BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - szpera "pod ubraniem" !! JAK TO DZIAŁA !!!!!!!!???

Rafał - 2005-08-18, 13:56
Temat postu: szpera "pod ubraniem" !! JAK TO DZIAŁA !!!!!!!!???
fotka przedstawia dyfer ze szpera (po prawej) jest to tzw duza glowa,przelozenie 3,91
oraz dyfer "zwykły" ,mala glowka po lewej o przelozeniu 4,10 (z zerwanymi satelitami)

po prawej "duza glowka" ze szpera po lewej "zwykle" 4.10

co do zasady dzoialania to znalazlem tylko takie obrazki

chcial bym poglebic swoje wiadomosci na temat dyferencjalow o ograniczonym poslizgu wiec jesli ktos cos na ten temat wie to zapraszam do dyskusji

-piewsze pytanie jakie mi sie nasuwa:
co to znaczy ze szpera ma 25%

pozdrawiam rafal

LUKAS - 2005-08-18, 14:06

Brawo Rafał, wkońcu jakieś dobre porównanie ;)

Co do procentowości szpery, to z tego co wiem, jesli szpera ma 25%, oznacza to że na koło które ma lepszą przyczepność przekazywane jest 25% momentu z silnika. Jeśli masz 40% to na koło które ma większą przyczepność jest przekazywane 40% momentu.
O to chodzi z tego co wiem.

SmasherE30 - 2005-08-18, 19:49

z tego co widze to szpera płytkowa to zestaw sprzegiełek i synchronizatorków tak jakby :D
Rafał - 2005-08-18, 20:00

co do synchronoizatorow to bym sie nie zgodzil
ale faktycznie sa w niej 2 sprzegla wielotarczowe
i wlasnie dlatego ze one tam sa potrezbny jest specjalny olej !! !

teoretycznie wiadomo jak to dziala tylko :
czy sprzegla pracuja zawsze z ta sama sila (25 % szperowania)
czy ta sila jakos sie zmienia a jesli tak to co ma na to wplyw

i najwazniejsze pytanie:
DO CZEGO TAK NAPRAWDE JEST SZPERA ??
czy poza lepszym ruszaniem i zawracaniem w miejscu ma jakies praktyczne zastosowanie ??

urbi - 2005-08-18, 20:09

wyobaz sobie :
zima, snieg ... ty stoisz 1 kolem na suchej drodze a drugim kolem na zasniezonym poboczu ... nie masz szpery - co sie dzieje ? a co sie dzieje jak masz szpere ? - sadze ze jest to bardzo dobry przyklad na zastosowanie szpery w codziennym zyciu nie tylo w sporcie

Artur C. - 2005-08-18, 20:12

Rafał napisa/a:
czy poza lepszym ruszaniem i zawracaniem w miejscu ma jakies praktyczne zastosowanie ??

No bez presady :!: -czy ona musi być do czegoś jeszcze( chyba ma jeszcze otwierać piwo jak nie to won :twisted: )- przecież jest już super praktyczna. :!: :!: :!:

Pancin - 2005-08-18, 23:43

A czy ktoś z Was się orientuje, czy da się przełożyć samą szperę do innego dyfra?
Rafał - 2005-08-18, 23:57

podobno sie da
tyle ze (podobno) nie ustawisz juz dyfra tak zeby nie wyl !

LUKAS - 2005-08-19, 00:02

Rafał napisa/a:

Ja kupiłem sobie szperę głównie z myślą o wyścigach torowych.
Jesli wzięlibyśmy dwa takie same auta (Beemki ;) ) jedną ze szperą, a drugą bez, to ten sam kierowca na bardzo kręty tor przejedzie szybciej na samochodzie wyposażonym w szpere.
Dlaczego?
A no dlatego że przy wyjściu z zakrętu koło od wewnętrznej strony zakrętu jest odciążone i dostaje wiecej mocy/momentu niż koło dociążone od zewnętrznej, przez co tracimy tzw. power na wyjsciu z ciasnego zakretu.
Gdy mamy szpere to przynajmniej 25% mocy idzie w koło dociążone, dzięki czemu możemy szybciej wyjść z zakrętu.

Sprawdziłem to już na paru bardzo krętych zakrętach pod Mińskiem, tak więc wiem co piszę ;)

Łukasz - 2005-08-19, 10:03

http://www.streetracing.p...ighlight=szpera

tutaj trochę o szperze......

amperek - 2005-08-20, 16:57

Witam

Rozebralem dzis dyfer z mojej E30 323 ktora idzie na czesci.
W srodku siedzi szpera

Dyfer ma takie oznaczenie

oraz nabity numer

Czy to oznacza szpere 40% i przelozenie 3.25 ??
Orientuje sie ktos czy mozna srodek przerzucic do obudowy dyfra z E21 ??

LUKAS - 2005-08-20, 17:05

Fajne fotki ;)

Przełożenie masz 3,25.

S oznacza Szpere, a 3,25 przełożenie.
BMW miało tylko 25% szpery. Tunerzy wsadzali nawet 40%, ale raczej obudowy, tak samo jak numeru odlewu nie zieniali...

BOR - 2005-08-20, 17:12

Jeśli dobrze widze to jest "mała główka".
W 323i była duża chyba. Ja przynajmniej w swoim 323i miałem dużą i przełożenie 3,46.

Z przełożeniem do obudowy od E21 chyba może być duży problem.

amperek - 2005-08-20, 17:13

Aha.
Dzieki za informacje.
Jest jakas mozliwosc sprawdzenia ile % ma szpera??
Ale tylko na wyjetym moscie bo juz nie mam mozliwosci narazie go zamontowac.

LUKAS - 2005-08-20, 17:23

BOR napisa/a:
323i miałem dużą i przełożenie 3,46

3,25 teżbyło, przynajmniej w E30. mam książkę obsługi oryginalną z do BMW E30 wskiej lampy i tak jest napisane ze 323i miało przełożenie 3,46. ALE 323i ze sportową skrzynią biegów z zawijaną jedynką miało przełożenie 3,25 a to dlatego bo sportowa skrzynia była krótsza...

Marcin - 2005-08-20, 18:08

A mnie Rafal interesuje jak ty te dyfry tak pieknie w srodku wymyles :?:
Rafał - 2005-08-20, 18:18

nie mylem ich tylko zlalem caly olej,postawilem otworem do dolu w kuwecie i sciekl do zera sam !

a co do mycia to mozna to zrobic za pomoca benzyny ekstrakcyjnej i pistoletu (na fotce ponizej)

na alegro jest lepsze zdjecie:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=61138718

BOR - 2005-08-20, 18:29

LUKAS napisa/a:
[
3,25 teżbyło, przynajmniej w E30. mam książkę obsługi oryginalną z do BMW E30 wskiej lampy i tak jest napisane ze 323i miało przełożenie 3,46. ALE 323i ze sportową skrzynią biegów z zawijaną jedynką miało przełożenie 3,25 a to dlatego bo sportowa skrzynia była krótsza...

No tak, ale dlaczego mała główka?
3,25 było w 323i, 325e, M3 a to wszystko chyba powinny być duże mosty?

LUKAS - 2005-08-20, 18:32

W E30 to tak zgodzę sie że duża główka, ale czy w E21, to tego poprostu niewiem...
amperek - 2005-08-20, 19:10

Ten moj dyfer jest z E30.
Powiedzcie jaka to jest glowka??
Duza czy mala??

LUKAS - 2005-08-20, 19:17

Twój dyfer tak jak BOR pisał to jest mała główka. A to faktycznie dziwne, bo 3,25 było tylko w dużej. Myslałem że masz dyfer z E21, dlatego niebyłem pewien, ale jak tak, to musisz miec tabliczke jakas nie oryginalną, bo 3,25 w małej główce niebyło...

Ale masz małągłówkę. i raczej to jest najdłużej 4,10 przełożenie...

Rafał - 2005-08-20, 19:23

hehehhehe
sluchaj nie chodzi o mocowanie tylko o wielkosc calego ustrojstwa

na samym poczatku sa 2 foty moich dyfrow
4,10 mala i 3,91 s duza

twoj prawdopodobie to mala
w duzej glowce sa kr flansze a w malej dluzsza
ty masz dluzsze
(flansza to to do czego sie poloske przykreca-pisze bo nie kazdy zna nazewnictwo)

amperek - 2005-08-20, 19:49

Tak myslalem ze chodzi o wielkosc calego dyfra.
Flansze sa duzo dluzsze w porownaniu do tych od E21.
Przelozenie wydaje sie byc 3.25.
Sprawdzalem robiac znak na polosce i mocowaniu walu.
Na jeden obrot poloski wyszly 3 z malutkim kawalkiem (okolo 30 stopni) obroty mocowania walu.
Sposob sprawdzany na kilku innych dyfrach i opisywany kiedys na forum :)
Ale dziwne jest tez to ze na oznaczeniu jest S przed 3.25.

LUKAS - 2005-08-20, 20:02

Dobrze to sprawdziłeś.

Z tego wynika ze to faktycznie 3,25 i widac na zdjeciu ze jest szpera, czyli to napewno S3,25 tylko czemu w małej główce... :roll:

Rafał - 2005-08-20, 20:10

a co do przelozenia to najdokladniej by bylo policzyc zeby w walku atakujacyn i wiencu zebatym

i wylicztc z tego ile zebow wienca przypada na jeden z. walka zdawczego
i mamy gotowe przlozenie dyfra

(ale nie jestem na100% pewien czy to sie tak robi)

henry - 2005-08-20, 22:25
Temat postu: Dyfer
Właśnie tak się to robi....................
Marcin - 2005-08-21, 03:22

Rafał napisa/a:

a co do mycia to mozna to zrobic za pomoca benzyny ekstrakcyjnej i pistoletu (na fotce ponizej)

A czy mycie nie uszkodzi szpery???

Artur C. - 2005-08-21, 09:42

Mycie nie zaszkodzi jeśli nie będzie zbyt dokładne w sensie zalania całości wszelkiej maści rozpuszczalnikami tylko tak jak napisał RAFAŁ użyje się pistoletu ewentualnie pendzla aby umyć tylko powierzchownie z szlamów i innych pozostałości po zużytym oleju.Poprostu nie wymywać oleju ze sprzęgiełek a wszystko inne nasmaruje się w pierwszych sekundach pracy.
LUKAS - 2005-08-26, 12:12

Znalazłem własnie w necie zdjecie szpery, która ma ponoć 45%. I to chyba jest prawdą, ponieważ ten koszyczek jest wiekszy jak u Rafała na zdjęciu... czy mi się zdaje...

Oto fotka:
http://wp1016621.wp027.we...t/f01338/14.jpg

Jacek E30 - 2005-08-26, 18:26

Chlopaki tak czytam i czytam tzn, ze mozna dyfer z E30 dopasowac do E21??? Kiedys moj kumpel tak kombinowal i gadal, ze zrobi tak i ponoc bylo oki!
duchPW - 2005-08-26, 23:40

amperek napisa/a:
...Duza czy mala??

moim zdaniem to jest właśnie duża - w małej flansze są bardziej wyciągnięte (dzwonowate) i nie chodzi mi o samą odległość od środka osi pojazdu, bo bez półosi można je przecież wyciągnąć, tylko o ich kształt
mam nadzieję, że nie zamotałem za bardzo, ale jak się przyjrzycie zdjęciom, które Rafał zapodał na początku, to będzie wiadomo o co mi chodzi

może jednak na tym zdjęciu źle to widzę - jakbyś amperek zapodał zdjęcie całego mosu np. od góry.....

Rafał - 2005-08-27, 01:08

ale zes sie obudzil !! !!!!!!!!!!!!!!
niema co!!!!!!!!!!!!!!!!

"uczestnicz troche w forum" bo zalatwie ci bana na kilka tygodni*

*-taki maly zarcik !! !!

SmasherE30 - 2005-10-07, 14:12

Porusze jeszcze kwestię mycia dyfra
Nie polecałbym stosowania benzyny ekstrakcyjnej lub jakichkolwiek rozpuszczlaników brudu silnikowego na elementy wewnątrz dyfra, w szczególności takiego ze szperą, gdyż można potem tego nie usunąć, a to się w oleju nie rozpuści tylko będą takie pojedynce bąbelki krażyć i osuszać współpracujące powierzchnie i powodowac większe zużycie ...
Ja bym proponowa odłożenie dyfra na anoc do góry dnem (tylnej obudowy też) a rano skorzystania ze sprężonego powietrza i wydmuchania wszelkich pozostałości tego oleju. Generalnie podczas takiego mycia chodzi o pozbycie się opiłków itp.
Jest jeszcze jedna opcja ... są preparaty szybko parujące i one by się nadawały ... należało by popsikać i szybko zdmuchać, ale one tak szybko wysychają że to co zdmuchnęliśmy nie zdążyłoby się wydostać wraz ze środkiem na zewnątrz bo zdąży wyparować ...
tak czy siak jeśli ktoś ma zamiar użyć benzyny to powinien po tym obficie wypsiukać bebechy pistoletem podłączonym do kompresora o ciśnieniu conajmniej 3 ATM

Pozdro :wink:

loko - 2005-10-07, 14:39

lepsze od benzyny ekstrakcyjnej jest nitro. doskonale myje i szybko wysycha...
urbi - 2005-10-07, 14:42

loko napisa/a:
lepsze od benzyny ekstrakcyjnej jest nitro. doskonale myje i szybko wysycha...

a po dluzszym myciu mozna miec niezla jazde !

takie pytanie ktore moze troche glupio zabrzmi - mozna zrobic sobie samemu szpere ? powiedzmy ze mam dostep do tokarki i do czloeiwka ktory sie nia wysmienicie posluguje i w ogole do warsztatu z duzym zapleczem ! jest to realne ?

Łukasz - 2005-10-07, 15:02

urbi majac dostęp do tokarki nie widzę przeszkód, zebyś sobie wytoczył nawet nowe BMW.
urbi - 2005-10-07, 15:08

a ty majac dostep do TECHNICZNEGO nie widze przeszkod zebys przeczytal to sobie ze 3 razy a pozniej to ostro przemyslal
Łukasz - 2005-10-07, 15:11

Myślę urbi, że taka fabryka szper to fajna sprawa, a ile lansu!, o żesz ty w mordę! Tokarka i do dzieła. Proste to jest podobno. Kilka kółek, kilka drutów, wlać olej i gotowe.
duchPW - 2005-10-07, 15:53

urbi - Łukasz mimo mało komunikatywnego sarkazmu ma trochę racji - skoro, jak czytałeś na początku, nawet spasowanie oryginalnych części nie będzie wystarczająco precyzyjne, to tym bardziej nie będziesz w stanie tak precyzyjnie dorobić (zwłaszcza medodą garażową) części w sposób, który umożliwi Ci prawidłowe (choćby bez wycia) działanie

....tyle, że Łukasz jest na tyle pokręcony, że chyba już ni potrafi pisać wprost - jego posty zawsze już chyba należ czytać z przymróżenien oka, albo między wierszami.... ehhhhh :wink:

SmasherE30 - 2005-10-07, 16:40

tak tak Urbi
idź do pana Miecia i powiedz żeby ci zrobił koła zębate stożkowe i układ nośny no sprzęgiełek wielotarczowych to jak weźmie Adasia takiego 8mio kilowego i Ci w łeb przypierdzieli to będziesz miał na całe życie umysł zeszperowany...

Lepiej idź do kolesia który ma spaware, zróbcie to symetrycznie żeby naprężenia się zlikwidowały i mas zszpere 100% za bezcen :wink:

Goliat - 2005-10-07, 17:03
Temat postu: Re: szpera "pod ubraniem" !! JAK TO DZIAŁA !!!!!!!
Rafał napisa/a:
piewsze pytanie jakie mi sie nasuwa:
co to znaczy ze szpera ma 25%

To jest proste 25% jak by nie patrzec to jest 1/4 i tak mianowicie jesli jedno kolo sie obraca bo np ma poslizg i zrobi 10 obrotow to drogie kolo w autku ze szpera musi zrobic minimum 2,5 obrotu.
Nie wiem czy da sie wogole miec szpere wieksza niz te 40% :?:
A jak tym zakrecac :?:
I tu jest caly pic w tym ze lepiej sie tym smiga 8)

LUKAS - 2005-10-07, 17:08

Łukasz napisa/a:
Szperę można nową kupić w salonie BMW...Pytałem...O cenę już nie pytałem :D

Około 4000zł.

Ja sięnie bałem i spytałem... 8)

SmasherE30 - 2005-10-07, 17:23

Lukas to jest cena dyfra czy samego mechanizmy firmy quaife :roll: :!: :idea:
LUKAS - 2005-10-07, 17:31

Jeśli dobrze pamiętam to samego mechanizmu!!!!!!!

Czyli tej "gruchy" (szpery).

Rafał - 2005-10-07, 18:14
Goliat napisa/a:
Nie wiem czy da sie wogole miec szpere wieksza niz te 40%

"zaspawany dyfer" to szepera 100%

Goliat - 2005-10-07, 18:17
Rafał napisa/a:
Goliat napisa/a:

Idealny do miasta :twisted:

ScOOti - 2005-10-07, 18:26

http://www.realoem.com/bm...012&hg=33&fg=05
RMFD FINAL DRIVE, DIFFERENTIAL 25% I=41:14=2,93 1 09/1985 12/1986 33101211657 $1,925.00 Kto ma zbedne 6 tys zl? :D

http://www.realoem.com/bm...085&hg=33&fg=15 Sama glowka 3 tys

RoboCop - 2005-10-07, 20:04
Rafał napisa/a:
Goliat napisa/a:

napewno niema większych niż 40% :?:
W katalogu M3 e46, w opisach, na koncu jest coś takiego:
"Equipment"
"Transmission"
"Variable M Differential Lock (up to 100%)"

- kto to przetłumaczy? Mnie to wygląda na 100% szpere...

duchPW - 2005-10-07, 20:15

może chodzi o szpere uruchamianą jak to miało przypadek w niektórych modelach audi - jednak normalnie da się tym (włączone 100%) jeździć tylko na prostej, bo każdy zakręt wiąże się z piskiem opon i nadwyrężaniem samego dyfra i półosi
RoboCop - 2005-10-07, 20:19

to jest tylko gdybanie...
może ktoś wie o co tu chodzi z tym 100% ?? ?
w niedzielę będe na targach motoryzacyjnych w Katowicach,
jak będzie się wystawiało BMW to spróbuję rozpytać, o co tu biega...
chociaż z moich doświadczeń ze sprzedawcami z salonów (nie tylko
BMW) wychodzi, że mogę się tylko dowiedzieć o kolorach tapicerki i możliwych upustach.... :cry:
co Ci goście robią na szkoleniach :!: :!: :!: :!: :!: :!:

duchPW - 2005-10-07, 20:23

a to dla odmiany jest post w stylu OT - jak się dowiesz, to napisz
SmasherE30 - 2005-10-07, 20:29

oczywiście że sa szpery większe od 40%
jest dyferencjał z chłodnicą zewnętrzną i pompą oleju napędzaną z paska który to dyfer jest założony u Kijafy w M3e30 i ma 60% szperę
jeszcze są szpery 75 i 80%
e46 ma bodajże jakoś elektroniczno-hydrauliczne sterowanie dyfrem i automatycznie zmienia się tam % spięcia miedzy 40 a 60% :roll: a jesli RoboCop się e myli to w takim razie ten zakres jest dużo większy aż do 100% :!:

RoboCop - 2005-10-07, 20:36

ok- to co znaczy to "up to 100%" ?? ?
duchPW - 2005-10-07, 20:39

kawa na ławę musi być :lol:

przecież smasch napisał

RoboCop - 2005-10-07, 20:45

SmasherE30 napisa/a:
a jesli RoboCop się e myli to w takim razie ten zakres jest dużo większy aż do 100% :!:

cholera- pogubiłem się :oops: piszę, że odpisałem to z katalogu
BMW M3 e46... nic nie sugeruję tylko pytam jak to rozumiecie.

znalazłem jeszcze na końcu słowniczek- i jest wyjaśnione, chyba o co chodzi z tym dyfrem, ale strasznie duzo tego textu po angielsku - nie mam siły tego przepisywać - ma ktos ten katalog, może jest tu ktos biegły
w technicznym angielskim :roll: :roll: :roll:

duchPW - 2005-10-07, 20:49

skoro tak jest napisane w katalogu... to pewnie tak właśnie jest - jak pisałem podobny patent był już kiedyś stosowany w audi, więc możliwe, że i BMW zrobiło sobię opcję do jazdy po prostej
Pawel-e30 - 2005-11-15, 17:34

http://www.run4x4fun.com/Blokady1.htm Poczytajcie soebie co i jak :lol:

I znajomego stronka http://daniels.lumena.com/suzuki/

landcar - 2006-07-15, 21:59
Temat postu: szpera
a jak dziala elektroszpera
?
slyszalem ze sa szpery robione na zamuwienie ,np swiatek i godula robia szpery jakie sie zamuwi

KWKPiotr - 2006-07-15, 22:12

Elektroszpera ( popularnie ) - nie działa - to po prostu zespawany most na sztywno....
a co do wykonywania mostów na dany % to ja jestem sceptykiem.... pewnie po prostu wzmacniają gotowe mosty wiec % jest taki jaki wyjdzie.....
/Pozdrówka.

Filos51 - 2006-07-16, 00:30

Witam.

Wydaje mi się że można by dorobić (powielić) wszystkie te elementy dyfra zeszperowanego które powstają w wyniku obróbki "tokarskiej". Jednak , trzeba by się wzorować na częściach fabrycznie nowych tylko wtedy mogło by się to udać.

Dobry tokarz naprawde potrafi zdziałać cuda.
(Oczywiście wspary odpowiednią techniką :)

A co z pozostałymi elementami których tokarz nie jest w stanie wykonać (oczywiście jeśli takie tam są) ?? ?

Pozostaje tylko jak zwykle kwestia ceny :) takiej operacji.

Pomijam oczywiście firmy które robią dyfry.

To tak z punktu widzenia LAIKA jęśli chodzi o dyfry ze szperą.

Pozdrawiam.

KWKPiotr - 2006-07-16, 00:41

--> Filos51 - zapomnij o dorabianiu bardziej skomplikowanych czesci do dyfra ( mam na myśli uzembienia skośne ) W Polsce na palcach jednej ręki policzysz miejsca gdzie są w stanie zrobić to poprawnie.....
jak sie domyślasz cena też jest odpowiednia.....
Pozostaje jedynie kwestja regeneracji mostów ze szperą które w pewnym zakresie wydaje się być wykonalne.
/pozdrówka

motoser - 2006-11-01, 15:36

w sumie jak koles ma na stole oryginal...mysle ze moze to dorobic...teraz pozostaje tylko kwestia materialu...
kamil.k - 2006-11-01, 18:09

z tego co udalo mi sie zauwazyc to mechanizm roznicowy ze szpera ma wiecej satelit.ma 4 a nie 2 jak normalny dyfer .. no chyba ze mi sie cos przywidzialo :lol:

przelozenie glowne zostaje bez zmian.duze kolo przykreca sie do obudowy mechanizmu roznicowego wiec najdokladniejszych rzeczy nie musimy dorabiac

druga sprawa ktora rozni ja od zwyklego dyfra to to ze 2 kola stozkowe ktore sa polaczone wielowypustem wewnetrznym z flanszami ale sa takze polaczone z tarczkami za pomoca wielowypustu zewnetrznego.kola stozkowe od zwyklego dyfra nie maja tego wielowypustu zewnetrznego.przerobic sie raczej ich nie da ale to trzeba

najlepiej byloby dorobic nowe kola stozkowe co nie jest jakims duzym problemem.juz kilka razy dorabiali mi kola zebate.

dla mnie najwiekszym problemem byloby zrobienie tych tarczek.z czego mialo by to wogule byc ??jaka chropowatosc itp

motoser - 2006-11-01, 23:18

satelity,kola zebate....wszystko mozna bez problemu zrobic....ale tarczki...nie mam pojecia...

[ Dodano: 2006-11-01, 22:19 ]
tarczki moze spiekowe...moze korkowe...wiem za to ze przekladki stalowe..:):)

Pawel-e30 - 2006-11-02, 12:30

w zwyklym dyfrze sa dwie satelity?? :shock:

kamil podaj więcej szczegółów :)

kamil.k - 2006-11-02, 19:17

Pawel-e30 napisa/a:
w zwyklym dyfrze sa dwie satelity?? :shock:

no tak mi sie wydaje :mrgreen: dawno nie widzialem swojego dyfra :lol:

Pawel-e30 napisa/a:

kamil podaj więcej szczegółów :)

jakich znowu szczeglow :?: ja nic nie wiem :D

DUNLOP - 2007-02-14, 16:56

Zwykły dyfer ma dwie satelity, zeszperowany 4 na bank, robiłem kiedyś remont dyfra(nieopłacalna sprawa) tak że wiem. Szpery nie da się zrobic samemu, koszty były by kosmiczne, podam przykład: nowa oś satelitek w ASO ok 800zł, koszt dorobienia grosze jak się ma znajomego tokarza , ale oddanie jej do nawęglania i azotowania ok 500 zł plus szukanie zakładu który to zrobi, tak samo jest z trybami których nikt za flaszkę nie dorobi.
duchX - 2007-02-15, 20:15

cena kosza ze szpera w ASO to 1600 pln po znizkach i rabatach !! !!
dzikus - 2007-02-22, 09:22

Jak na jakiś eliminacjach driftu albo zlocie w toruniu spotkacie Łysego ze słupska srebrna e36 w sedanie to go zapytajcie o szpere i sposoby jej przerabiania zeby bylo mniej lub wiecej procent on to ma w palcu i widziałem naocznie jak dokładaja jakies przekładki do szpery aż do tego stopnia ze sie robiło prawie 100% i nie chciało auto skrecac.
Sosen - 2007-02-22, 10:24

dzikus napisa/a:
Jak na jakiś eliminacjach driftu albo zlocie w toruniu spotkacie Łysego ze słupska srebrna e36 w sedanie to go zapytajcie o szpere i sposoby jej przerabiania zeby bylo mniej lub wiecej procent on to ma w palcu i widziałem naocznie jak dokładaja jakies przekładki do szpery aż do tego stopnia ze sie robiło prawie 100% i nie chciało auto skrecac.

Dlaczego auto nie chce skręcać? Ja mam u siebie 100% i normalnie się z tym jeździ, tylko na ostrzejszych skrętach oponki przeskakują, ale ogólnie jest bardzo OK.

kamil.k - 2007-02-22, 23:38

dzikus napisa/a:

tez mi wielka filozofia zwiekszyc procentwosc szpery :D

chodzi o siłe tarcia a sila tarcia równa sie współczynnik tarcia razy siła dociskajaca tarczki.operujac tymi dwiema rzeczami mozemy zmieniac procentowosc szpery :)

Pawel BMW e36 - 2007-02-23, 12:52

czyli?? mam sobie szpere w e36, na moje trzyma za slabo,kumpel ma rozwalona szpere, byc moze tarczki sa cale, mam pomysl zeby dolozyc tarczki z jego mostu do mojego, czy da rade tak zrobic?? czy pojdzie to wszytko zlozyc razem?
sowin19 - 2007-02-24, 19:47

Witam! Mam założony ori. most z małą głową, jeśli chciał bym zmienić na dużą głowę to będzie wszystko pasowało :?: tzn. półosie, wał i mocowanie :?: :help:
henry - 2007-02-24, 20:27
Temat postu: odp.....
..Krótko , TAK !! !!...............Pzdr- henry
sowin19 - 2007-02-24, 21:08

Dzięki :!: Pozdro. Sowa
Tymon - 2008-02-06, 13:57

Panowie wybaczcie że odgrzebuje starego kotleta ;/
Ale jedna rzecz nie daje mi spokoju.
Jak ktoś ma Ori most na dużej głowie 3.91 i chce włożyć sam wkład ( szpere ) z innego dyfra np 4.45 ale zeszperowanego, to jaka jest róznica czy będzie to z małej głowy czy z dużej :?:
ZTCW to numer wkładu ejst taki sam dla następujących modeli:
E30; E36; E28; E34; E24 oraz LUCAS wspomniał że Z3 te z podchodzi.

Pytam dlatego, bo mój znajomy dzisiaj powiedział mi, że nie ma szans zaadoptować samego wkładu KLIK :arrow: MECHANIZMU O OGRANICZONYM POŚLIZGU z małej do dużej.

Jak to jest w rzeczywistości, da się czy nie :?:

Pozdrawiam

kamil.k - 2008-02-06, 14:00

nie da sie przełozyc nawet zwyklego mechanizmu róznicowego z duzej głowy do małej wiec szpery tez sie nie da

mechanizm róznicowy z duzej głowy jest o ile mnie pamiec nie myli troche szerszy niz ten z małej

Tymon - 2008-02-06, 14:28

Reasumując:
Czyli chcąc przełożyć szperę z innego modelu w/w to musi być ona tez na dużej głowie tak :?:

Rafał - 2008-02-06, 16:07

-w pierwszym poscie tego tematu sa dwa mosty mala i duza glowa
-nie polecam wkladania samej szpery do mostu bo bedzie ci wyl
lepiej kup po prostu most ze szpera i bedzie po klopocie

kamil.k - 2008-02-06, 18:58

Rafał, a niby dlaczego bedzie wył :?: i o które wycie chodzi :?: łożysk czy przełożenia :?:
Rafał - 2008-02-07, 00:32

jesli zmieni sie luz miedzyzebny przekladni glownej to bedzie wyl
Pawel BMW e36 - 2008-02-07, 00:38

zaciesniajac szpere jest prawdopodbienstwo ze dyfer zacznie wyc?? druga sprawa nadal nie dostalem odpwiedzi jak to sie ddokladnie robi,
Rafał - 2008-02-07, 01:03

nie wiem co bedzie jak zaciesnisz szpere i prawde mowiac jakos sobie tego nie wyobrazam a dyfer bedzie wyl nie od szpery tylko jak juz napisalem przez problemy z luzem miedzyzebnym jesli walek zdawczy i wieniec zebaty po modyfikacjach nie zostana ustawione identycznie jak przed
duchX - 2008-02-07, 02:43

do ustawienia luzu ktory nie bedzie mial i tak wplywu na wycie dyfra !! ! sluza podkladki pod walek atakujacy i farbka(no chyba ze bedzie brakowalo np. wsunac lub wysunac walek 5 mm w tedy bedzie go slychac ) w pracy robilem czasem 3 dyfry wlacznie z LSD i zaden nie wyje do dnia dzisiejszego natomiast wyc moga lozyska na koszu ale to inna historia ............Jakos Tasior ma zlozona szpere wymienione wszystkie lozyska ustawione luzy i nic nie wyje od roku
kamil.k - 2008-02-07, 07:35

Pawel BMW e36 napisa/a:
zaciesniajac szpere jest prawdopodbienstwo ze dyfer zacznie wyc?? druga sprawa nadal nie dostalem odpwiedzi jak to sie ddokladnie robi,

a dlaczego od zaciesniania dyfer ma wyc :?: i o co ci dokładnie chodzi bo nie rozumiem :)

dla mnie zaciesnienie to zaciesnienie i to ze wymienia płytki w srodku mechanizmu rózcnicowego szperunku to nic nie zmienia .to jest w jakby osobnej obudowie i to co tam sie dzieje nie ma wpływu na cała reszte dyfra

duchX - 2008-02-07, 12:32

Wlasnie ma bo jak scisniesz za bardzo to bedzie szum jak diabli jak by sie metal o metal tarl czym bardziej scisnieta tym glosniejsza chodzi mi o samorobki !! !!!
kamil.k - 2008-02-07, 19:08

ale co wy rozumiecie pod pojeciem zaciesnienia :?: bo chyba nie rozumiem o co wam chodzi ...
Pietrek - 2008-02-07, 20:29

x_e_o_n napisa/a:
w pracy robilem czasem 3 dyfry wlacznie z LSD

Ten LSD robiłeś ze zwykłego dyfra ? Chodzi o ten patent z 2 płytkami które rozpierają sprężyny ? Masz jakieś zdjęcia ? jak sie to spisuje ?

Pawel BMW e36 - 2008-02-07, 21:23

kamil.k napisa/a:
ale co wy rozumiecie pod pojeciem zaciesnienia :?: bo chyba nie rozumiem o co wam chodzi ...

jak jest nowa to ma 25% moja jest uzywana i jak ma 15-20% to bedzie dobrze, chcialbym uzykac spiece dwa razy wieksze jak mam teraz, boje sie ze zwykla szere zejzdze na torze, zalozylem setke na razie, szpera czeka na zeciesnienie,

damiano_e30 - 2008-02-08, 00:43

Czy dyfer z ix-a podejdzie do zwykłej e30? Trzeba coś przerabiac ?
LUKAS - 2008-02-08, 07:00

Podejdzie tylko że szpera z iXa jest wiskotyczna a nie płytkowa!!
kamil.k - 2008-02-08, 07:38

Pietrek napisa/a:
x_e_o_n napisa/a:
w pracy robilem czasem 3 dyfry wlacznie z LSD

Ten LSD robiłeś ze zwykłego dyfra ? Chodzi o ten patent z 2 płytkami które rozpierają sprężyny ? Masz jakieś zdjęcia ? jak sie to spisuje ?

na sr.pl pisali ze w suprze to słabo to sie spisuje.raz lapie raz nie itd. i ze wycieraja sie kola zebate bo nie sa przystosowane zeby współpracowac czescia boczna z czymkolwiek ..moze do słabszego auta to bedzie dobre.. jak odpusciłem temat bo kupiłem normalna szpere 3,91 :D

bono20002 - 2008-04-03, 10:29

damiano_e30 napisa/a:
Czy dyfer z ix-a podejdzie do zwykłej e30? Trzeba coś przerabiac ?

Ja powoli dochodzę do tego że posiadam szperę wiskotyczną od ix'a włącznie z dyfrem...oczywiście..
a akurat dzis rozpedziłem temat na innym forum i probuje sie dowiedziec czy napewno mam ta szpere

LUKAS - 2008-04-03, 11:06

Bono ustawmy sie to Ci powiem Czy masz tą szpere czy nie :P
bono20002 - 2008-04-03, 11:20

to jest raczej dobry pomysł...juz raz sie ustawialismy ale "pierników ci sie zachciało??" :wow: :wink: hehe... :?
przydałby się jakis wujek dobra rada w okolicy mińska czy jakoś

duchX - 2008-04-03, 19:38

Lukas jest fachowcem i zna sie na rzeczy wiec mozna mu za :spoko: ufac
LUKAS - 2008-06-12, 10:20

Nieco odgrzeję kotleta ;)

Czy posiada ktoś numery katalogowy częsci z poniższego szkicu :?:

duchX - 2008-06-13, 07:25

Lukas nie ma ze srodka kosza czesci dostepnych w serwisie , mozesz sobie zamowic caly kompletny kosz bez lozysk nie pamietam kwoty dowiadywalem sie w polsce , austrii i niemcech wszedzie tylko kompletny kosz
bono20002 - 2008-06-13, 11:12

sam kosz ok ~2500 zł

cały deyfer ze szperą//// ~ 7000 zł :shock:

LUKAS - 2008-06-13, 11:40

x_e_o_n, Xeon wiem że niema już dostępnych tych gratów w ASO, poprostu może ktoś ma dostęp do firm ktore mogą dorobić takie czesci ...
MrKrYH_e34 - 2008-06-13, 14:29

Sluchajcie podepne sie do tematu bo mam zwykly dyfer niestety uszkodzony i mam do was pytanie

1. Co z tym zrobic ?? ? mozna to dać do naprawy czy oddac to na zlom ?? ?

2. Jesli da sie to naprawic to jakie to koszta i gdzie to robia ??

3. Aktualnie mam szpere i na zakretach przy malych predkosciach trzerszczy da radce cos z tym zrobic ?? ( olej wymienialem i nie pomoglo) pozdro

LUKAS - 2008-06-13, 22:43

Zwykłego dyfra nieopłaca się robić.

A szpere trzebaby osłuchać.

Jeśli wywalalbys swoj zwykly dyfer chetnie przygarnę.

duchX - 2008-06-16, 09:05

Jest gdzies na slosku firma ktora napawa jakims specjalnym materialem wysokoodpornymna scieranie koszt niewielki ztego co pamietam ale z doswiadczen ludzi ktorzy to robili niestety malo zywotne
MrKrYH_e34 - 2008-06-16, 23:49

tylko jak mam to targac z Wielkopolski na Sląs dyfer i jeszcze sie nim pozniej nie nacieszyc to qrcze lipka troszke ... poczekajmy moze ktos sie jeszcze wypowie :) pozdro
duchX - 2008-06-17, 13:08

ale do goscia wysylasz tylko tarczki on nie potrzebuje dyfra bo ani Ci go nie rozbierze ani nie zlozy to musisz zrobic sam
MrKrYH_e34 - 2008-06-17, 22:06

widzisz to zmienia postac zeczy .. tylko czy powiedzmy laik jest w stanie sobie to sam rozebrac i zlozyc ?? napisz cos wiecej jakis kontakt albo gdzie szukac tego mechaniora magika pozdro
rifresz - 2008-10-27, 14:22

Koledzy to prawda ze zima na szperce latwiej jest o krakse ?:) Podobno latwiej wylecien na zakrecie ale z a to latwiej wyjechac na sniegu :)

jest sens zakladac szpera do e36 320 150 ps ?? ?? MOj oryginalny most jest bez szpery

jakiejs zpery szukac i czy to prawda ze bedzie pasowala szpera od 1.6 i 1.8 is ?? ??

i czy przelozenia beda takie same ?? ? Oto szpera ktora mam do kupienia bedzie pasowala ? do 2.0 e36 ?

Łukasz - 2008-10-27, 16:33

szpera to najfajniejszy gadżet w BMW - a na mokrym, sliskim trzeba trochę uważać, ale bez przesady, przejeździłem zimę ze szperą e30 i było gitara :)

przełożenie znajdź jak najbliższe temu co masz

slawo - 2008-10-27, 16:37

moim zdaniem lepiej sie jezdzi ze szpera - latwiej wyjechac z zaspy, latwiej kontrolowac auto (ale tez latwiej postawic je bokiem),
po prostu czuje auto - wiesz gdzie jedzie i nie ma sytuacji ze nagle jedno kolo lapie przyczepnosci i nagle auto wyrywa w druga strone!

Marcin - 2008-10-29, 10:56

Jezeli ktos nie ma doswiadczenia z tylnym napedem szpera sprawi, ze bedzie mu sie jezdzic trudniej bo wystarczy, ze jednym kolem wjedziesz na sliskie i nagle tyl zaczyna cie wyprzedac. Jak juz ktos ogarnie RWD to bez szpery nie moze zyc:)