BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Sprowadzenie fury z dojczlandii. Podatki.

sybir - 2005-08-24, 19:13
Temat postu: Sprowadzenie fury z dojczlandii. Podatki.
Zamierzam przytargać e34 w touringu za ok 2 tys euro.
Może mi ktoś powiedzieć z jakiego rzędu opłatami mam
się liczyć. No i co z tym podatkiem rejestracyjnym. Uchwalili czy nie?
A jeżeli tak to od kiedy wchodzi w życie?
Bo nie wiem czy już sprowadzać czy mogę jeszcze trochę
poczekać.
sie ma

Labrador - 2005-08-24, 19:52

Witaj a wiec na dzień dzisiejszy dalej obowiązuje akcyza i jak na razie szybko sie to nie zmieni, bo dotychczas nic w tej sprawie nowego nie uchwalili. Na samochody z tego rocznika, który chcesz przywieźć obowiązuje 65% akcyza od ceny zakupu, czyli od ceny 2000 Euro wynosi, 1300euro (czyli około 5000zł) oczywiście wystarczy ze w umowie kupna wpiszesz kwotę zakupu np 100 euro i wtedy akcyza wyniesie 270zł.

Formalności jakie trzeba spełnić przy sprowadzaniu samochodu sa nastepujące :

Aby zarejestrowac czasowo auto w Niemczech i przywieżć na kolkach do Polski, potrzeba przy kupnie samochodu żądac brief, poświadczenie wymeldowania, badania TUV,AU i sporządzić umowę badź żądać fakturę z komisu. W Niemczech wykupujemy niemieckie tablice czasowe wywozowe w miejscu gdzie ostatnio ten samochód był zameldowany, ktore kosztuja 150 EUR (w tym ubezpieczenie 2 tyg) (wydzialy komunikacji lokalne sa nawet w miasteczkach wielkości 10 tys. mieszkanców)

II. Jesli auto wieziemy na lawecie to wystarczy brief auta i umowa badź faktura z komisu + poświadczenie wymeldowania

1. badania techniczne 163 zł
a) 1 badanie techniczne

2. Pierwsze kroki Urzad Celny: (zaświadczenie zapłacenia akcyzy)
a) wniosek
b) deklaracja
c) znaczki za 11 zł
d) potwierdzenie wpłaty akcyzy na konto (wg średniego kursu NBP biezacego dnia razy stawka)

3. Drugi krok Urzad Skarbowy (zaświadczenie o zwolnieniu z podatku VAT)
a) wniosek (deklaracja VAT-24)
b) umowa oryginał plus ksero
c) wpłata 150 zł (za wydanie zaświadczenia )
d) potwierdzenie zaplaty akcyzy

4.Tłumaczenie z jezyka niemieckiego (70 zł)
a) briefu
b) wymeldowanie auta
c) umowa kupna badź faktura chyba że jest po polsku i niemiecku w dwóch językach to nie trzeba.

5. Wydzial komunikacji:
a) znaczki+ tablice 131zl +34 zl za dowód rejestracyjny plus polska Karta Pojazdu polska 500 zł

sybir - 2005-08-24, 20:05

Same konkrety. Dzięki Labrador.
Sie ma

Labrador - 2005-08-24, 21:28

:) Miło ze mogłem ci pomóc,w końcu trzeba sobie pomagać. :D
nokerman - 2005-08-25, 06:50

do pkt 2 bym jeszcze dodał
na opłacenie akcyzy masz 5 dni od daty na umowie
jak to przekroczysz to trzeba napisać oświadczenie o treści informującej o dacie przekroczenia granicy w ten sposób aby:
DZA - DPG < 5 dni

DZA - data zapłacenia akcyzy
DPG - data przekroczenia granicy

kapiszi???

Sosen - 2005-08-25, 08:11

Widzę, że z tymi tłumaczeniami to różnie bywa bo u mnie nie trzeba mieć tłumaczenia Brief'u, ale co urząd to inne wymagania.
Labrador - 2005-08-25, 12:51

co do briefu to róznie z tym bywa w niektórych urzędach wymagaja tłumaczenia a w innych nie najlepiej wczesniej zadzwonic i sie dowiedziec (szkoda wydawac niepotrzebnie pieniadze na tłumaczenie)

Co do terminu przekroczenia granic i daty zapłacenia akcyzy ,jeśli ktoś z jakiś powodów nie zmieści się w terminie 5 dni to urzad nakłada kare od 100zł do 1500zł ( zazwyczaj symboliczne 100zł)

funnaki - 2005-08-25, 21:07

co do 5 dni na akcyze to zawsze mozna przepisac umowe od nowa z inna data ;) na pewno przejdzie..
--==maly==-- - 2005-08-25, 21:19

Z tÄ… umowÄ… to prawda wszystko przechodzi sprawdzone :lol:
nokerman - 2005-08-26, 06:41

labrador napisa³/a:
Co do terminu przekroczenia granic i daty zapłacenia akcyzy ,jeśli ktoś z jakiś powodów nie zmieści się w terminie 5 dni to urzad nakłada kare od 100zł do 1500zł ( zazwyczaj symboliczne 100zł)

zgadza sie ale pisałem jak tego uniknąć

funnaki napisa³/a:
co do 5 dni na akcyze to zawsze mozna przepisac umowe od nowa z inna data ;) na pewno przejdzie..

ale PO CO :?: :?: :?: :?: robisz sobie bajzel w papierach

nokerman napisa³/a:
..
jak to przekroczysz to trzeba napisać oświadczenie o treści informującej o dacie przekroczenia granicy w ten sposób aby:
DZA - DPG < 5 dni

DZA - data zapłacenia akcyzy
DPG - data przekroczenia granicy

Przypuśćmy że kupujesz samochód 1.08 (pon) jesteś zmęczony pozdóżą i zakupami :lol: siedzisz sobie jeszcze w raichu u znajomych do piątku 5.08 (nie spieszysz sie ba masz ubezpieczenie i tablice do 15.08)
w piątek wyjeżdżasz do kraju, jesteś w sobotę (urzędy nieczynne) idziesz do UC po niedzieli i przy składaniu dokumentów wypełniasz kwit w którym oświadczasz że granice TAKIM A TAKIM autem przekroczyłeś w sobote 6.08 i od tej daty masz także te 5 dni - czyli do czwartku 11.08

Dalej jak sie nie wyrobisz (człowiek tyyyle spraw ma na głowie) - w ośwaidczeniu piszesz że jeszcze później przekroczyłeś granice 8) :lol:

PS. u mnie na poświadczenie o zapłacie akcyzy czeka się około 6 godzin 8) 8)

Jacek E30 - 2005-08-26, 17:27

Wszystko wszystkim ale jestem ciekaw czy kiedyś będa te barany sprawdzać te papiery czy ktoś zrobił wałek czy nie??? A to , ze biorą od nas akcyze to pewnie nikomu się za to nie sięgnie, a przeciez prawo czy tam konstytucja unijna( nie wiem jak to sie nazywa-jak cos to prosze mnie poprawic) wyraza sie jasno, ze akcyza nie moze byc naliczana...
W polsce zyjemy a tu moze zdarzyć sie wszystko.

Labrador - 2005-08-26, 22:17

Znalazłem ciekawy artykuł na temat obowiązującej akcyzy:

Czy to koniec akcyzy na używane auta z zagranicy? Sprawą dyskryminacji importerów zajęła się Komisja Europejska

http://autoswiat.redakcja...p?Artykul=10470

Jacek E30 - 2005-08-26, 22:32

No niby tak,!!! Dobry artykuł tzn wg mnie prawdziwy, a nie jak naliczanie podatku akcyzowego przez............
VinCent318iS - 2005-08-30, 14:03

Jezeli chcesz kupić E34 za 2tyś OJRO to dolicz sobie także do tego wymiane wszystkich płynów klocków świec kabli WN końcówek w zawieszeniu i pewnie ci jeszcze wyjdzie pare drobiazgów alarm jakiś fotel albo tapicerka do wymiany na pewno opony bo nie kupisz takiej na feldze więc naprawde to przelicz żeby miec ładną e34 a nie sprowadzić za 2 tyś i jeźdizć jakims rzęchem tylko ładnym E34. Pozdrawiam 3mam kciuki za zakup
korzuch - 2005-08-30, 15:09

yo!
Jak te e34 ma przegląd w rzeszy to nic w nim nietrzeba wymieniac jest bardzo rygorystyczny - moze jezeli juz ktos chce cos wymieniac to klocki i olej ja kupiłęm e36 za 2 tys euro fotki wrzuce niedługo i ma ładne borbety 16 i zawiecha firmy spax i co pan na to :D a opon tak zdrowych to ja nigdy niewidziałem :D
pozdro
PS w skarbówce potrzebny jeszcze znaczek za 5pln

VinCent318iS - 2005-09-11, 01:53

miał pan szczęście ja w życiu nie pojechałbym po BME za 2tyś OJRO samochód który jest dobry musi kosztować czasem fakt zdarzają się farty j anp. kupiłem 5lat temu za 18 500PLN 316i E36 limuzyne 93r. w M pakiecie na ładnych 17stkach gdzie jak wsiadłem do środka jeszcze mnie niemiecką fabryką BMW pachniało a jedyne co wymieniłem to olej świece i docisk sprzęgła a zapomniałem jeszcze benzynke trza było dolewać i jeszcze jechałem nią w 4 osoby 190km/h :D hehhe fakt sa okazje ale to trzeba mieć fart tęsknie za nią i wiem że już nigdy tak zadbanego samochodu używanego nie kupie szkoda że miała tylko 1,6 jak by to było chociaż 2.0 to do tej pory bym nią jeździł. Pozdrawiam
misza - 2006-05-09, 12:38

stary ten kotlet ale go podgrzeje :D
mianowicie czy ktos na forum lub jakis znajomy wasz, zajmuje sie sprowadzaniem aut z Niemiec?
jest interes.... 8)

chodzi mi o koszta takiej zabawy...