| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Co sie kończy??
Łukasz_Poznań - 2005-06-13, 13:27 Temat postu: Co sie kończy?? Witam!!
Od dwóch dni coś sie dzieje przy przełączaniu biegów. Mianowicie często nie moge wrzucic 1-go biegu ... dopiero gdy puszcze sprzęgło (...podczas puszczania czuje jak drganie przechodzi przez samochód....) i jeszcze raz je wdusze wchodzi pierwszy bieg. Gdy juz troche jeżdzę to 2,3 i 4 bieg wchodzą na dwa skoki czyli niby wszedł ale trzeba go jeszcze mocniej pociągnąć bo inaczej wyskoczy. Czy czasem tarcz sprzęgłowa nie ma juz dosyć
Pozdrawiam!!
slawo - 2005-06-13, 14:34
moze i tarcza sprzegla a moze tez docisk powodowac takie objawy,albo "skonczyl" Ci sie wysprzeglik
adrian e30 - 2005-06-13, 15:40
zacznij od oleju w skrzyni!!!!!
MARAS - 2005-06-13, 19:49
Najpierw sprawdź czy płynu hamulcowego nie ubywa w zbiorniczku płynu hamulcowego zasila on także wspomaganie sprzęgła jak poziom jest poniżej tej niebieskiej bąź czarnej rurki to zapowietrzony jest układ wysprzęglający dolanie płynu i podpompowanie pedałem sprzegła doraźnie daje rezultat ale i tak należy odpowietrzyć przez zacisk hamulca a może także kapać z wysprzęglika sprzęgła pod konsolą kierownicy nad pedałem sprzęgła jak kapie na buty to znaczy że umarł wysprzęglik jeżeli nie to następnie sprawdź siłownik po lewej stronie skrzyni biegów w pobliżu łączenia skrzyni z silnikiem skręć koła maksymalnie w prawo i od strony lewego przedniego koła zajrzyj jak jest mokro to znaczy że padł i stąd te trudności i zgrzyty przy wrzucaniu biegów rano... jak jest ok. to dopiero zacznij szukać przyczyn w tarczy, docisku czy zbyt małym poziomie oleju w skrzyni jak są zużyte to objawem jest ślizganie się sprzęgła a nie zgrzyty przy wrzucaniu biegów... taka moje osobiste spostrzeżenie.
Zastanawiam się nad jeszcze jednym pisałeś o dopychaniu biegów a nie za luźno lata Tobie lewarek może na jabłku wytarta jest teflonowa wkładaka albo juz jej nie ma stąd taki luz może być i biegi nie wchodż ado końca ... opisz bardziej szczegółowo.
pozdro Maras
Biały - 2005-06-14, 07:36
Dopiszę się do tego tematu bo nie chce zakładać nowego a mam problem ze wstecznym (inne biegi wchodzą normalnie). Żeby wrzucić wsteczny (4-ro biegowa skrzynia) musze urzyć bardzo dużej siły i mocno pociągnąć drażek w Swoją strone (oryginalnie chodzi leciutko). Od czego to może być?? Naprawiać czy wymieniać skrzynie??
loko - 2005-06-14, 09:54
jeszcze chwila a w ten sposób urwiesz sobie wybierak ja już nie raz urwałem
p.s. sprzęgło odpowietrza się nie przez zacisk hamulcowy ale przez siłownik sprzęgla... tam też jest odpowietrznik... poza tym fakt zapoqwietrzonego sprzęgła nie znaczy jeszcze że zapowietrzone są hamulce (niski poziom płynu) ponieważ rurka do sprzęgła wychodzi dużo wyżej ze zbiorniczka płynu, a pompa hamulcowa bierze płyn z samego dna.
MARAS - 2005-06-14, 20:29
Zgadzam się loko że odpowietrza się przez siłownik sprzęgła ale za pomoca lewego przedniego zacisku, łączysz oba odpowietrzniki siłownika sprzegła i zacisku hamulca i dokładnie jak przy odpowietrzaniu hamulców z tym że pęcherze powietrza wracają tą rurką do góry do zbiorniczka która łaczy wysprzęglik przy pedale sprzęgła i zbiorniczek wyrównawczy no chyba że masz inny sposób, a zapowietrzony siłownik sprzęgła nie oznacza wcale zapowietrzonego układu hamulcowego są to osobne obwody... ja tak miałem sprzęgło wpadało do podłogi bez oporu nie mogłem wrzucić żadnego biegu bo nie było wysprzęglania a hamulce działały bez zastrzeżeń. Jak ubywa płynu w zbiorniczku i zapali się na desce wykrzyknik to pada najpierw układ sprzęgła bo się zapowietrza a powodem był cięknący siłownik sprzęgła przy skrzyni biegów.
A z tego co dopisał Biały to stawiam na wyrobione elementy pierścień teflonowy na jabłku lewarka dzwigni wybieraka albo puściły mocowania dzwigni stąd tak duże skoki lewarka co przy mocniejszym dociągnięciu dzwigni powoduje jednek wrzucenie biegu tak mniemam złe działanie wybieraka...
Łukasz_Poznań - 2005-06-15, 01:10
Wymieniłem olej w skrzyni i odpowietrzylem sprzęgło ... nie wiem co bardziej pomogło ale teraz jest Si ... Dzięki za pomoc!!
Pozdrawiam
|
|