BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E30 jakie amortyzatory ??

FELIPE - 2005-08-16, 12:00
Temat postu: E30 jakie amortyzatory ??
mam seryjne sprezyny w swojej E30 320i

jakie amorki polecacie?

myslalem nad BILSTEIN B4 albo B6 a moze zupelnie cos innego?

teraz mam SACHS i po pol roku jazdy (niecale 20tkm) sa juz do wymiany

licze na porady szczegolnie SARNA widzialem ma troche wiedzy :)

duchPW - 2005-08-16, 12:18

jak nie określisz swoich preferencji, to Ci nawet sam SARNA nie pomoże - zależy co chcesz osiągnąć i w jakim przedziale cenowym - jakie masz sprężyny i czy zamierzasz je ewentualnie zmieniać czy nie - z resztą o amorach było dosyć sporo na tym forum, więc powinieneś coś znaleźć
FELIPE - 2005-08-16, 12:39

no wlasnie postow o amorkach do E30 byl slownie JEDEN i to tylko mowa o krotszych sprezynach

interesuja mnie dobre amorki do seryjnych sprezyn
zadnych ekstremalnych usztywnien

auto jest do pracy robie 40tkm rocznie
po naszych polskich drogach (sic!!)
wiec interesuje mnie najbardziej komfort i zywotnosc

duchPW - 2005-08-16, 13:07

skoro tak, to polecam Ci amortyzatory gazowo olejowe, lub gazowe (moim zdaniem same olejowe są za miękkie i będzie strasznie bujać wozem lub dobijać go na wertepkach do ziemii)

jeśli chodzi o producenta, to wśród długowiecznych podobno można polecić bilsteiny (osobiście nie mam doświadczeń, ale ludziska gadają, że dobre) jeśli szukasz czegoś tańszego, to polecam Al-Ko gazówki, bo mam i jeździ sie na nich fajnie .... gdzieś tam ktoś polecał innych producentów, a innych odradzał... ale jak Ci zależy, to sam poszukaj (użyj mocy)

przy okazji jeśli szukasz czegoś mmnej twardego/sztywnego to raczej powinieneś rozejrzeć się za B4, bo B6 to raczej amorki sportowe

P.S.
cenniki też były

pudzian - 2005-08-16, 16:43

ja kupilem ostatnio kayaby olejowo gazowe na dniach bede zakladal to napisze jak sie jezdzi :wink:
sarna1 - 2005-08-16, 22:58

Z wlasnego doswiadczenia polecam zawieszenie oparte na Bilstein B6 - cena kompletu do E30 to ok 1500 pln ale naprawde warto, jak masz obnizane sprezyny to wtedy B8. Mialem taki zawias w poprzedniej E30 i byl po prostu rewelacyjny.

Teraz czekam na gotowke i biore B8 na przod (na tyle mam B6) - cena to 790 pln za dwa.

Polecam takze amorki Boge - ida na I montaz w bmw. Szczegolnie zolta serie bo jest bardzo dobra. Mialem takie amorki na przodzie i sprawowaly sie dobrze.

tomek10 - 2005-08-17, 11:37

Odradzam NK firmy niemieckiej.Są tanie ale szybko gniją.
mateo - 2005-08-22, 08:55

A miał ktos do czynienia z amortyzatorami firmy GABRIEL??
Bo mam okazje takie dość tanio kupić ale nie wiem czy warto??

puz - 2006-04-19, 22:16

Podepnę się pod temat. Choć za chwile pewnie znajdzie się ktoś kto wyskoczy z funkcja szukaj itd. Właściwie przeczytałem wszystko o amorkach co jest na tym forum ale mam straszny mętlik w głowie. Mam wybór, do kupienia amorki Bilstein B6 i Koni żółte z tym, ze olejowe oba komplety to używki. Zapewne odezwa się panowie od druciarstwa tez mam mieszane uczucia ale 2 lata temu założyłem Koni na tył tez używki na jakiś czas żeby uzbierać kasę na nowe, przód umarł a te cały czas po 70% . Czytałem wypowiedzi na temat B6 ze są niezniszczalne no moje koni mile mnie zaskoczyły z drugiej strony za ta kasę mogę kupić nowe choć firma krzak. Co radzicie?