BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Wyciek !! A może BMW tak ma ??

Anonymous - 2005-06-08, 12:31
Temat postu: Wyciek !! A może BMW tak ma ??
Witam
Mam pytanko dolaczam foto - strzalka zaznaczylem miejsce ( nie widac tego na zdjeciu ale jak macie taki silnik to napewno bedzie wiadomo o co chodzi ) jest tam rurka metalowa nie wiem moze to odma ?? pomiedzy kolektorem a miska olejowa , na niej jest sprezyna dociskajaca a pod nia oring - podobno :-) sam nigdy nie widzialem . Jakby nie bylo cieknie mi tedy oleum :-( raz bylo zrobione i znowu to samo czy to tak jest czy moze byl zly oring zalozony ( czyt. tani ) i czy samemu to duzo roboty zeby to zrobic czy lepiej nie ruszac??
Z gory wielkie dzieki - na forum szukalem ale o wycieku z tego miejsca nic nie znalazlem ....

MOD: Oleum - Wysokostężony kwas siarkowy :lol:

Artur C. - 2005-06-08, 15:40

Kiepski musiał być ja używam czerwonych z gumy silikomowej i nie jeci a co do wymiany to górny bez zdejmowania głowicy wymieniałem ale dolnego no nie wiem.
Anonymous - 2005-06-08, 15:52

da sie ta rurke wyjac i wlozyc bez rozbierania calego silnika...

sposob 1. wciskasz rurke na maxa w blok i odkrecsz kolektor i odsuwasz lekko i wtedy rurka wyjdzie gora
2. jesli sposob 1 niewykonalny to trzeba odkrecic wszystkie szpilki od kolektora (te w glowicy) i uniesc go do gory --- mordownia jednym slowem - ale wykonalna

slawo - 2005-06-08, 16:00

kurcze nie wiem czemu,ale u mnie ta rurke zalozylismy po zalozeniu nowego kolektora bo zaponielismy o niej i .....jakos weszla?! cud chyba
Anonymous - 2005-06-08, 18:35

Do MOD: oleum heheh miala byc to optymistyczna nutka w tekscie ...:-)
Dzieki za info bede probowal zeby jak najmniej rozebrac :-) jak sie da , (tylko chwile wolnego i do roboty ) a jak zrobie to dam znac co i jak ...

Anonymous - 2005-06-15, 14:58

Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie tego simeringu o ktorym mowa dolnego ( przy misce olejowej i gornego przy kolektorze ) ma ktos moze nr katalogowy tej czesci ?? w zadnym sklepie nie wiedza :-( (( jak ktos ma ten nr to bede wdzieczny a moze przynajmniej jakies wymiary lub cos w tym stylu jakiegos zamiennika - chcialem zalozyc cos porzadnego zeby znowu nie bylo to samo
Pozdrawiam

loko - 2005-06-16, 14:02

http://www.realoem.com/bm...117&hg=11&fg=10

i tutaj część numer 9... poza tym ja u siebie nie mam zadnego oringa na dole... jest tylko jeden na górze... a wogóle to nie odma żadna tylko zwyczajna rura którą powraca olej z głowicy do miski.

tak czy inaczej roboty od groma bo trzeba zdjąć kolektor.

Anonymous - 2005-06-16, 14:26

Witam
LOKO Nie masz oringa ?? i olej sie nie saczy ??

Artur C. - 2005-06-16, 16:06

Olej z głowicy spłuwa po stronie kolektora wydechowego a gazy spod tłoków lecą tą rurą pod kolektorem dolotowym ijakby nie było to jest odma z bloku do głowicy a z głowicy gumą do dolotu.
loko - 2005-06-16, 18:48

hmm.. no ciekawa teoria i może być w tym trochę racji.. na to nie wpadlem. to znaczy wiem że w głowicy po stronie wydechu też są otwory olejowe ( no bo silnik jest pochylony w tamtą stronę) tak czy inaczej ten oring na dole wogóle nie jest potrzebny ponieważ ta rura i tak wchodzi na wcisc do bloku a poza tym i tak jeśli tam wystepuje jakiekolwiek ciśnienie to jest to podciśnienie ( no chyba że ktoś ma zdjętą odmę z przepustnicy tak jak ja np. to wtedy nie ma wogóle zadnego podciśnienia ani ciśnienia...) oczywiście pod warunkiem że kompresja nie puszcza przez pierścienie.
Anonymous - 2005-06-16, 19:35

TA RURKA TO ZWYKLA ODMA, IDZIE DO KOLEKTORA SSACEGO, MUSI BYC SZCZELNA Z DWOCH STRON, JEZELI MASZ MOTOR PADACZKE TO MOZE TAM MOCNO DMUCHAC OLEJEM.
Anonymous - 2005-06-23, 20:51

A nie wiecie moze pod jakim nr katalogowym mozna to kupic nigdzie nie moge znalezc :-( a juz znalazlem goscia ktory mi to zrobi to nie moge dostac czesci