| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - podsterowność - problem
bachus - 2005-06-28, 22:50 Temat postu: podsterowność - problem mam problem, przy bardziej agresywnej jezdzie znac o sobie daje mi podsterowność. O ile z NADSTEROWNOSCIa w BMW walczyć nikt nie będzie bo wiekszość z nas poslizgi lubi, o tyleuciekanie przednich kół strasznie mnie denerwuję Czy jest jakis sposób którym zgrabnie można obejść prawa fizyki wypychające auto na zaewnątrz łuku po ktorym się porusza
Dla niewiedzących o co mi chodzi - skręcam nagle a auto potrafi mimo wszystko pojechać prosto
LUKAS - 2005-06-28, 23:13
Pierwsza rada (pytanie) to sprawdź amory... może się kończą...
Druga sprawa jest taka, że może źle wchodzisz w zakręt... na torze moja Bejka też wykazuję tendencję do podsterowności, ale wystarczy tylko ją odpowiednio ustawić przed zakrętem i jedzie tak jak chcemy...
Trzecia sprawa... opony, może to ich wina, firma krzak dobrze nie bedzie trzymałą. A nawet dobra firma potrafi być trefna. Moja stare Dunlopy SP 2000 ślizgają się na potęge...
bloto - 2005-06-29, 00:42
TAk tak najważniejsze amory. Jak miałem wytrzepane to niestety przód nie trzymał.
Pozdro.
bachus - 2005-06-29, 10:54
chłopaki poradzcie jakie amory założyć, bardzo poproszę o jakies linki do sklepów z cenami, moze macie jakies doswiadczenia które mi pomoga ... pozdrawiam - dzięki
PS.
1) Potrzebuję pewnego zawieszenia w szybkiej jezdzie, zapewniającego jednak chociaż minimum jakiegokolwiek komfortu. Podajcie orientacyjne ceny zawieszeń zwykłych i takich z regulacją.(lub LINKI)]
2) jak kształtują się ceny sprężyn do E28 ?
Łukasz - 2005-06-29, 11:09
Koni, Bilstein - pierwsza klasa, malbo Alko, Sachs - dugi sort, Kayaba - czwarty sort
LUKAS - 2005-06-29, 11:13
Ale wiesz że to amory na bank Sprawdzałeś je i wyszło że sąjuż słabe
PS.
Na Twoim miejscu założyłbym Bilsteiny tak jak radzi Łukasz, ja tak bede robił jak skończą mi sięte amory co mam teraz, ponieważ Bilsteiny możesz regenerować i kupować nawet używki... pod warunkiem że są nie uszkodzone
bachus - 2005-06-29, 11:35
Przy najbliższej okazji sprawdze amorki, jeżeli się już kończą postawie na coś markowego. Jaki to wydatek ? Bogaty nie jestem
Łukasz - 2005-06-29, 11:45
Koni Special czerwone z 3 stopniową regulacją - 265 pln za jeden na przód , 282 pln za jeden na tył
LUKAS - 2005-06-29, 11:47
Koszt amortyzatora oryginalknego nowego w serwisie BMW w wawie to koszt 978zł dla BMW 325i E30. Dodam że do tego samego auta amortyzator, ale M Technica kosztuje już "tylko" 757zł
Do E28 pewnie jest drożej...
PS.
Łukasz ale to sąceny używek
Łukasz - 2005-06-29, 11:57
To są ceny nowych, u dystrybutora, podałem do E30 45mm dla orientacji, do e28 mają, moga być droższe pewnie, łatwo znaleźć w necie, poszukaj.
duchPW - 2005-06-29, 11:58
ludzie - skąd bierzecie te ceny.... mam podejrzenia, że sami musicie handlować
za al-ko (nówkę) na allegro można zapłacić coś koło 100 zł, a w sklepie do ok. 150 za sztukę
o amorach było na prawdę sporo i są na forum linki do stronek z cenami i firmami handlującymi tym sprzętem, ale takich kwot jeszcze nie widziałem.... chyba, że za komplet 4 szt. , albo w serwisie - hehe
LUKAS - 2005-06-29, 12:25
| Pioter_W napisa/a: | | ludzie - skąd bierzecie te ceny.... |
Z AutoFus i Bawaria Motors...
SmasherE30 - 2005-06-29, 23:05
| Łukasz napisa/a: | | Koni Special czerwone z 3 stopniową regulacją - 265 pln za jeden na przód , 282 pln za jeden na tył |
Mógłbyś sprawdzić jeszcze raz?
Koni sport sa czerwone i nieregulowane (moje)
Koni special sa zółte i mają 3 stopnie twardości tłumienia...
jaki koszt tych i tych? i skąd takie ceny?
Bachus ... co do prowadzenia ... jest mnustwo czynników. Zawias sprawy nie załatwi. Jeszcze gumki , rozkłąd mas i operowanie autem podczas wchodzneia w winkiel.
henry - 2005-06-29, 23:15 Temat postu: Ceny amortyzatorów Akurat "przerabiałem" te temat i jestem po wymianie amortyzatorów.Przód - Bilstein 2 x 400 zł,tył 2x 242 zł ( z kosztami robocizny ) . Tanio nie jest ,za to amortyzatory super.Za to z kolei odbieglismy od tematu: co zrobić z podsterownością samochodu.
Słusznie napisał Lukas , trzeba sprawdzic jak sie wchodzi w zakręt, bo praw fizyki przeskoczyć sie nie da, najwyżej można dociążyć tył dla poprawienia rozkładu obciażenia na osie w kierunku 50/50 - wtedy charakterystyka auta zbliży sie do neutralnej - PZDR - henry
jaqub - 2005-06-30, 00:46
jesli masz kiepskie opony (lub waskie, zuzyte, ogolnie takie ktore daja za mala przyczepnosc) to zawsze bedzie lipa... jesli opony, amorki i reszta jest OKa to moze popracuj nad technika... i moze troche bardziej wytlumacz w jakich sytuacjach to Ci sie zdarza... bo podsterownosci przy wchodzeniu w bardzo ciasny/waski zakret przy bardzo duzej predkosci w zadnym aucie sie nie da ominac... chodzi mi o totalna przesade typu zakret w osiedlowej uliczce pod katem 90stopni grubo ponad 100km/h itp...
Sosen - 2005-06-30, 09:35
Bachus, proponuję podjechać do jakiegoś kolesia który dobrze ustawi zbieżność (czy co tam się ustawia) Miałem dokładnie tak jak u ciebie, najczęściej na mokrym asfalcie przód uciekał na zewnątrz łuku. Po wykonaniu tej czynności przód znacznie zwiększył swoją przyczepność do nawierzchni.
bachus - 2005-07-03, 14:35
opony są raczej OK bo ładnie hamują ... bez polślizgów. a co do podsterownosci i sytuacji: chciałem na suchym "ancwalcie" porobić kółka I NIE MOGE ! Na tych oponach które mam na tyle cięko jest zerwac przyczepnosć nawet w zakręcie... ale Zima gdy miałem KLEBERy na wszystkich 4 kołach działo się podobnie w miejscu mogłem stać i palić a w zakręcie nie
widać takie zachowanie z resztą na filmiku: www.bmw-pomorze.com/teledysk2.WMV
tak jezdze na początku wokół jakiejs latarni jest okres Zimowy, bez śniegu. Na tył do filmy zostały założone slicki bridgestone
SOSEN ! spróbuje ! ile Cię to kosztowalo ?
artvi - 2005-07-03, 17:26
jakbys chcial widziec cene amorow na przod i tyl bilstein do e36
http://www.zmax.prv.pl/
chyba dobre te sa ceny
Sosen - 2005-07-06, 16:47
ustawiałem zbieżność przy okazji wymiany końcówek, za wymianę 4 końcówek i ustawienie zbieżności zapłaciłem 60zł
Lord Lukasz - 2005-07-06, 18:29
Wydaje mi sie że najwięcej zależy od amorków, potem geometria kół i oponki. Amorki dobierz do sprężyn, jak masz zwykłe idealne będą KONI Specjal, jak jakieś mniejsze to Koni Sport (żółte). Zależy też jakie masz koła, u mnie na przodzie mam czerwone sprężyny i amorki Koni sport i w połączeniu z 17" calowymi kołami z oponkami 205x40 , tył 225x45 nie ma mowy o podsterowności i auto prowadzi sie pewnie przy każdej prędkości i tródno go wypchać z drogi na zakrętach ale..... ale wszystkie nierówności zarówno duże jak i małe auto i kierowca odczuwają bardzo mocno.
piotr323 - 2005-07-07, 07:54
Wczoraj kupiłem gazetę z filmem "szkoła driftingu", podobno króla tej sztuki, jakiegoś Japończyka, polecam wszystkim gorąco. Nawet nie wiedziałem że jest tyle technik!!
Godzina nauki jazdy różnymi autami, nawet małej mocy - 130 kM to według króla minimalna moc, hehe ciekawe jakby go posadzić w Polonezie.
Drift is king!!! 8) [/b]
Qba - 2005-07-07, 09:07
Jeremy Clarckson czy jak mu tam jezdzil poldolotem w Top Gear he he ale wstyd.
sorry za offtopic dwa dni temu to ogladalem i nie moglem sie powstrzymac
MARAS - 2005-07-07, 11:52
Ja dorzuce że wystarczy aby jeden dolny sworzeń wachacza był wypukany by auto wyjeżdżało przodem z zakretu... miałem uszkodzony-wybity lewy dolny sworzeń wachacza a amory sprawne w 80% i biorac lewy łuk auto wyjedżało przodem nawet na rondzie uciekało przodem w prawo wiec nie zawsze to wina opon i amorów po zmianie sworzni wszystko wróciło do normy i auto przestało być podsterowne to było E-30 316 wiec przód lekki
pozdro /maras
Bruner - 2005-07-07, 11:59
| piotr318_M40 napisa/a: | | Wczoraj kupiłem gazetę z filmem "szkoła driftingu", podobno króla tej sztuki, jakiegoś Japończyka |
Chcesz powiedziec ze Drift Bible jest na plytce z jakas gazeta? W polskiej wersji jezykowej? Co to za gazeta? Zaraz pedze kupowac
piotr323 - 2005-07-07, 12:15
| Bruner napisa/a: | | Chcesz powiedziec ze Drift Bible jest na plytce z jakas gazeta? W polskiej wersji jezykowej? Co to za gazeta? Zaraz pedze kupowac |
Czy jest to biblia tego nie wiem, ale płyta DVD jest cooool , max czad itp, itd. oczywiscie po polsku, godzina nauki 6-u technik driftu z wieloma widokami kamer.
Wydanie specjalne AUTOMOTO, kupiłem w EMPIK-u, kosztowała 25pln, są dwie płyty ( drugiej jeszcze nie oglądałem, jakieś wyścigi uliczne 2fast2real) i sporo czytania.
Może dla ludzi którzy nie mogą jej dostać trzeba zrobić akcję "robienia kopii na użytek prywatny" i rozprowadzania na forum.!!!! - ale to uwaga do GURU forum
Bruner - 2005-07-07, 12:28
Dzizas, dzieki stary za info, wisze Ci browara na najblizszym zlocie Po opisie wyglada na to ze to jest wlasnie Drift Bible. Mam to po angielsku, ale chyba sobie sprawie ta plytke. A 2 fast 2 real for hollywood tez jest niezle, fajny dokument o streetracingu w stanach. Taka odpowiedz na durne fast and furious. Jak ktos nie widzial (zwlaszcza tego pierwszego) to pedem do empiku, bo naprawde warto.
piotr323 - 2005-07-07, 13:46
| Bruner napisa/a: | wisze Ci browara na najblizszym zlocie |
Oki, trzymam cie za słowo, owocnej nauki i jak najmniej drzew i innych takich
|
|