| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Jak poprawić chłodzenie? Gdzie dostać rury gumowe?
Anonymous - 2004-06-02, 12:55 Temat postu: Jak poprawić chłodzenie? Gdzie dostać rury gumowe? Mam problem z chłodzeniem silnika. Teraz w te gorące dni podczas jazdy
utrzymuje temperature tak jak powinien ale jak sie zatrzymam, wyłącze
silnik i wiatrak przestaje sie krecic to temperatura nie wzrasta znacznie
ale czasem zaczyna wypierdzielać płyn ze zbiorniczka przez ten odpowietrznik.
Czy da się zrobić jakis taki patent żeby wiatrak chodził mi jeszcze przez
jakąś minute po wyłączeniu silnika?
I druga sprawa gdzie dostałbym te rury gumowe od chłodnicy? Chodzi mi
o jakieÅ› zamienniki np. z metra ciente. bo mam do wymiany jadnÄ… krutkÄ…
rurke a nowa kosztuje 99zł. Czy warto bawić sie w zamienniki z
hydraulicznego czy tylko oryginale kupować?
KWKPiotr - 2004-06-02, 15:35
Nie chciał bym Cie martwić ale mozesz miec problemy z pompą wody jesli po zgaszeniu silnika następuje zagotowanie płynu.- mam nadzieję ze się mylę.....
Rury w/g mnie mozesz kupic inne - pewnie siÄ™ coÅ› podpasuje - pojedz do wiekszego motoryzacyjnego i postaraj siÄ™ cos dopasowac.
Pozdro.
loko - 2004-06-02, 18:01
na puławskiej ja wylatuje Dolna na górę to po przeciwnej stronie są pawilony i w jednym z nich jest sklep ze wszystkimi rodzajami rur gumowych...
co do wiatraka to jak niby chcesz zrobić żeby ci wiskoza chodziła po wyłączeniu silnika?
jeśli pracuje ci wiskoza (tzn. jest włączona) tuż przed twoim zamiarem wyłączenia silnika to wtedy daj silnikowi na postoju trochę na obroty to wtedy załączona wiskoza skutecznie wychłodzi silnik tak żeby ci się nie zagotowała woda jak wyłączysz...
a co ma pompa do gotującej się wody po wyłączeniu silnika? to raczej normalne jeśli wyłączymy silnik w momencie gdy jest tak nagrzany że wiskoza pracuje.. trzeba go przechłodzić zanim się wyłączy kręcąc szybciej silnikiem...
sarna1 - 2004-06-02, 18:14
dokladnie tak jak pisze loko, teraz jak jest bardzo cieplo i przyjezdzam na parking z zalaczona wiskoza to wkrecam silniczek na obroty - ok 3-4 tys i tak chwilke trzymam. Zaczelem tak robic bo przez mala dziure w chlodnicy uciekal mi plyn po wylaczeniu motorka jak byl ostro nagrzany - teraz juz tego objawu nie ma.
SmasherE30 - 2004-06-02, 20:45
j/w, z tym że nie traktuje tak ostro na obrotach, ale daje 2 minutki na jałowym postać z dmuchawa hot na maxa ... jeszcze nigdy nie przekroczyłem 3/4 na wskaźniku ciepełka ale też miałem reakcje płynu (obsiusianą chłodnice i wiatrak) po "nagłym" zgaszeniu autka...
Anonymous - 2004-06-02, 23:36
No właśnie ja zaczołem robić tak jak Smasher ale nie wiedziałem że gazowanie silnika
na postuju ma dodatni wpływ na chłodzenie. Musze to sprawdzić...
| Cytat: | | co do wiatraka to jak niby chcesz zrobić żeby ci wiskoza chodziła po wyłączeniu silnika? |
Myślałem że się da zrobić taki patent bo naprzykład w Audi 100 mojego kumpla tak jest.
KWKPiotr - 2004-06-03, 08:00
Sugerowałem tylko ze ze względu na zmniejszoną wydajność pompy moze dochodzic do przegrzewania silnika bo zagotowanie płynu po ustaniu obiegu to w/g mnie własnie objaw przegrzewania.
Pozdro.
Anonymous - 2004-06-03, 11:36
| Cytat: | | Myślałem że się da zrobić taki patent bo naprzykład w Audi 100 mojego kumpla tak jest. |
Tak da sie zrobic jak wiatrak jest elektryczny sterowany czujnikiem ktory jes umieszczony w chlodnicy.Tak tez jes w polonezie ze kreci sie jeszcze po wylaczeniu silnka,jak masz wisco to sie poprostu nie da tak zrobic
Anonymous - 2004-06-03, 15:20
ja mam zalozony wiatrak od poldziawiny od drugiej strony chlodnuicy i mam go na guziczku kiedy chcem to go wlaczam i sie chlodzi
Go¶æ - 2004-06-03, 21:51
U mnie dodatkowo orginalnie zamontowany jest elektryczny ale jak jezdze ponad 2 lata to jeszcze nigdy sie nie wlaczyl (sprawdzalem ze dziala).
Go¶æ - 2004-06-04, 15:49 Temat postu: Re: Jak poprawić chÅ‚odzenie? Gdzie dostać rury gumowe?
| Kuba 325ix napisa³/a: | Czy da siÄ™ zrobić jakis taki patent żeby wiatrak chodziÅ‚ mi jeszcze przez
jakąś minute po wyłączeniu silnika? |
po co Ci to? Obieg chlodzenia i tak nie dziala, chlodzisz w ten sposob tylko zawartosc chlodnicy ....
podstawa dobrego chlodzenia to:
1. Plyn nie WODA !
2. Nowy/sprawny termostat
3. Czyste kanaly i czysta/nowa chlodnica
ja mam wlacznik wiatraka od poloneza ale tylko dlatego ze nie mam visco.
pozdrawiam
madcar - 2005-07-15, 17:42
odswierzam temacik...coby forum nie zasmiecac...
ja mam seryjne 323i z `84 z klima...
mam visco..ktore dziala poprawnie...
pomiedzy "nerka" a chlodnica znajduje sie dodatkowa chlodnica z wentylatorem elektrycznym od klimy...
i teraz mam pytanko..."kiedy zalacza sie ten drugi elektryczny wentylator "??..bo dosc ciezko chodzi..tak jakby juz dawno..dawno sie nie wlaczal (tak mysle ze moze sie nie wlaczal...bo nie byl potrzebny)
i jeszcze pytanko o pompe wody..widze ze mi gdzies spod niej..z niej..trudno dokladnie zlokalizowac wyciek...ciknie...i mma pytanko...trudno sie wymienia??jakies wskazowki??wogole da rade na "podworku??czy lepiej od razu jechac do mechanika??
Menel - 2005-07-15, 18:21
| Cytat: | ..."kiedy zalacza sie ten drugi elektryczny wentylator "??..
|
powinien sie zalaczyc jak tylko przekroczy wskazowka pierwsza kreske za pionem w strone czerwonego oczywiscie...
pzdr
madcar - 2005-07-15, 19:02
uuu...to jeszcze mi sie nie zdarzylo...
wiec to dlatego pewnie tak ciezko chodzi...
bo nie "uzywany" jest...
broq - 2005-07-16, 11:53
u mnie to cos sie pokickało z tym wiskiem nie wiem poradzcie ale wisco powinno dziaac chyba cały czas jak dostanie temeratury silnik a nie w danych obrotach bo u mnie działa od 1000-3500 i potem sie wyłaącza....myslicie że jest dobrze czyszlak je trafił..zaznacze ze w korku przechdzi wskazówka piono 3 grubości wskazówki
|
|