| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - BMW 316 z 1989r jaki płyn hamulcowy
Anonymous - 2005-06-28, 18:25 Temat postu: BMW 316 z 1989r jaki płyn hamulcowy Mam BMW 316 z 1989 roku silnik o poj 1585 cm i jest problem bo nie mam do niego instrukcij i nie wiem jakiej specyfikacij jest tam płyn hamulcowy i jak byłby najlepszy. Za pomoc dziękuje.
korzuch - 2005-06-28, 18:39
yo!
Na zabiornikczu jest napisane bodajże DOT4 i cała filozofia niepzapomnji odpowietrzyc całego ukladu było duzo na forum poszukaj troszke i kup sobie 4 piwka bo duza lektura przed tobą Będzin fajna wiocha byłem teraz (partia gondola, klub muzyczny itp itd ale to chyba dąbrowa gór.- sorry za OT )
pozdro
Łukasz - 2005-06-29, 13:24
Możesz zalać też DOT5, lepszy, a niewiele droższy.
Bruner - 2005-06-29, 21:26
| Łukasz napisa/a: | | Możesz zalać też DOT5, lepszy, a niewiele droższy. |
Tylko pamietaj, ze sa 2 rodzaje DOT5: DOT5.0 i 5.1. Ten pierwszy jest oparty na silikonach, i jest nie mieszalny z plynami opartymi na alkoholach i krzemie, takimi jak DOT3 i DOT4. Chyba ze spuszczasz caly stary plyn, wtedy nie ma problemu. Jesli nie, to sprawdz czy nie jest oparty na silikonie. Poza tym DOT5 jest bardziej zracy niz zwykly DOT4.
Plyny silikonowe chlona wode o wiele slabiej, wiec ich temperatura wrzenia nie obniza sie z wiekiem tak bardzo jak w tradycyjnych plynach.
Dla ekstremistow polecam DOT5 Castrol SRF Racing - chyba najlepszy plyn dostepny w normalnej sprzedazy, ma o ok 40 stopni wyzsza temperature wrzenia niz zwykly DOT5. Ale to raczej dla ludzi ktorym heble pala sie na torze, bo w normalnej jezdzie raczej sie tak nie rozgrzewaja. Sa oczywiscie jeszcze lepsze plyny, stosowane np w formule 1, ale w normalnym sklepie raczej sie ich nie kupi.
Przy okazji male zestawienie temperatury wrzenia plynow roznych klas, dla plynu suchego i mokrego (mokry, czyli stary, z wchlonieta duza iloscia wody z powietrza)
DOT3 - 205/140 stopni
DOT4 - 230/155
DOT5 - 260/180
Castrol SRF - 303/264
Plyn hamulcowy jest bardzo higroskopijny i chlonie wilgoc z powietrza, dlatego juz po 1-2 latach jego temperatura wrzenia obniza sie do dolnej granicy.
Uff, ale sie rozpisalem
SmasherE30 - 2005-06-29, 22:48
polecam DOT 5,1 Catrola SRF (niestety baaaardzo drogi bo najlpeszy an rynku, rzekłbym wyczynowy) oraz taki jam mam u siebie Ferodo Racing (temperatury wrzenia na sucho i wilgotno minimalnie niższe niż SRFa ale za to płyn bardzo tani 40-60zł za litr, do e30 wchodzi 0,5)
Podstawowa uwaga. Jeśli nie jeździsz agresywnie i cenisz sobie bezobsługowość auta zalej DOT4, ponieważ wyżej wymienione płyny należy wymieniac co rok, inaczej tracą swoje własciwości
Bruner - 2005-06-30, 07:30
| SmasherE30 napisa/a: | zalej DOT4, ponieważ wyżej wymienione płyny należy wymieniac co rok, inaczej tracą swoje własciwości |
Kazdy plyn hamulcowy jest silnie higroskopijny i szybko traci swoje wlasciwosci i dlatego trzeba go czesto wymieniac. Jesli ktos tylko lansuje sie 60 km/h to nawet na starym plynie wszystko bedzie ok, ale niech nie mysli nawet o wyjezdzie w gory lub na tor - wtedy heble moga szybko odmowic posluszenstwa. Tak jak napisalem wczesniej, pewnym wyjatkiem sa plyny oparte na silikonie (DOT5.0), ale one rowniez sie starzeja. Tyle tylko ze wolniej i nie traca swoich wlasciwosci tak bardzo jak zwykle plyny.
nokerman - 2005-06-30, 08:53
| Bruner napisa/a: | | [Tak jak napisalem wczesniej, pewnym wyjatkiem sa plyny oparte na silikonie (DOT5.0), ale one rowniez sie starzeja. Tyle tylko ze wolniej i nie traca swoich wlasciwosci tak bardzo jak zwykle plyny. |
dodaj jeszcze że płyny hamulcowe oparte na silikonie mogą wyżerać elementy uszczelniające zwykłych (przystosowanych do DOT4) układów hamulcowych i bedzie GIT
pozdro
mocry - 2005-06-30, 11:49
Czesto wymieniac? Tzn mniej wiecej co ile ? Co ile km lub co jaki czas. Bardziej interesuje mnie to drugie bo km robie malo - jezdze tylko po miescie. Ja wymienilem rok temu na dot4 castrola. Mam nadzieje, ze jest jeszcze dobry
Łukasz - 2005-06-30, 11:55
jest tani więc można raz w roku.
Bruner - 2005-06-30, 19:21
| nokerman napisa/a: | dodaj jeszcze że płyny hamulcowe oparte na silikonie mogą wyżerać elementy uszczelniające zwykłych (przystosowanych do DOT4) układów hamulcowych i bedzie GIT
|
Przeciez napisalem w pierwszym poscie ze sa bardziej zrace Ale fakt, niedopowiedzenie z mojej strony.
| mocry napisa/a: | | Czesto wymieniac? Tzn mniej wiecej co ile ? |
Sa rozne szkoly i zdania na ten temat, ja wiem ze powinno sie wymieniac co max 2 lata. ALe zwykly DOT4 jest tanszy od barszczu, wiec wymieniam raz na rok. Chociaz w tym roku wymiana wyszla przez przypadek
|
|