juz o tym na forum kilka razy - mam wstawiony tlumik od bmw e34 srodkowy - 2 wloty 2 wyloty - pasuje ok.
FELIPE - 2005-06-06, 19:28
do mojego BMW E30 320i rok 87 pasuja wg ETK www.realoem.com
wersja z KAT
fotki nie wklejam bo po co
wersja bez KAT dwa wejscia dwa wyjscia
PART NUMBER 18101712260
wersja bez KAT dwa wejscia jedno wyjscie
PART NUMBER 18121176985
u mnie na miejscu jest ten drugi za 106 brutto (wersja alu)
taki tez kupie bo mam sportowego KMa z jednym wejsciem wiec bedzie mniej przerobek
Bruner musi mocno przemyslec moim zdaniem latwo zrobic jakas przejsciowke z 1 rury na 2 (gorzej zwezkac uklad dolotowy niz na odwrot)
poza tym skoro nawet w ETK i katalogu BOSALA tez do jednego silnika sa dedykowane uklady oparte na jednej lub dwoch rurkach (pomijajac kwestie KATA) to chyba mozna smialo zmieniac??
Bruner - 2005-06-06, 19:33
Caly czas mysle intensywnie Czyli teoretyucznie powinno grac. Koncowy mam seryjny, zwykla dwururka, wiec najlepszy pewnie bylby ten z 2 wyjsciami, ale tez sporo drozszy wiec kombinuje z tym z 1 wyjsciem.
FELIPE - 2005-06-09, 18:55
OK zalozylem nowy tlumik srodkowy bez katalzatora (2 rurki na wejsciu jedna na wyjsciu)
do tego koncowy KM
efekt dzwiekowy jak najbardziej OK, generalnie fajnie mruczy nie dokucza, a moc subiektywnie bez zmian
|
|