| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - problem z 316 m40 : [
Lufcik - 2005-08-06, 01:50 Temat postu: problem z 316 m40 : [ cześć mam problem
temat był poruszany wcześniej, mianowicie nie chce palić na ciepłym silniku, na zimnym kręci i odpala za pierwszym razem, ALE podczas jazdy zauważyłem że zaczyna szarpać nie chce się wkręcać na obroty, idzie do 4 tyś i koniec, albo przy przyśpieszaniu im mocniej wcisnę gaz tym lepiej hamuje ; ]
filtry paski świece i kopułka zmienione, nie ma zagazu
co to może być : [ ?
Vindevil - 2005-08-06, 10:22
Podaj inne informacje jak stan silnika ,ile ma przejechane bo przyczyn może być kilka.
Bardzo prawdopodobną przyczyną jest uszkodzony przepływomierz, a szczególnie czujnik temp. powietrza.
Lufcik - 2005-08-06, 11:24
chyba 134 tyś przebiegu, nic nie puka nic nie stuka, oleju nie bierze więc chyba jest ok, niedawno był zmieniany pasek rozrządu, na początku po zmianie paska było dobrze ale nagle przestał palić a teraz go zatyka : [ poprostu podjechałem pod blok dziewczyny i jak wsiedliśmy po jakimś czasie to nie chciał za bardzo odpalać, dopiero za 3 czy 4 razem jak się zakręci to odpala, troche go potelepie przy niskich obrotach ale się stabilizuje i jest równo, nie ma żadnych wachań na jałowych obrotach.
mareks - 2005-08-06, 12:46
zajrzyj do regulatora wolnych obrotow,na glowicy jest taki przewodzik, zdejmij go i zobacz czy benzynka nim nie leci jak leci to reg do wymiany.mialem tak samo,na cieplo nie palila i nie chciala na obroty wchodzic
Vindevil - 2005-08-06, 22:47
Co rozumiesz przez wyciekającą benzyne? Przecież to jest silnik na wielopunkcie.
Jeszcze jedna przyczyna takiego stanu żeczy to rozszczelniony układ dolotowy.
Lufcik - 2005-08-07, 21:53
regulator sprawdzę jutro, a dolot jest szczelny, jak zrobie i będzie ok to napiszę co było, a jak nie to główkujcie dalej ; ]
Artur C. - 2005-08-07, 22:03
Jak by dostawał za durzo paliwa przez uszkodzony regulator ciśnienia paliwa to by nie szedł od dołu a rwałby na wysokich obrotach i dokręcałby sie do końca a tu jest objaw końcówki paliwa tj idzie do jakiśtam obrotów potem zaczyna chamować a dodanie gazu pogarsza sytuację. Zmień filtr paliwa na początek.
Lufcik - 2005-08-07, 22:07
filtr zmieniony, gościo mówił mi żebym kupił jakiś preparat do czyszczenia wtryskiwaczy czy tam całego układu wtryskowego, mogło by to coś dać?
Artur C. - 2005-08-07, 22:17
Mogło by dać pod warunkiem że pompa daje prawidłowe ciśnienie a magistrala na wtryskach nie jest zasyfiona - ja miałem kupe rdzy i autko nie ciągło.
Lufcik - 2005-08-07, 22:24
nie wiem może rdzy nie ma, wleje może akurat coś to da, wydatek niewielki, sprawdzę ten regulator a jutro jadę do mechanika i coś będziemy myśleć
mareks - 2005-08-09, 14:31
u mnie tez jest wtrysk
moja na zadnych nie chciala za bardzo chodzic dopiero po wymianie regulatora bylo jako tako, potem jeszcze czyszczenie wtryskiwaczy 8) i chodzi jak malina
andrew21 - 2005-08-09, 18:56
witam może troche nie na temat ale jakie są objawy uszk.wtrysku
Lufcik - 2005-08-10, 21:16
heh, i dalej lipa
sprawdziłem regulator, nie wiem jak on ma pracować, po podłaczeniu do akumulatora latał jak szalony regulator (tzn otwierał się i zamykał z zawrotną prędkością ; ]) przemyłem go benzyną ekstrakcyjną, na tym czymś co się zamyka widaćzarysowania ale używając śrubokręta dało się poruszać tą zapadką bez problemu. podłączaliśmy go też do tych przewodów do których jest normalnie podłaczony ale nie wsadzaliśmy do kolektora i tej rurki, zdaje mi się że ta część kurde nie wiem jak to fachowo nazwać : ] ma minimalne ruchy przy włączaniu i wyłączanu zapłonu, ale nie jestem pewien, jak to ma być? ma się ruszać czy nie? a jak ruszać to jak bardzo?
druga sprawa jest taka że wlałem ten dodatek do czyszczenia wtrysków, trzeba go rozcieńczać na 50-60 litrów a ja go wlałem na 25 ; ] tak mi elektryk zalecił, przejechałem jakieś 80 km no i nic nie pomogło, ani nie chce jechać ani palić!
czy to może być spowodowane przepływomierzem?
Vindevil - 2005-08-11, 06:53
To co opisujesz to właśnie silnik krokowy, i on ma właśnie tak działać. Jak wkładałeś śrubokręt i klapka przesuwała się bez problemów to znaczy że jest dobry.
A co do braku mocy to przejedz do warsztatu i sprawdż ciśnienie paliwa w magistrali od wtrysku (w warsztacie będą wiedzieli jak to zrobić) , a powinno oscylować w granicy 4 bar..
I mam jeszcze pytanie: czy sprawdziłeś przepływomierz?
Lufcik - 2005-08-11, 11:19
nie nie sprawdzałem przepływomierza bo nie wiem jak ; ]
i jeszcze jedno czego zapomniałem dodać wcześniej, jak samochód nie chce jechać i wkręcać się na obroty, podczas jazdy gasiłem go i odpalałem (bez problemu) i samochód jeździł jak nowy, normalnie się wkręcał i miał moc, ale tylko na kilka km bo potem znowu działo się to samo
no i jeszcze jedno, dzisiaj strasznie śmierdziało benzyną w komorze silnika, zdaje mi się że cieknie z wtryskiwacza, może to być przyczyną?
Vindevil - 2005-08-12, 00:22
Może być, jak najbardziej.Każda nieprawidłowość jest niedobra.
A przepływomierz najlepiej sprawdzić podmieniając.
Lufcik - 2005-08-12, 08:49
| Vindevil napisa³/a: | | A przepÅ‚ywomierz najlepiej sprawdzić podmieniajÄ…c. |
tu jest taki problem, że nie znam już nikogo z e30 : [
Vindevil - 2005-08-12, 18:01
No w sumie to może być problem jak nikogo w pobliżu nie ma.
Mam taką propozycję: jak jedziesz samochodem i zaczyna się dziać w/w awaria to spróbuj zrobić mały reset w czasie jazdy. Przekręć kluczykiem jak byś go gasił ( w czasie jazdy ) i ponownie wróć do włączonego zapłonu bez zbijania biegu. Jak będzie normalnie jechał to awaria będzie wynikała z uszkodzenia jakiegoś czyjnika ( może to być czyjnik od temp. powietrza w przepływówce ).
U mnie była podobna awaria jakiś czas temu , ale przyczyną był rozszczelniony układ dolotowy.
Artur C. - 2005-08-12, 19:42
Może niedługo będę miał dane do sprawdzenia przepływek wszystkich odmian silnikowych E30.
Lufcik - 2005-08-12, 21:17
| Vindevil napisa³/a: | | Przekręć kluczykiem jak byÅ› go gasiÅ‚ ( w czasie jazdy ) i ponownie wróć do włączonego zapÅ‚onu bez zbijania biegu. Jak bÄ™dzie normalnie jechaÅ‚ to awaria bÄ™dzie wynikaÅ‚a z uszkodzenia jakiegoÅ› czyjnika |
no dokładnie, po zgaszeniu i odpaleniu podczas jazdy, samochód jedzie normalnie. no i odpala normalnie, nawet po zatrzymaniu się, ale po 10 minutach dalej nie chce odpalić. a dzisiaj to ja już go ledwo odpaliłem po wizycie w tesco (20 minut). ale za to rano przy zimnym silniku pali bez problemu
Vindevil - 2005-08-14, 15:00
Nie dobrze że tak daleko mieszkasz
Nie pozostaje jak nic innego jak sprawdzanie wszystkiego pod rzÄ…d.
Jak chcesz to podaj adres na który miałbym Ci przesłać e-książkę.
A to jest adres do książki "sam naprawiam"... w dziale "Garaż"
http://www.moje-bmw.blo.pl/
andrew21 - 2005-08-14, 15:08
oto link do książki http://www.moje-bmw.blo.pl/
Lufcik - 2005-08-31, 11:49
dobra już wiem co się dzieje, jest za małe ciśnienie paliwa, teraz co może być tego przyczyną? uszkodzona pompa paliwa, czy uszkodzony regulator ciśnienia? jak sprawdzić je? czy pompa może źle pompować gdy silnik jest ciepły? co ma piernik do wiatraka? ale z drugiej strony podczas jazdy po pewnym czasie im mocniej wciśnie się gaz tym słabiej idzie, a raczej zaczyna zwalniać, może to być spowodowane tym że pompa nie daje ciśnienia? kurde już nie wiem co robić mam!
samochód odebrałem dalej ejst to samo, ale juz wiem co jest nie tak tylko co jest tego przyczyną? po zgaszeniu silnika ciśnienie paliwa całkowicie spada a powinno się utrzymywać na tym samym poziomie, podczas odpalania po kilku sekundach wciąż nie ma ciśnienia, ale za 2 czy 3 razem ciśnienie wzrasta i jak dojdzie do pewnego poziomu to odpala, czemu tak długo nie może zrobić ciśnienia?więc to jest wina prawdopodobnie regulatora, ale podczas jazdy po kilku km czuć to szarpanie przy dodawaniu gazu, czy to może być wina popmy paliwa? może i to i to jest uszkodzone?
drencrom - 2005-08-31, 15:26
mowisz, smierdzi paliwen pod maska???? a sprawdziles te male krotkie wezyki pod kolektorem ssacym? sa czesto nieszczelene. mozesz je zastapic jakimkolwiek porzadnym kawalkiem wezyka paliwowego i dac nowe zaciski. ciezko sie do nich dobrac ale to moze byc tez to... czesty blad w m40. i uwazaj zeby ci sie buda nie zjarala jezeli smierdzi bezyna.
Lufcik - 2005-09-01, 11:14
wszytko już uszczelnione, a teraz mam takie pytanie czy sama pompa paliwa w m40 utrzymuje ciśnienie paliwa? mam popmę od peugeota 407 i ona utrzymuje ciśnienie, a moja nie, poza tym ta od puga daje dużo większe ciśnienie, aż mi się benzynowe fontanny w garażu robiły ; ] a moja ledwo ledo robiła jakieś ciśnienie.
problem rozwiązany (prawdopodobnie) pompa paliwa daje za mało paliwa, ta siateczka co jest przy smoku czy jak to się tam zwie, była cała zabrudzona, ale nawet jej usunięcie nic nie dało. tak więc dzisiaj wieczorem będe miał nową (używaną) pompę paliwa!
Dzięki za wsparcie : ] !
|
|