BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - BM-ka buja na boki pomocy !!!!

Muniek - 2005-06-14, 08:19
Temat postu: BM-ka buja na boki pomocy !!!!
Witam!!! Mam pytanie do Szanownych Klubowiczów. Podczas jazdy moją BMW 316 E30 mam wrażenie, że samochód na nierównościach buja się na boki więcej niż powinien. Nadmieniam, iż wymieniłem tydzień temu amortyzatory na nowe z przodu Sasch z tyły KYB. Moje pytanie brzmi; czy jest jeszcze coś w zwieszeniu odpowiedzialne za stabilizacje samochodu podczas jazdy i na co jeszcze mam zwrócić uwagę lub co wymienić? Za pomoc bardzo dziękuję. Muniek
pudzian - 2005-06-14, 08:45

a jakie amorki zalozyles gazowki czy olejowki bo na olejowkach moze tak bujac :wink: albo sprezyny :roll: inaczej nie widze
duchPW - 2005-06-14, 09:13

skoro wsadzałeś nowe, to trzeba było zapodać takie same na przód i na tył, a nie każy z innej parafii, ale skoro tak.... no trudno - mam nadzieję, że chociaz mają podobne właściwości, bo w przeciwnym razie, to w ogóle szkoda gadać

jeśli masz olejowe amory z przodu, to cię buja - i tak będzie, bo one są miękkie - stworzone do bardziej komfortowej jazdy - jeśli obniżysz lekko przód, to skok tłoka się zmniejszy i amorek będzie troszkę twardszy, ale nie przegnij z tym obniżaniem, bo wykończysz amory - co do szczegółów - poszukaj na forum, bo było na ten temat wiele wypowiedzi

co do stabilizacji, to sprawdź łączniki stabilizatora, bo lubią sobię czasem pęc - jak skręcisz koło, to powinno je być widać jak sobie są wkręcone w wachacz

HyenoX M42B18 - 2005-06-14, 12:17

to co koledzy + zaloz sobie stabilizator na tyl
pozdro

Marcin - 2005-06-14, 12:22
Temat postu: Re: BM-ka buja na boki pomocy !!!!
Muniek napisa³/a:
Witam!!! Mam pytanie do Szanownych Klubowiczów. Podczas jazdy moją BMW 316 E30 mam wrażenie, że samochód na nierównościach buja się na boki więcej niż powinien. Nadmieniam, iż wymieniłem tydzień temu amortyzatory na nowe z przodu Sasch z tyły KYB.

Nigdy nie zrozumiem ludzi, ktorzy zakladaja rozne amorki na przednia i tylnia os a potem sie zastanawiaja czemu auto sie zle prowadzi :?

LUKAS - 2005-06-14, 12:35

A zimerbloki w tylnej belce masz dobre... :?:
Vindevil - 2005-06-14, 14:15

Odczucie bujania możez mieć z powodu złej zbieżności, choć wcale nie muszą koła piszczeć. A tak w ogóle to w jakim stanie jest stabilizator z przodu i czy nie ma wybitych gum.
A amortyzatory na jednej osi muszą być takie same, tak jak opony.A jest wiele osób którzy wymieniają tył , bo się szybciej zużywa i zakładają amortyzatory inne niż z przodu. Kto przy zdrowych zmysłach wyciągał by kolumne aby sprawdić jakie są zamontowane amorki :)

Muniek - 2005-06-14, 14:40

Dziękuję za pomoc. Sprawdzę wszystko.