| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - E30 - pompa olejowa - kto wyjmował?
Marek E30 - 2005-07-18, 18:50 Temat postu: E30 - pompa olejowa - kto wyjmował? Cześć,
Muszę wyjąć miskę i zastanawiam się czy lepiej podnieść silnik czy wykręcić pompę olejową? Czy ktoś po jej wyjęciu miał jakieś problemy przy jej ponownym zamontowaniu, albo później np. z ciśnieniem oleju?
Pozdrawiam
Artur C. - 2005-07-18, 19:42
Przez serwis polecany jest demontaż pompy oleju podczas zdejmowania miski-przy montażu najpierw oceluj napędem pompy a potem nakładaj na ośkę napędu pompę - o szczelność się nie martw - doręć pompę momentem 22 Nm amiskę 10 Nm.
Marek E30 - 2005-07-18, 20:19
No mi tez na reke byloby wyjac pompe bo silnika nie mam podniesc jak. A robiles to juz kiedys?
BADYL - 2005-07-18, 21:17
| E30 320 88' napisa³/a: | | No mi tez na reke byloby wyjac pompe bo silnika nie mam podniesc jak. A robiles to juz kiedys? |
Troszke to skomplikowane ale:
- odkrecach wszystkie srubki miski - nie da sie jej wyjac bo przeszkadza pompa oleju oraz jakis tam zawór (dokładnie nie wiem jak to sie nazywa);
- odkresach ten zawór kluczem z tego co pamietam 24 (łatwa robota);
- odkrecach 3 srubki pompy oleju wrzucach do miski i wyciagasz całosc na wierzch.
Troszke pozniej jest kombinacji zeby przykrecic pompe ale tez nic trudnego - trzeba uwazac na wałek napedzajacy pompe zeby dobrze naszedł na otwór popmy oraz tam gdzie wchodzi w blok.
Marek E30 - 2005-07-20, 20:52
Czesc,
W koncu wymienilem ta miske. Udalo sie bez wykrecania pompy. Odkrecilem przekladnie kierownicza, auto podnioslem na lewarku hydraulicznym (odkrecilem jedna lape silnika i pod nia podparlem lewarek) no i udalo sie wyszarpac. Oby juz wiecej nie bylo takich historii
Pozdrawiam
|
|