| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - OC - Problem jeden.
ScOOti - 2005-06-25, 11:44 Temat postu: OC - Problem jeden. Witam
Mam problem z OC ponieważ ostatnio nie mam kasy na paliwo a takze nie mam kasy na placenie OC co roku po 2100 zl. Dodatkowo mam dwa smaochody ktore tez musze placic po 2000 zl. Tych dwoch nie moge pozbyc sie poniewaz potrzebne mi sa do pracy. A beemka biedna stoi sobie na parkingu. Nie chce jej sprzedawac poniewaz wnia wlozylem z 4-5 tys zl. robilem remont silnika itd. Jestem z niej bardzo zadowolony i chce ja zostawic. Wiec chcialbym jakos na 2-3 lata zawiesic OC. Slyszalem ze mozna zerwac umowe z ubezpieczycielem i po 3 latach ponownie podpisac ale czy nie bedzie z tym problemu? Czy mozna samochod wyrejestrowac i ponownie zarejestrowac po 2-3 latach? Nie cche jej postawic na kolkach ale bedzie jezdzic dzialce.
Prosze o jakies info co i jak.
WujekDobraRada - 2005-06-25, 12:06
Jest parę wyjść z sytuacji
1. napisz se lipną z gościem znikąd umowe sprzedaży i pokaż to firmie gdzie masz OC.
2. Sprzedaj fure - później se kupisz inną
3. Pożycz kase na OC - najlepsze wyjście.
4. zarejestruj auto na kogoś z rodziny kto mieszka po za wawą - będzie taniej.
W sumie dziwne stawki macie - ja za szóche w Pi Zet jU płace za cały rok 700zł a za piątkę płacę 540 zł - ale mam 60% zniżek i inna taryfa u nas obowiązuje 8)
Marcin e30 - 2005-06-25, 12:46
weź kogoś z rodziny i napisz umowę i niech ta osoba zapłaci podatek w skarbowym ( groszowa sprawa ) i niech sobie auto stoi ile będziesz chciał
napisane jest że trzeba wszelkie dane zgłosić w ciągu 30 dni ale nigdzie nie ma ( albo ja nie wiem ) że nie można zrobic jak napisałem
wkońcu można kupić auto i postawic je np. w ogródku dla ozdoby - i niue trzeba wtedy rejstrować bo nie bedzie takie coś po drogach śmigać
bachus - 2005-06-25, 21:37
jako drugiego własicicela zrób kogos kto ma znizki - ja zrobiłem sobie tak z ojcem :0
Jacek E30 - 2005-06-25, 22:46
Jedno jest pewne nie mozesz czasowo wyrejestrować auta, tylko cięzarowe wchodzą w gre-oto kolejny raz udowadniamy w jakim głupim kraju żyjemy bo tak inaczej sie nie da tego nazwać !
Inna sprawa śmieszy mnie, że wiek podwyższyli, aż do 25 lat ( 2 lata temu było 23 ) jeżeli chodzi o zwyzke w polisie OC o 30% za częstsze wypadki spowodowane przez młodych kierowców. Jak tak dalej pójdzie to może za pare lat wszyscy beda mieli zwyzke o 30% nawet emeryci-którzy wg mnie to oni najgorzej jezdżą, a jak to sie skonczy to procent pójdzie do góry np z 30% na 50 albo i więcej -"...a co tam Polacy se będą żałować..."
ScOOti - 2005-06-26, 10:37
a jakby zrobic tak
Sprzedac samochod jako umowa kupna sprzedazy na jakas fikcyjna osobe pozniej pojsc wyrejestrowac samochod z urzedu komunikacji. Po po trzech latach odkupic samochod ponownie od tamtej fikcyjnej osoby i zajestrowac go. Da sie?
LUKAS - 2005-06-26, 11:18
| ScOOti napisa³/a: | | Po po trzech latach odkupic samochod ponownie od tamtej fikcyjnej osoby i zajestrowac go. |
A czy ten fikcyjny kupujący nie musiałby zarejestrować auta po kupnie... a jesli go nie zarejestruje to co sie stanie, jakie bedą tego następstwa...
Marcin - 2005-06-26, 11:35
Auto raz wyrejestrowane musi zostac zezlomowane.
ScOOti - 2005-06-26, 12:11
to co zrobic aby miec beemke i nie placic OC przez 2-3 lata????
Marcin - 2005-06-26, 14:18
Problem w tym, ze zgodnie z prawem sie tego zrobic nie da. Nawet jak fikcyjnie sprzedaz auto to i tak nowy fikcyjny wlasciciel musi wykupic OC nawet jak auto bedzie stalo w garazu przez 3 lata!!! Wiem, ze to paranoja ale ja mam ten sam problem, place OC za auto, ktore obecnie nawet zaiweszenia nie ma wiec raczej nigdzie nie pojedzie.
Znajoma od ubezpieczen mowila, ze owszem mozna je fikcyjnie sprzedac ale moze sie zdarzyc, ze jakis tam organ od ubezpieczen cie zlapie. Rzadko sie zdarza ale jednak i wtedy jest kara (ok 5000).
PZDR
korzuch - 2005-07-12, 10:17
yo!
Dzis dzwoniłem i sie pytałem ile mnie wyjdzie OC za 2,5 litrowy silnik w BMW z 91 roku i oświadczam ze mam 27 lat i zapłace 679 zł za rok a towarzystwo nazywa sie UNIQA
pozdrawiam
cinek_sw - 2005-07-12, 16:40
a jakie zniżki??
yoshi - 2005-07-12, 16:51
sprzedaj auto jakiejs kobicie co jezdzi tylko do koscioła
i odkup za 3 lata:)
|
|