BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - wydech do m20b25 - czym zastąpić

duchPW - 2005-06-24, 10:00
Temat postu: wydech do m20b25 - czym zastąpić
witam - mam do zaqłożenia układ wydechowy do mojej m20b25 - dobry jest w zaadzie tylko kolektor.... ale może i jego wymienię

ale do rzeczy - czy do m20b25 (KAT) pasuje kolektor od M20b20 (KAT) i czy pasują wersje bez kata ( od 2,0 i od 2,5? bo mi na nim tak na prawdę za bardzo nie zależy)

przy okazji - ile może kosztowac taki używany ( o ile warto go wstawiać) układzik bez kolektorów lub z kolektorami wydechowymi?

jeśli znacie jakieś jeszcze inne godne polecenia zamienniki, to zapraszam do wypowiedzi, ale od razu zaznaczam, że na barany na razie mnie nie stać, a żadnych strumienic nie zamierzam zakładać - chcę normalnie chodzący samocód, a nie ryczącą bete, która powoduje, że się każdy obraca już od 2 kilometrów :lol:

LUKAS - 2005-06-24, 18:46

Piter, więc tak kolektory są bodaj te same, ale pamiętaj że 2 litry od kata do tłumika koncowego ma jedną rure, a 2,5 l ma dwie rury, najlepiej to porównaj Swój wydech i Rafała :)
SmasherE30 - 2005-06-24, 19:13

pokickało cię? czy ja mam 1 rure? trzymałeś ze mną ten wydech i nie pamiętasz :?: :lol: :wink:
pojedynczy wydech mają 4ro garówki i stara Eta
a jesli chodzi o zmyłke to silniki z katalizatorem i sonda mają widoczne pod maską przewężenie i złączenie specjalnie na sondę, po czym spowrotem idzie pod całym autem podwojny wydech.
czy portki sa te same to kucze nie wiem :roll:

duchPW - 2005-06-24, 19:19

mój wydech jesst "nieseryjny" - od kolektora biegną 2 rury aż do tłumika końcowego, który jest znacznie większy niż seria, ale i tak całość jest sporo głośniejsza niż seria, więc skoro i tak muszę się grzebać przy tłumiku, to najchętniej bym zmienił całość i powrócił do serii
SmasherE30 - 2005-06-24, 23:52

o! ciekawe! masz fotkę tego swojego wydechu?
LUKAS - 2005-06-25, 00:20

Hmm kurcze to skleroza ze mnie... yy uu aa ii :oops:
Menel - 2005-06-25, 01:14

B M W - Beema Musi W
hehe..taki maly ot i zarcik :wink:

nokerman - 2005-06-28, 07:56

możesz zapakować tłumik ASMETowski - końcowy 430zł - cichy jak seria, bezproblemowy w montażu i 2 lata gwarancji :D
katalogi i cenniki w ::NIEZBĘDNIKU TECHNICZNYM::

ale jak to w życiu bywa:
Wybór należy do ciebie Piotrze_W

pozdro

Bruner - 2005-06-28, 10:38

SmasherE30 napisa/a:
pojedynczy wydech mają 4ro garówki i stara Eta

O ile sie nie myle to 320 w wersji bez kata tez mogla miec 1jedna rure za pierwszym tlumikiem. Ogladalem tlumiki do 320 i na pewno widzialem pierwszy tlumik z dwoma wejsciami i jednym wyjsciem. Chyba ze to nie bylo od 320 :roll:

SmasherE30 - 2005-06-28, 14:51

Michale to mogło być do 323 ... starsze wuydechy wlasnie; do Ety czy 323 maja pojedynczą budowę za tłumikiem środkowym :roll:
Jak Tomkowi82 będzie sie chciało zajrzeć w katalog to tutaj napisze konkretne info :D

duchPW - 2005-06-28, 15:51

oko - na razie sprawa załatwiona - w środek idzie tłumik środkowy od e34, a z tyłu zostaje to co było - nie jest to może okaz piękna, ale działa i nie kosztuje mnie nic :D .... z czasem (jakoś nie za kadencji tej wypłaty) wstawię zwyklasa bez udziwnień typu chromowana rura, no i przyciemniane szyby, bo sie lepiej 'w mordkę' :wink: jeździ, kiedy pies cie nie widzi.....
Tomek - 2005-06-28, 16:38
Temat postu: tłumiki
witam,
fakt, w 320i do 86 roku, czyli wersje bez kata miały od tłumika środkowego do końca jedną rurę,
wersje 320i po 86 roku nie różniły się niczym od 325i z katem i ety po 86'(dwie rury po całości)
natomiast stara eta do 86 ma pojedyńcze rury za portkami do końca

dobrą opcją dla ludzi chcących się pozbyć kata w 6 garówkach jest wstawienie w to miejsce tłumika przelotowo-komorowego od 323i (2 na 2) i wtedy nie ma tego metalicznego dzwięku pustej puszki po katalizatorze lub od e34 525
mam nadzieje, ze jakoś wyjaśniłem
pozdr.

duchPW - 2005-06-28, 20:53

jednak bez poważniejszej przeróbki tłumik środkowy od E34 nie wejdzie - nie mieści się w kanał - będę musiał wstawić inny - jak napisał Tomek - od e30 323, bo jest węższy.... albo oryginał, ale KAT jest tak drogi :evil: , że już zapomniałem o takiej opcji
SmasherE30 - 2005-06-28, 21:13

i barzo dobrze :lol:
DanielsDS - 2009-05-10, 22:39

Witam,

Jaki zrobić wydech żeby było więcej mocy, narazie interesuje mnie część od kolektora do końca, aktualnie mam wydech chyba z 316i jakiś katalizator z allegro(może strumienica) nastepnie środkowy i końcowy tłumik z puszką długości ok 50cm i srednicy rynny, cały wydech od kolektora jest przerobiony na 1rure.

Teraz się zastanawiam czy kupić cały wydech(tłumik środkowy i końcowy) PolmOstrów.
Czy może da sie zrobić jakiś lepszy który da więcej mocy. Ale nie może być głośny żebym nie budził całego 3miasta jak będę driftował w nocy.

proszę o sugestie.

alexil - 2009-05-11, 09:46

Jak chcesz mieć moc i ciszę to najlepszym wyjściem będzie oryginalny wydech z 325i. Nie spodziewaj się miliarda koni po takim zabiegu-poprostu wrócisz w okolicę serii (jeśli silnik jest zdrowy), bo wydech z 316 na pewno trochę zamula.
DanielsDS - 2009-05-11, 11:57

oryginalny wydech z 325i sam tłumik końcowy kosztuje ok1300zł. A zakładając ze chcem moc nie koniecznie z ciszą to jest jakieś sprawdzone rozwiązanie, czy raczej wydech nie ma większego znaczenia ważne zeby był podobny do oryginału, a kluczowym elemetem jest kolektor wydechowy?
Grzesiek2290 - 2009-05-11, 13:31

Zamiennik 130-160zł końcowego, środkowy dowolna dwruruka z R6, a kolektory wszędzie to samo w R6 chyba że kupisz jakieś barany
Łukasz - 2009-05-11, 13:52

sam wydech mocy ci nie da prawie wcale lub ją zmniejszy, poprawi lub pogorszy przebieg krzywej momentu obrotowego - jeśli będziesz eksperymentował, najlepiej zapodaj serię + dedykowane barany, ewentualnie końcowy tłumik dedykowany renomowanego producenta.
Jancza - 2009-05-11, 14:16

w Twoim przypadku wzialbym koncowki portek ( 2 rury mocowane do kolektora ) i od tego miejsca przerobil na 2 x rura minimum 45mm z kwasowki srodkowy tlumik oryginalny (moge Ci taki sprzedac jak chcesz bo mam - nie jest wielki)) oraz ostatni tlumik obowiazkowo z wejsciem na 2 rury ( Twoja sprawa czy sportowy czy seryjny ) ogolnie uklad nie odbiegjacy od seryjnego (kombinujac latwo cos spaprac - projektowanie ukladu przez profesjonalne firmy popiera sie wykresami na hamowni i tak do porzadanego efektu) wiec nie licz ze sam kupujac strumienice itp wynalazki podniesiesz moc dlatego proponowalbym oprzec sie na seryjnym ukladzie, Twoj obecny uklad na jednej rurze napewno troche zamula auto.
DanielsDS - 2009-05-11, 20:03

Zamówiłem środkowy od 323i i końcowy zamiennik całość na dwóch rurach. Te od korektora 2rury mam. Wykonałem pomiar przyspieszenia na drugim biegu od 1500 do odcięcia jutro może mi sie uda zamontować nowy wydech i zobaczę jak mocno zamulił.
Grzesiek2290 - 2009-05-11, 20:45

To lepiej sprawdź na 3 ,a nawet 4 biegu bo wtedy moment obrotowy i koniki musi zadziałać na dłuższym przełożeniu żeby samochód nadal przyśpieszał.
Mauser - 2009-05-11, 21:20

. . . i to dokłądnie na tym samym odcinku drogi, kilka prób, różne biegi z różnych obrotów, licznik nagrywany kamerą . . . różnice będą niewielkie, więc samochód niech waży tyle samo, i niech nie wieje Ci w plecy, ani w machę :)
DanielsDS - 2009-05-11, 23:13

Narazie zrobiłem testy z i bez miksera(zwężki 32mm) i od 2000 do 6250obr na drugim biegu różnica 0.7s, od 0-100 9.5 z mikserem i 8.7s bez, ale to wiadomo moglem inaczej biegi zmieniać no ale jest odczuwalne ze bez miksera jest lepiej głownie od ok 3500obr
Łukasz - 2009-05-12, 08:36

Jedź na hamownię, bo zabawa ze stoperem to nieporozumienie.
DanielsDS - 2009-05-12, 09:53

Ta i hamowanie będzie kosztować tyle co wydech. Nie mierze stoperem tylko z filmiku w programie do edycji filmów co jest trochę dokładniejsze niż pomiar stoperem. Ale na 100% jest jakiś błąd pomiaru który napewno nie wynosi 0.7s
MAJSU - 2009-05-12, 11:26

DanielsDS napisa/a:
Ta i hamowanie będzie kosztować tyle co wydech. Nie mierze stoperem tylko z filmiku w programie do edycji filmów co jest trochę dokładniejsze niż pomiar stoperem. Ale na 100% jest jakiś błąd pomiaru który napewno nie wynosi 0.7s

Mierzenie osiągów samochodu filmikami jest baardzo nie dokładne. Musiałbyś mieć kamerę zamontowaną w dokładnie tym samym miejscu i coś co mam minimum 30 klatek na sekundę.

alexil - 2009-05-12, 13:27

DanielsDS napisa/a:
Narazie zrobiłem testy z i bez miksera(zwężki 32mm) i od 2000 do 6250obr na drugim biegu różnica 0.7s, od 0-100 9.5 z mikserem i 8.7s bez, ale to wiadomo moglem inaczej biegi zmieniać no ale jest odczuwalne ze bez miksera jest lepiej głownie od ok 3500obr

Jeśli masz u siebie instalke lpg z mikserem to wydech jest najmniejszym problemem...
Mikser zmula auto 3 razy bardziej niż wydech. Jak załozyłeś po całości 2 rury to moim zdaniem jest tak jak byc powinno i nie masz co kombinować, bo lepiej nie będzie.

MAJSU - 2009-05-12, 13:32

Ja byłem ostatnio w El-Tecu umówić się na wycięcie kata i wstawienie tam czegoś nowego. Najpierw powiedzieli mi że dwie strumienice mi dadzą co mnie trochę zdziwiło... Powiedziałem że ma być dobrze a nie tanio więc zaproponowali tłumik przelotowy. Znajomy który trudni się wyliczaniem wydechów mówi żeby wspawać rury :roll: Znalazłem też tłumik z wersji bez katalizatora i nie wiem czy to nie najlepsze rozwiązanie ?
alexil - 2009-05-12, 13:49

To zależy czy chcesz mieć ciszę-rury ryczą okropnie. Po wycięciu kata jeździłem z rurami tydzień i wspawałem środkowy tłumik przelotowy-teraz jest ok. O dziwo auto wydaje się lepiej ciągnąć od dołu (może mi się wydawać ale jakieś takie wrażenie mam).
MAJSU - 2009-05-12, 14:06

alexil napisa/a:
To zależy czy chcesz mieć ciszę-rury ryczą okropnie. Po wycięciu kata jeździłem z rurami tydzień i wspawałem środkowy tłumik przelotowy-teraz jest ok. O dziwo auto wydaje się lepiej ciągnąć od dołu (może mi się wydawać ale jakieś takie wrażenie mam).

Zależy mi na tym żeby osiągi nie spadły, głośność może trochę wzrosnąć... W E28 za katem są jeszcze dwa duże tłumiki które raczej dobrze wyciszają.

Łukasz - 2009-05-12, 14:40

MAJSU napisa/a:
Ja byłem ostatnio w El-Tecu umówić się na wycięcie kata i wstawienie tam czegoś nowego. Najpierw powiedzieli mi że dwie strumienice mi dadzą co mnie trochę zdziwiło... Powiedziałem że ma być dobrze a nie tanio więc zaproponowali tłumik przelotowy. Znajomy który trudni się wyliczaniem wydechów mówi żeby wspawać rury :roll: Znalazłem też tłumik z wersji bez katalizatora i nie wiem czy to nie najlepsze rozwiązanie ?

To El-Tec nie potrafi Ci profesjonalnie doradzić? A znajomy się trudni i nie wyliczy?

[ Dodano: 2009-05-12, 15:42 ]
MAJSU napisa/a:
alexil napisa/a:

Zależy mi na tym żeby osiągi nie spadły, głośność może trochę wzrosnąć... W E28 za katem są jeszcze dwa duże tłumiki które raczej dobrze wyciszają.

żeby osiągi nie spadły to tylko seria. Aby uzyskać wzrost musiałbyś kompleksowo przerobić cały układ wydechowy. A tak to ruletka. Wszystkie takie zmiany, aby były profi powinny byc sprawdzane na hamowni.

A z mikserem kolega to sobie może truskawki zmiksować, a nie moc podnosić. Ehhhh......

MAJSU - 2009-05-12, 15:50

Łukasz napisa/a:

To El-Tec nie potrafi Ci profesjonalnie doradzić?

Takie rozwiązania mi zaproponowali.

Łukasz napisa/a:
A znajomy się trudni i nie wyliczy?

Znajomy jest z Torunia więc ciut daleko... twierdzi że najlepsze wyjście to rury bo nie potrzebna mi kolejna komora sprężająca.

Łukasz napisa/a:

żeby osiągi nie spadły to tylko seria. Aby uzyskać wzrost musiałbyś kompleksowo przerobić cały układ wydechowy. A tak to ruletka. Wszystkie takie zmiany, aby były profi powinny byc sprawdzane na hamowni.

Nowy kat kosztuje 6 tyś zł więc seria odpada. jedyna tania hamownia w Wawie na Mineralnej jest podobno zamknięta więc nie chce mi się płacić 300zł za pomiary gdzie indziej.

Dantte26 - 2009-05-12, 21:10

witam mam pytanko...pod barany co proponujecie? Zostawić kata i ori wydech,czy kombinować coś ze środkowym wydechem od wspomnianej 323i z fabrycznym wydechem? Proszę o porady bo mam na oku wspomniane barany a nie bardzo wiem co z resztą aby nic nie popsuć...
Jancza - 2009-05-12, 21:27

kolega wyzej z tym gazem to chyba powinien sie zastanowic nad zamontowaniem tzw blosa zamiast miksera zwezajacego dolot. kumpel mial m20 2.5 mowil ze roznica jest na benzynie po zmianie na blosa.

Ja u siebie mam wydech od e36 2.5 wyciete katy, zostawione 2 seryjne tlumiki, sportowy ostatni tlumik ERNST'a ktory wiele osob zachwla jako dobry sprzet i powiem ze jest cicho ale cos tam slychac ;) moje zdanie jest takie ze jezeli chcesz to robic "garazowymi" sposobami to zostaw serie bo latwiej cos spieprzyc niz polepszyc- chyba ze robisz i jazda na hamownie i wiesz co jest grane (wykres) i tak do skutku tylko ile to kasy jak nie masz hamowni :mg: zmiana kolektorow OK, zmiana ostatniego tlumika OK( nie zmniejszajac srednicy wejscia do tlumika w stosunku do tego co seryjnie bylo przewidziane np seryjny wydech ma 45mm na wejsciu to nie dawaj 40mm) ale bez przesady ja bym sie trzymal serii tzn tego jak jest zbudowany seryjny (uklad rur itd) nie wierze ze wymyslisz pierwszym "strzalem" uklad lepszy niz inzynierowie bmw. pisze bo sporo czytalem o wydechach nie tylko na polskich stronach

Dantte26 - 2009-05-12, 22:26

hmm...czyli najlepiej jakbym podpiął barany pod seryjny wydech znaczy się...w takimbądź razie co z katem? wywalać czy zostawić? jak dla mnie może chodzić głośniej ale bez przesady...
cichecki0511 - 2009-05-12, 22:39

Katalizator odpowiada tylko za emisję spalin, jak jest zdrowy to niech będzie, jak nie to wywal bo może przymulać (tylko jak sprawdzić katalizator, z drugiej strony po 20 latach raczej nie ma prawa być sprawny). M20b25 bez kata 171 KM i 226 Nm, z katem 170 KM i 222 Nm, nie odczujesz tej różnicy przy sprawnym katalizatorze w M20b25.
Jancza - 2009-05-12, 23:09

Twoj katalizator juz nie spelnia swojej funkcji a zapchane katy prowadza do problemow, wywal go i jezeli bedziesz mial srodkowy tlumik to bedzie ok, moje zdanie jest takie ze kolektor jest jednak ta najwazniejsza czescia ktora ma wplyw na efekty ( patrz kolektory hartge alpina itp)
Łukasz - 2009-05-13, 10:00

na Mineralnej hamownia jest czynna, tylko, że nie prowadzi jej już GRabowski
LUKAS - 2009-05-13, 10:05

Łukasz, to kto ją teraz prowadzi?
MAJSU - 2009-05-13, 10:16

Łukasz napisa/a:
na Mineralnej hamownia jest czynna, tylko, że nie prowadzi jej już GRabowski

Masz może jakiś numer do nich ? W guglu nic nie mogę znaleźć.

przem - 2009-05-13, 15:54

LUKAS napisa/a:
Łukasz, to kto ją teraz prowadzi?

niejaki "rogal" ktory zajmuje sie tuningiem elektornicznym diesli. dodam ze jest to juz hamownia obciążeniowa :wink: niestety posialem gdzies nr telefonu :oops:

edit: link do wykresu a na nim dane kontaktowe => http://xs.to/xs.php?h=xs4...ekb4comp829.jpg

Dantte26 - 2009-05-13, 22:05

[quote="cichecki0511"]Katalizator odpowiada tylko za emisję spalin, jak jest zdrowy to niech będzie, jak nie to wywal bo może przymulać (tylko jak sprawdzić katalizator, z drugiej strony po 20 latach raczej nie ma prawa być sprawny). M20b25 bez kata 171 KM i 226 Nm, z katem 170 KM i 222 Nm, nie odczujesz tej różnicy przy sprawnym katalizatorze w M20B25

spoko...kacik pójdzie w odstawkę a zastąpi go wydech środkowy...końcowy seria lub jakiś dedykowany...

[ Dodano: 2009-05-13, 22:06 ]
Jancza napisa/a:
Twoj katalizator juz nie spelnia swojej funkcji a zapchane katy prowadza do problemow, wywal go i jezeli bedziesz mial srodkowy tlumik to bedzie ok, moje zdanie jest takie ze kolektor jest jednak ta najwazniejsza czescia ktora ma wplyw na efekty ( patrz kolektory hartge alpina itp)

dzięks za info...

cichecki0511 - 2009-05-13, 22:23

Dantte26 napisa/a:
spoko...kacik pójdzie w odstawkę a zastąpi go wydech środkowy...końcowy seria lub jakiś dedykowany...

I to jest chyba najlepsze rozwiązanie, poza robieniem całego układu od podstaw z kwasówki. :spoko:

Dantte26 - 2009-05-13, 23:11

hmm...kurczę trochę spore koszty takiego wydechu ale miałem to na uwadze...jak na ranie zagoszczą barany ze wspominanym zestawem...niestety...ale myślę że gorzej nie będzie... :D
DanielsDS - 2009-05-16, 10:38

Jancza napisa/a:
kolega wyzej z tym gazem to chyba powinien sie zastanowic nad zamontowaniem tzw blosa zamiast miksera zwezajacego dolot. kumpel mial m20 2.5 mowil ze roznica jest na benzynie po zmianie na blosa.

Mam to w planach i w tym miesiącu będzie blos.

Po zmianie wydechu z 1x50mm (strumienica, komorowy, komorowy) na 2x45 PolmOstrów sredokowy 323i(wystarczy uciąć w dwóch miejscach dłuższymi rurami w strone korektora) i końcowy 325i razem 250zł plus robocizna. Z 8.7s mam 8.0s do 100km/h po zamontowaniu spowrotem miksera jest 8.6s i bardzo traci moc w wyższych obrotach

serek_pl - 2009-05-16, 15:44

Witam! To zaczynamy mały wykładzik na temat wydechu. po co kat w 20 letnim silniku ? a no po to by oczyszczał tylko spaliny nic więcej dlatego można go śmiało usunąć ale uwaga w nowszych konstrukcjach powoduje on jeszcze spiętrzenie gazów wylotowych co możne podbić moment na niskich obrotach (patrz np nowe ścigacze i taki śmieszny zawór w postaci przepustnicy za kolektorem wydechowym) i jego usuniecie spowoduje pogorszenie osiągów. jeśli nie liczycie dokładnie dolotu i wydechu to nie ma sensu wydawać kasę na strumienice bo to bezsens układ liczony jest dla wałka bo on odpowiada na zjawiska falowe. W miejcie kata w naszym wypadku najlepiej sprawdzi się tłumik z dwóch powodów 1 odetka trochę układ po 2 wyciszy czyli pan policjant się nie czepnie . Tu była jeszcze opcja żeby wstawić dwie rury zgodzę się z tym ze jest to najbardziej optymalne względem osiągów w m20 ale nie akustycznie (czyt. za głośno) i tu możne pan policjant pokiwać palcem. dlatego na ulice najlepiej barany długość rur taka sama dla każdego cylindra potem 2 tłumiki i będzie okej dziwek będzie fajny nie za głośny nie za cichy a i można liczyć na te pre kuni i nitków więcej. co do dolotu ze się tak rozpisze to najlepiej wstawić stożek a co tak dla samego dzwięku a co, odizolować wywalić przepływkę klapową i będzie fajnie. co do miksera mikser powoduje przewężenie układu i jeśli jest dobrze dobrany to zwiększy prędkość powietrza i ale ograniczy jego objętość i dlatego możemy nie stracić ze dużo momentu na dole natomiast na górze silnik się po prostu udusi ot tyle a tu taki mały przykład fakt ze to astra ale na LPG 2 generacji zabiegi te co opisałem powyżej plus wyprzedzenie zapłonu ,nie mam tylko pomiaru przed przeróbkami gdzieś wsadziłem i nie mogę znaleźć, gruba linia benzyna cienka LPG silnik 1.4 60 Ps w serii przed przeróbkami auto miało w okolicach 57koni benz na LPG 53. :)

MAJSU - 2009-05-16, 16:34

Hmmm... miałem robić tłumik przelotowy na zamówienie w El-Tec`u ale skoro wystarczą rury to skuszę się na to rozwiązanie.
Mauser - 2009-05-16, 17:56

A co z odległością od głowicy, w jakiej się montuje tłumik ? ma być po prostu w miejscu kata?
serek_pl - 2009-05-16, 18:31

Mauser napisa/a:
A co z odległością od głowicy, w jakiej się montuje tłumik ? ma być po prostu w miejscu kata?

Jeśli nie interesują Cie zjawiska falowe a tak zapewne jest to nie ma z tym problemu po prostu wycinasz katalizator i wklejasz na jego miejsce tłumik i po kłopocie. Tak jest najwygodniej dużo miejsca itp. masz odetkać układ i tyle reszta się nie przejmuj.

Mauser - 2009-05-16, 19:03

I tak właśnie mam zrobione, z tłumikiem środkowym z 525 E34.
To jak to jest ze zjawiskami falowymi ?

serek_pl - 2009-05-16, 19:23

Mauser napisa/a:
I tak właśnie mam zrobione, z tłumikiem środkowym z 525 E34.
To jak to jest ze zjawiskami falowymi ?

tu już zapraszam do literatury na necie tez coś się znajdzie powiem Ci ze po lekturze zdziwisz się na plus :twisted:

Mauser - 2009-05-16, 19:28

Czytać już cosik czytałem . . .czemu na plus ;>?
serek_pl - 2009-05-16, 21:31

bo dowiesz się więcej :twisted:
kamil.k - 2009-05-17, 09:44

MAJSU napisa/a:
Hmmm... miałem robić tłumik przelotowy na zamówienie w El-Tec`u ale skoro wystarczą rury to skuszę się na to rozwiązanie.

nie chce Cie martwic ale głosnosc i barwa dzwieku stanie sie tak metaliczne jak w jakims A-grupowym sejczento .widziałem na allegro jakies przelotowy tłumik co podpasuje do m20 wiec tym bym sie zainteresował.mam cos podobnego u siebie i jest ok z tym ze ja mam wielki koncowy tłumik g power ktory swoje tez pewnie robi ze nie jest glosno