| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - jakies fatum!!!
HAMANN E30 - 2005-06-08, 02:47 Temat postu: jakies fatum!!! nie to juz przegiecie-wracalem z Niedzieli na Poniedzialek w nocy z pracy mojÄ… czarnulkÄ… i staje przy sklepie po piwko az tu znowu podjezdzajÄ… tajniacy i trzepanko na maxa-zabrali juz drugi raz mi dowod w przeciagu 1.5tygodnia ,doczepili sie do peknietego klosza od tylnej lampy....co za pech!!!!!!!!!!nie majÄ… co robic ! ! !
Gasper - 2005-06-08, 02:53
To już zaczyna być śmieszne Naprawdę współczuję! A mnie denerwowało, że za każdym razem jak spotykałem panów policjantów, to się tylko przyglądali autku... Widzę, że masz dużo większe problemy
korzuch - 2005-06-08, 07:12
yo!
Ta jak mam pękniętą tylną lampe to zabierają dowód? O boshe
pozdro
Skorpionka - 2005-06-08, 07:45
Fatum to za mało powiedziane. To jest gigantyczne fatum.
Daniel - 2005-06-08, 08:20
Wiem, że to niemiłe uczucie jak Ci zabieraja dowód z byle powodu. Współczuję i życzę powodzenia w tej nierównej walce dobra ze złem
Ciekawe czy oni mają autka w nienagannym stanie bez żadych zastrzeżeń.
Melis - 2005-06-08, 11:58
| Daniel napisa³/a: | Ciekawe czy oni majÄ… autka w nienagannym stanie bez żadych zastrzeżeÅ„. |
Jasne... wczoraj jechalem za "pałami" nie mieli lewego światła i stopu!!! ... ciekawe jak ja bym to miał... jak się tak dooowalają do wszystkiego niech zaczną od siebie!!!
bloto - 2005-06-08, 13:59
Trzepanko? To znaczy co przeszukanie samochodu? To oni tak mogÄ… wogole? Nie no daj pan spokoj to jest jakas paranoja.
To co za porysowana szybe tez? Bo rysy odbija swiatlo i oslepiaja kierowcow?
PS. A te "tajniaki" to czym przyjechały?
LOL.
Domel - 2005-06-08, 14:16
No własnie jak to jest? Czy bez nakazu mają prawo przeszukać Ci samochód??
center - 2005-06-08, 15:27
maja prawo, to nie stany zjednoczone..
na legitymacje robie sie wszystko, a potem jak sobie zyczysz to moga Ci doniesc nakaz(ale to tylko w przypadku mieszkania)..
podejrzenie jest ze w samochodzie mozesz przewozic prochy, bron czy cokolwiek innego wiec trzepia...
Melis - 2005-06-08, 17:58
| center napisa³/a: |
podejrzenie jest ze w samochodzie mozesz przewozic prochy, bron czy cokolwiek innego wiec trzepia... |
... kiedyś wracałem z dyski z kumplami (tatusia e34 bo nie miałem jeszcze swojej ) zdążyliśmy wyjechać z jakieś 100 m od niej a radiowóz mało w rów nie wpadł tak nas zajechali... i taki bylo trzepanie...ze niby prochy wieziemy dziwi mnie jedynie fakt, że nie zauważyli moich pasażerów... wszyscy byli sssss lub ppppp no ale cóż chyba ważniejsze było to, że jedzie czarna beta z (jeszcze wtedy) "łysolkami" w środku...
Arczi - 2005-06-08, 18:33
no to ładnie
mnie w przeciagu 2 miesiecy kilka razy krymynalna zatrzymywala
ale wczoraj jak im powiedzialem ze w bagazniku mam trupa, tylko ze musialem go pokroic bo sie w calosci nie zmiescil bo mam bajzel to zaczeli sie smiac i nawet papierow nie chcieli
ale chyba kogos szukaja bo to nie mozliwe jest
a tka przy okazji tez mam czarna e30
bloto - 2005-06-08, 19:26
Haha dobre. Trzeba to zastosowac
ChriS - 2005-06-08, 21:33
Hamann a jak z nimi rozmawiałeś?Spokojnie czy poszło na ostro?
Czasami warto się powstrzymać.Kiedyś w Poznaniu chcieli mi zabrać dowód za lekko pękniętą szybę z przodu.Spokojnie wytłumaczyłem,że stało się to w drodze do Poznania,mówili coś że mogę wymienić szybę w Poznaniu-ja na to że w Chojnicach dużo taniej itd.Skończyło się dobrze dowodu nie zabrali i jeszcze życzyli udanego wieczoru(jechałem na mecz Lecha).
Marcin - 2005-06-08, 21:51
| center napisa³/a: | maja prawo, to nie stany zjednoczone..
na legitymacje robie sie wszystko, a potem jak sobie zyczysz to moga Ci doniesc nakaz(ale to tylko w przypadku mieszkania)..
podejrzenie jest ze w samochodzie mozesz przewozic prochy, bron czy cokolwiek innego wiec trzepia... |
Jak juz wam przeszukaja auto to mozecie sie troche zemscic. Najpierw poproscie o sporzadzenie protokolu a przeszukania ( aco niech grzebia w papierach) a potem zgloscie rzadanie doreczenia postanowienia wydanego przez sad lub prokuratora (tu sie center mylisz, taki obowiazek dotyczy rowniez samochodu).
Z drugiej strony kiedys mnie zatrzymano w nocy, pan Policjant poprosil o otworzenie bagaznika, popatrzyl sobie i mnie puscili. Przeciez mi korona z glowy nie spadnie jak sobie tam zagladna, a co mi to przeszkadza, ale jakby mi nabalaganili w srodku przeszukujac to wtedy protokol i nakaz, a co!!!
Ale najwaznijesze jest jedno: Z POLICJANTAMI TRZEBA UMIEC GADAC!!! Jak opanowalem ta sztuke to od przeszlo 2 lat nie dostalem mandatu (ani nie dalem w lape) pomimo, ze kilka razy mnie zatrzymywano (raz mnie zatrzymali BMW i mialem grozbe 450pln przed oczami a skonczylo sie na "niech pan jedzie panie Marcinie" Policjanci sa ogolnie OK tylko trzeba umiec z nimi postepowac.
PZDR
Bruner - 2005-06-08, 21:59
| Mcinek napisa³/a: | | Najpierw poproscie o sporzadzenie protokolu a przeszukania ( aco niech grzebia w papierach) a potem zgloscie rzadanie doreczenia postanowienia wydanego przez sad lub prokuratora |
Mozesz podac jaki to konkretnie przepis i gdzie sie znajduje? Jak znam zycie to beda palic glupa jak wyczaja ze ktos nie do konca zorientowany, wiec znajomosc paragrafu moze sie przydac
Marcin - 2005-06-08, 22:31
| Bruner napisa³/a: | | Mcinek napisa³/a: | | Najpierw poproscie o sporzadzenie protokolu a przeszukania ( aco niech grzebia w papierach) a potem zgloscie rzadanie doreczenia postanowienia wydanego przez sad lub prokuratora |
Mozesz podac jaki to konkretnie przepis i gdzie sie znajduje? Jak znam zycie to beda palic glupa jak wyczaja ze ktos nie do konca zorientowany, wiec znajomosc paragrafu moze sie przydac |
USTAWA
z dnia 6 czerwca 1997 r.
Kodeks postępowania karnego
Przeszukanie:
Art. 220.
§ 1. Przeszukania może dokonać prokurator albo na polecenie sądu lub prokuratora Policja, a w wypadkach wskazanych w ustawie - także inny organ.
§ 2. Postanowienie sądu lub prokuratora (czesto okreslane jako nakaz) należy okazać osobie, u której przeszukanie ma być przeprowadzone.
§ 3. W wypadkach niecierpiacych zwłoki , jeżeli postanowienie sadu lub prokuratora nie mogło zostać wydane, organ dokonujący przeszukania okazuje nakaz kierownika swojej jednostki lub legitymacje służbową a następnie zwraca się niezwłocznie do sadu lub prokuratora o zatwierdzenie przeszukania. Postanowienie sadu lub prokuratora w przedmiocie zatwierdzenia należy doręczyć osobie u której dokonano przeszukania w terminie 7 dni od daty czynności na zgłoszone do protokołu zadanie tej osoby. O prawie zgłoszenia zadania należy ja pouczyć (heheh o tym panowie Policjanci często zapominają)
Protokół czynnosci:
Art. 229. Protokół zatrzymania rzeczy lub przeszukania powinien, oprócz wymagań wymienionych w art. 148, zawierać oznaczenie sprawy, z którą zatrzymanie rzeczy lub przeszukanie ma związek, oraz podanie dokładnej godziny rozpoczęcia i zakończenia czynności, dokładną listę zatrzymanych rzeczy i w miarę potrzeby ich opis, a nadto wskazanie polecenia sądu lub prokuratora. Jeżeli polecenie nie zostało uprzednio wydane, zamieszcza się w protokole wzmiankę o poinformowaniu osoby, u której czynność przeprowadzono, że na jej wniosek otrzyma postanowienie w przedmiocie zatwierdzenia czynności.
Poza tym wazny przepis to:
Art. 227. Przeszukanie lub zatrzymanie rzeczy powinno być dokonane zgodnie z celem tej czynności, z zachowaniem umiaru i poszanowania godności osób, których ta czynność dotyczy, oraz bez wyrządzania niepotrzebnych szkód i dolegliwości.
Mam nadzieje, ze pomoglem.
PZDR
Bruner - 2005-06-08, 23:22
Dzieki, przyda sie. Chociaz wlasciwie wolalbym zeby sie nie przydalo
Piotrek - 2005-06-09, 11:01
dzieki za pomoc
wszystko fajnie tylko czy aby napewno przeszukanie jest równe przeszukaniu tzn. czy napewno ten paragraf jest dedykowany do czynnosci drogowych tj przeszukania samochodu a nie np. przeszukania mieszkania??
Wiesz lepiej to sprawdzic na 100% bo jesli tak jest to drukuje tą stronę i wkładam do schowka i w razie potrzeby przeczytam im moje prawa
Ps.W tym tygodniu już 2 razy mnie czepali i co najsmieszniejsze ci sami panowie, a w tamtym też 2 razy oczywiscie ten sam skład
uwzieli siÄ™ na moje autko i na mnie .
Może ktos mi wytłumaczy:
Oczywiscie nigdy nie mialem zatargów z prawem no moze oprócz paru mandacików, nie jestem łysy , nie mam karku , nie cwaniakuje przy nich , nie szaleje a jednak jest cos co ich przyciąga w moją stronę:
4 kontrole wraz z trzepaniem w ciÄ…gu 2 tygodni:(
Marcin - 2005-06-09, 12:35
| Piotrek napisa³/a: |
wszystko fajnie tylko czy aby napewno przeszukanie jest równe przeszukaniu tzn. czy napewno ten paragraf jest dedykowany do czynnosci drogowych tj przeszukania samochodu a nie np. przeszukania mieszkania??
|
Przepis ten nie ogranicza sie do przeszuaknia tylko mieszkania lecz traktuje o przeszukaniu ogolnie a zatem mozna go stosowac zarowno do przeszukania nieruchomosci jak i ruchomosci oraz przeszukania osoby.
malvbmw - 2005-06-16, 15:11
Mnie tez ostatnio dwa razy w ciagu tygodnia trzepali i dowod zrobil bye bye. Policja chyba lubi nasz smigielka
Anonymous - 2005-06-16, 22:20
Kumplowi od malucha chcieli dowod zabrac ale po 40pln w rece zmienili zdanie i stwierdzili ze w sumie to za opony to by mogli sobie sami od vento dowod zabrac Mozna gdzies zglosic zly stan techniczny radiowozu albo jak to jest z tym ze policja lamie przepisy ruchu drogowego nie musi miec do tego wlaczonego sygnalu??
|
|