| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - klocki i tarcze w E30
FELIPE - 2005-08-10, 16:51 Temat postu: klocki i tarcze w E30 Witam
Przymierzam sie do wymiany klockow i od razu tarcz hamulcowych z przodu
Auto to E30 rok 87 silnik 320i 129PS
do wyboru z klockow mam:
ATE - 150zl
FERODO - 136zl
LUCAS - 172zl
TEXTAR - 240zl
EBC Greenstuff (szukam) - ok 260zl
ktore polecacie??
ceny podalem wg INTERCARS bez rabatow, oczywiscie moge je kupic taniej ale tutaj pytam nie o cene a o opinie o poszczegolnych klockach
TARCZE z kolei do wyboru:
LUCAS wentylowane 260mm x 22mm - 180zl sztuka
ATE wentylowane 260mm x 22mm - 190zl sztuka
BREMBO wentylowane 260mm x 22mm - 200zl sztuka
ponadto szukam ATE POWERDISC
ale nie wiem gdzie to dostac i ile to kosztuje
CZEKAM NA OPINIE co warto kupic
moze jeszcze jakies inne propozycje??
pozdrawiam
LUKAS - 2005-08-10, 17:04
Jeżdżę na tarczach ATE i są ok.
Jeździłem na klockach FERODO i teżbyły ok.
Ale mam jedną uwage co do klocków FERODO.
Gdy tarcze mi się zwichrowały i zaczęły bić, to klocki zaczęły się wykruszać, efektem czego było "zgubienie" okładziny ciernej z metalowej podstawy klocka, w wyniku czego zatrzymałem się jakieś 2cm od samochodu poprzedzającego... niewiem czy to klocki są tak lipne że podczas wibracji się wykruszaj, czy poprostu tak jest, ale dopóki klocki były w 100% "pełne" to hamowały baaaarszo dobrze, nawet przy predkości 190km/h mogłem zablokować koła (wiem z autopsji).
Teraz mam klocki Greger czy jakos tak, miały być ATE ale nie było w magazynie a ja potrzebowałem od zaraz hebli... ale hamują dobrze, muszę niedługo sprawdzić jak wygląda ich stan.
Pawel-e30 - 2005-08-10, 19:02
Lucasa tarcze widze z tego co proponujesz mają dobrą cene ale myśle że tańsze będą JURIDY(chyba tak się to pisze) miałem w dwuch samochodach spisywały się dobrze
SmasherE30 - 2005-08-10, 22:51
ja mam połączenie tarcz gładkich ATE z kolckami textar i hamuje to bardzo dobrze tylko troszkę pyli i ostatnio lecoiusieńko popiskują jak sie dohamowuje z 10km/h.
polecam podobne połączenie lub połączenie wyrobów ATE ... powerdisc sa nacinane więc należy się liczyć z szybszym zużyciem klocka jak i tarczy (nawet dwukrotnie).
sporóbuj pogooglać
BADYL - 2005-08-10, 23:15
A ja nie polecam ATE - syf jak nie wiem a kasa wyrzucona w błoto.Zaraz po załozeniu zaczeły mi koła bic - az sie wytrzymac nie da tylko czekac az cos wiecej sie uszkodzi a wogole to klocki pyla.
LUKAS - 2005-08-10, 23:28
Kirek a Ty ich przypadkiem nie przegrzałeś...
SmasherE30 - 2005-08-10, 23:28
kwestia dotarcia Kiruś nie rozumiem jak moga Ci bić tarcze ... to najwyraźniej je przegrzaeś jakimś kijowym płynem albo zaczałeś katowac zaraz po założeniu ale mneisza z tym u mnie jest perfecto, a bicie to miałem na brembo i wysray mi się przez to łożyska przednie i to po całości
BADYL - 2005-08-10, 23:35
| SmasherE30 napisa³/a: | kwestia dotarcia KiruÅ› nie rozumiem jak moga Ci bić tarcze ... to najwyraźniej je przegrzaeÅ› jakimÅ› kijowym pÅ‚ynem albo zaczaÅ‚eÅ› katowac zaraz po zaÅ‚ożeniu ale mneisza z tym u mnie jest perfecto, a bicie to miaÅ‚em na brembo i wysray mi siÄ™ przez to Å‚ożyska przednie i to po caÅ‚oÅ›ci |
Tarcze ATE klocki ATE (swiezutki płyn zalany) - nie katowałem po heblach wrecz delikatnie - po jakis 50 km przestało mi smierdziec goracym metalem.A teraz od 80-100 km/h bije mi tak jakby mna ktos rzucał przy przyspieszaniu a o hamowaniu juz nie wspomne.
Wymieniłem nawet pierscienie centurujace i tez to samo - nie wiem moze jeszcze koła do wywazenia dam moze to cos pomoze chociaz watpie - nigdy wiecej ATE nie zakupie.
LUKAS - 2005-08-10, 23:49
Kirek też mam tarcze ATE a moj okres docierania trwał przez 250km i mi nic nie bije.
FELIPE - 2005-08-11, 00:42
co sadzicie o EBC
klocki greenstuff i tarcze wentylowane ale chyba nie zdecyduje sie na nacinane
generalnie chodzi o to ze za tydzien odbieram felgi z polerki i chcialbym zeby pylu z klockow bylo jak najmniej:)
zastanawiam sie nad EBC, ATE lub klocki FERODO plus tarcze BREMBO
LUKAS - 2005-08-11, 00:47
Mcinek dorwał jakieś mało pylące i dobrze hamujące klocki.
Ale wyjechał na wakacje i prędko nie odpisze...
ziolo56 - 2005-08-11, 23:39
a Ja mam tarcze JURIDY i kolcki tez i cholerstwo straaaasznie piszczy..gorzej niz autobusy MPK czasami..w pewnych momenach jest to nie do wytrzymania ..nie wiem co mam zrobic doradzcie..pozdrawiam
Artur C. - 2005-08-11, 23:41
Zmień klocki-najmniejszy koszt.
FELIPE - 2005-08-12, 10:26
po analizie cen chyba na EBC mnie nie stac
same zielone klocki to okolo 350zl
a do tego trzeba jeszcze kupic tarcze
waham sie pomiedzy zestawem klocki ATE tarcze ATE
a zestawem tarcze BREMBO klocki FERODO Premium
co Wy na to?
LUKAS - 2005-08-12, 10:29
Brałbym tarcze i klocki ATE.
Pawel-e30 - 2005-08-12, 19:45
hahahahaha wyluzujcie troche
A tak żeby nie robić ot ja jezdze ostatnio na tomitex czy jakoś tak takie polskie badziewie i hamuje
Artur C. - 2005-08-12, 19:56
Ok LUKAS załatwione i dzięki Paweł -E30 za powagę . JA mam tarcze polskie produkowane przez firmę zpod Częstochowy - są OK a współpracowały z nimi na początku oryginały klocki BMW i było super -co mocniejsze dociśnięcie to pisk opon a teraz mam założone jakięś paskudztwo po 90 pln za komplet i pyli niesamowicie efekt chamowania mizerny i po 40-tu tysiącach ledwie połowę grubości ubyło- następne znów będą oryginałki.( tylko ta cena 230 pln za komplet).
Pawel-e30 - 2005-08-12, 20:08
| Artur C. napisa³/a: | | tylko ta cena 230 pln za komplet). |
Artur jak pewnie wiesz jednak dostajemy coÅ› za coÅ›
A co do tych tarcz co pisałeś zakładałem komuś takie tarcze do Forda i niestety bardzo szybko się powichrowały.
Artur C. - 2005-08-12, 20:15
Ja docierałem je prawie 200 kilometrów i wzrost skuteczności ( nagły) odczułem w czasie jednego chamowania( w okolicy tego dystansu)także nie mam zamiaru oszczędzać na hamólcach tymbardziej że od pewnego czasu wożę nie tylko siebie ale moją córcię i żonkę kochaną.A żadne zwichrowanie u mnie nie wtstąpiło.
FELIPE - 2005-08-13, 10:36
tak sobie dyskutujecie a ja wciaz nie wiem co kupic
mam nowe pomysly hehe
kupuje tarcze BREMBO juz prawie na 100proc
klocki
EBC zielone (ok 250 zl)
TEXTAR (ok 200 zl)
FERODO premium (ok 100 zl)
pele - 2007-04-25, 14:30
brembo to lipa wymienialem gdzies we wrzesniu tamtego roku i juz maja dosc duzy rant.a klocki mam textara i sa ok.
marvin-86 - 2007-04-25, 15:56
ferodo brembo i jest dobrze
duchPW - 2007-04-25, 16:51
| pele napisa³/a: | | brembo to lipa wymienialem gdzies we wrzesniu tamtego roku i juz maja dosc duzy rant.a klocki mam textara i sa ok. |
temat z przed półtora roku, ale co tam
sÄ… brembo i brembo
Tommec - 2007-04-25, 19:22
| PioterW napisa³/a: |
sÄ… brembo i brembo |
Dlatego dla pewności, tak jak napisał LUKAS proponuję ATE Sprawdzone i nigdy nie było żadnej niemiłej niespodzianki...
mariusz szkocja - 2007-04-27, 00:20
siemka
ja proponuje ate albo textar obie dobre
sa to firmy ktore produkuja czesci dla bmw na montaż fabryczny trzecia firma jaka
produkuje hamulce a dokladniej klocki i tarcze jest firma jurid
pozdro
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-04-27, 07:24
Również uważam że śmiało można zakładać TEXTAR. Jedna z najlepszych firm produkująca tarcze i klocki.
Jednak z powodu braku gotówki założyłem klocki MEYLE i tarcze MAPCO. Zobaczymy jak te połączenie będzie się spisywać. Jestem w fazie docierania, coś około 90 km.
PaWeLeK_E30 - 2007-04-28, 18:31
Ja założyłem tarcze ATE, klocki ATE. Docierałem przez 400km, bo mało używam hamulca jeżdząc na trasie. Zestawik jak dla mnie sprawuje sie bardzo dobrze.
Bardzo ważne jest aby prawidłowo założyć tarcze i klocki.
Wszystko dokładnie wyczyścić przed skręceniem, żeby tarcza równo przylegała do piasty. Warto wyczyścić felgę w miejscu przylegania do tarczy i to dokładnie.
Konieczne jest też wyważenie kół.
Tylnią ściąnkę klocka nasmarować smarem miedzianym, albo jakimś innym wysokotemperaturowym, są specjalne smary w małych saszetkach za około 2pln - zapobiega to piszczeniu.
Jak się zrobi to wszystko na prawdę porządnie, najlepiej samemu, bo w warsztatach się w takie rzeczy nie bawią, to tarcza nie powinna zacząć bić.
Nie jeździć w deszczu, nie po kałużach, delikatnie hamować. Wszystko się ładnie dotrze i powinno być dobrze.
Tommec - 2007-04-28, 20:35
| PaWeLeK_E30 napisa³/a: | | Nie jeździć w deszczu, nie po kaÅ‚użach |
Może nia aż tak ostrożnie , tym bardzeij, że nieraz się nie da tego unknąć. Wg mnie to najważniejsze nie śmigac po kałużach z rozgrzanymi hamulcami...
PaWeLeK_E30 - 2007-04-28, 22:29
Wiadomo, że czasem nie da się uniknąć deszczu. Tak jak piszesz chodzi o to żeby nie rozgrzać tarczy, a później jej zafudnować zimny prysznic
Ja ze zmianą tarcz czekałem, na pogodę aż będzie trochę słońca, taką jak mamy teraz. A nowe tarcze i klocki miałem już od lutego.
Tarcza nawet jak jest dziwnej firmy, nie powinna sie wygiąć od samego hamowania, problem się pojawia dopiero jak nagle zostanie ochłodzona wodą. Wtedy metal nie wytrzymuje naprężeń i się krzywi.
|
|