BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Trojnik spryskiwacza

Domel - 2005-08-11, 13:11
Temat postu: Trojnik spryskiwacza
Witam serdecznie,

czy ktoś może mi sprawdzić w ETK jaki numer ma trójnik przy spryskiwaczu szyb w E30 M40??
Padło mi to i musze kupić.
Dzięki za pomoc.
Pozdr

Kosa - 2005-08-11, 14:17

a właśnie, czy ty pełni jakąś większą rolę niż rozdzielacz płynu ? bo ja to wywaliłem jak mi się zapchał totalnie ?? :roll:

pozdro

Freeride - 2005-08-11, 14:50

podpinam sie do tematu

nie działa mi spryskiwacz z jednej strony , płyn zamiast leciec normalnie z tych dysz na masce leci z plastkikowego rozdzielacza (czy jak to sie nazywa) a dokładnie z dziurki

co to moze być?

pozdro

Domel - 2005-08-11, 15:20

Freeride ma dokładnie to samo.
Rozciąłem ten rozdzielacz. Okazało się ze jest tam guma, która popękała już pewnie ze starcości.

Ma on też funkcje zatrzymywania płynu. Nie pozwala mu się cofnąć do zbiornika. Jesli założysz tam zwykły trojnik to będziesz musiał czekać az płyn zostanie dopompowany ze zbiornika.
Pozdr

Artur C. - 2005-08-11, 16:09

Pełni terz funkcję zaworu spiętrzającego -u mnie bez niego płyn bardzo się pienił i kiepsko to działało a numer w ETK to: 61 61 1 371 818 lub 61 66 1 374 978.
Kosa - 2005-08-11, 17:09

mam jeszcze 1 pytanie, po co są przewody co idą do spryskiwaczy (nie wiem skąd :oops: ) oczywiście nie te doprowadzające płyn;)

pozdr

Artur C. - 2005-08-11, 17:11

Masz podgrzewane dysze spryskiwaczy -działa to cały czas po włączeniu zapłonu niezależnie od pogody -a gdzie są podłączone to trzeba zerknąć do schematu.
Kosa - 2005-08-11, 17:44

Artur C. napisa³/a:
Masz podgrzewane dysze spryskiwaczy -działa to cały czas po włączeniu zapłonu niezależnie od pogody -a gdzie są podłączone to trzeba zerknąć do schematu.

zawsze dobrze wiedzieć :D :D :D

pozdro

Domel - 2005-08-11, 17:52

Artur C. napisa³/a:
Pełni terz funkcję zaworu spiętrzającego -u mnie bez niego płyn bardzo się pienił i kiepsko to działało a numer w ETK to: 61 61 1 371 818 lub 61 66 1 374 978.

Wielkie dzięki. Musze to kupić bo w przyszłym tyg wybieram się w trase a bez spryskiwaczy może być nie ciekawie.

Pozdr

Bruner - 2005-08-11, 18:51

Freeride napisa³/a:

nie działa mi spryskiwacz z jednej strony , płyn zamiast leciec normalnie z tych dysz na masce leci z plastkikowego rozdzielacza (czy jak to sie nazywa) a dokładnie z dziurki

co to moze być?

Pewnie zapchana dysza. Wyciagnij ja (nie pamietam dokladnie, chyba trzeba przesunac do przodu i obrocic zeby ja wyjac) i przeplukaj pod cisnieniem. Ja zalozylem kawalek wezyka i pod kran, a potem poprawka igla i jeszcz raz pod kran - efekt wiecej niz zadowalajacy :wink:

rellim - 2005-08-11, 20:03

ten glupi trojniczek kosztuje w serwisie bmw ponad 20 zl jak sie dowiedzialem to zdenerwowałem sie i poszedlem do sklepu z czesciami do fiata chyba i kupilem za 1,50zl troche mniejszy ale sie drucikeim dociska i jest git :wink:
Artur C. - 2005-08-11, 20:15

Bez przesady że 20 pln to dużo ( dobra może nie dla wsztstkich :? ) - przecież to nie jest tylko rozdzielacz.
Gasper - 2005-08-11, 21:12

Ja już dwa razy wymieniałem ten trójniczek i oba "nowe" znalazłem na szrocie. Za darmo ! :)
Artur C. - 2005-08-11, 21:18

Ja tylko raz ale od razu zastosowałem filtr płynu w postaci folterka siatkowego (od oleju napędowego) i od tej pory święty spokój ze spryskiwaczami.
slawo - 2005-08-11, 21:55

Mi kilka dni temu terz to padlo,zampowilem w serisie,nie wiem za ile ale chce miec oryginal ;)
Artur C. - 2005-08-11, 22:00

I o to chodzi -bez niepotrzebnych experymentów :D
rellim - 2005-08-15, 20:40

a tam zadne eksperymenty :P poprostu mam drobne klopoty finansowe i nie za bardzo chcialo mi sie kupowac oryginal a na szrocie nie moglem nigdzie znalezc. poza tym ten trojniczek co kupilem nie powoduje wielkich zmian jedynie to ze trzeba poczekac ze 2 sekundy az plyn doplynie ze zbiorniczka ale to mi wcale nie przeszkadza. :wink:
cinek_sw - 2005-08-15, 20:55

też tak zrobie bo mam to samo hehehehhee :lol: :lol: :lol:
rafitomi - 2006-01-13, 21:16

witam
ten trojniczek daje rowniez cisnienie ktorego u mnie cos brak :( z dwoch dysz przy jednym spryskiwaczu daje tylko jedna
gdzie to kupic? pytalem tez w tych caly fiatach i nie ma serws 30 zł
bez przesady ale ja tyle nie dam za to.

pozdr

nokerman - 2006-01-13, 21:33

30 zł za święty spokój to nie jest wygórowana cena 8)
niestety do wawki mam kawałek i musiałem poradzić sobie innym sposobem:

zazwyczaj jak coś w trójniku padnie to jedna strona dobrze podaje i postrzymuje płyn a z drugiej leci z otworka w korpusie a nie z końcówki
otworek zaklejamy końcówkę zaślepiamy
na stronie dobrej dajemy trójnik (może być zwykły akwarystyczny)
z tego trójnika ciągniemy wężyki do żabek na masce

skomplikowane no nie??

jaqub - 2006-01-13, 23:01

przerabialem ten temat :)
jesli czyscicie to najlepiej kompresorem takim do pompowania kol (taki podlaczany do zapalniczki), odlacza sie wezyk od pompki w zbiorniku i ognia w rurke... a zeby sie nie zapychalo to trzeba wyjac pojemnik plynu do spryskiwaczy i odkamienic... ja lalem ocet i bylo ok... same spryskiwacze mozna bardzo latwo "przepchac" iglami od zastrzykow (nie pamietam jaka srednica ale najlepiej jak najmniejsza i w miare dluga, mi kumpel zalatwil od ojca weterynarza takie cale metalowe igly starego typu co sie kiedys wygotowywalo bo przy jednorazowych trzeba uwazac zeby nie ulamac bo klopot z wyjecie pozniej)...

cinek_sw - 2006-01-14, 08:29

rafitomi napisa³/a:
witam
ten trojniczek daje rowniez cisnienie ktorego u mnie cos brak :( z dwoch dysz przy jednym spryskiwaczu daje tylko jedna
gdzie to kupic? pytalem tez w tych caly fiatach i nie ma serws 30 zł
bez przesady ale ja tyle nie dam za to.

pozdr

no przecież pisaliśmy, ja kupiłem w zwykłym motoryzacyjnym sklepie, Polmozbyt, jakiś trójniczek normalny w kształcie litry T zamonotowałem i gra i buczy :wink: koszt 7zł albo i mniej (nie pamiętam) a cała operacja to 5min :D

RoboCop - 2006-01-14, 10:25

oryginalny trójnik w BMW kosztuje 21zł, właśnie czeka na mnie w ASO, ale nie mam
kiedy jechać...

rafitomi - 2006-01-14, 12:55

ok dzieki za podpowiedz w moim przypadku wyglada to tak ze wyzucilem ten oyginalny trojnik bo juz nawet nie dalo sie go przepchac, zlaozylem normalny trojnik o wielkosci wezyka, chyba wlasnie przez to nie ma tego cisnienia, sproboje jeszcze poszukac w innych sklepach motoryzacyjnych. do najblizszego salonu (Poznań) mam 130 km takze chyba sie nie oplaca jechac tylko po takie pordolko

dzieki pozdro