BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Jedno koło krzywo stoi, pomocy!

Marek E30 - 2005-08-25, 16:43
Temat postu: Jedno koło krzywo stoi, pomocy!
Cześć,

Po uderzeniu tylnim prawym kołem w krawężnik koło stoi krzywo (dolna część przechylona jest do środka a górna na zewnątrz) a podczas jazdy tak od 40km/h zaczyna cos buczeć z tyłu a przy 80km/h buczenie staje się już mocno uciążliwe. Po zdjęciu koła i podniesiniu samochodu nigdzie nie widać żeby coś było naciągnięte albo ściśnięte. Co to może być?

Pozdrawiam

Artur C. - 2005-08-25, 16:51

Zgjęty wachacz i uszkodzone łożysko - oba elementy do wymiany :cry:
Marek E30 - 2005-08-25, 17:04

Cześć,

Ogladałem ten wachacz dokładnie i nigdzie nie widać żeby był pogięty, czy to można jakoś inaczej sprawdzić jaki jest stan tego wachacza? I czy można sprawdzić jakoś stan łożyska? Wachacz i łożysko to dosyć drogie przyjemności :/

Pozdrawiam,

Artur C. - 2005-08-25, 17:11

Jesli kolo się kręci prosto nie jest zwichrowane a stoi krzywo to wachacz napewno jest krzywyjeśli nie wachacz to zgjęta jest belka zawieszenia a łozysko sprawdzisz po wyjęciu półośki i pokręceniu kołem - będzie słychac czy szumi lub cyka w środku.
Jacek E30 - 2005-08-25, 18:07

Proponuje diagnostyke zawieszenia ale jakąś komputerową, w końcu to uklad jezdny tymbardziej jeżeli odkształcenia tak jak mówisz widać gołym okiem!!!
Miki - 2005-08-25, 18:58

łożysko w tylnym kole to ok 100 moze nawet taniej
Biały - 2005-08-25, 19:20

a wachacz u mnie w mieście nówka 150 więc tragedii nie ma.
Marek E30 - 2005-08-25, 20:50

Jacek K. E30 325i napisa³/a:
Proponuje diagnostyke zawieszenia ale jakÄ…Å› komputerowÄ…,

Też o tym oczywiście myślałem tylko czy to mi coś da? nie byłem jeszcze nigdy na takiej diagnostyce więc nie wiem czy mi powiedzą po prostu "koło stoi panu o 10 stopni za bardzo w lewo" czy dokładnie wskażą wadliwy/skrzywiony element zawieszenia?

sarna1 - 2005-08-25, 23:52

jedz do stacji w ktorej robisz przeglady - Pan ci powie za 20 pln co musisz wymienic :)

Pozdrawiam

Miki - 2005-08-26, 13:15

mi kiedys facet w Carmanie powiedzial co jest nie tak z zawiasem za friko. trzeba poprostu trafic na normalnego goscia lub miec troche szczescia. Tu na odleglosc ciezko jest nawet fachowcowi stwierdzic co jest nie tak dlatego jedynie wizyta w warsztacie powie Ci co padło.
KotSylwester - 2005-08-26, 13:20

Hehe dobry jesteś! Ja bym nie ryzykował 80km/h i odpadającym kołem;) A jak się zachowuje po 120km/h? Jak nie ustaje bucznei to łożysko;)

Żartuje.

Co do Carmana, KwikFIta, Shell service itp to proponuję omijać. TO nie są fachowcy;)

Miki - 2005-08-26, 16:14

KotSylwester napisa³/a:

Co do Carmana, KwikFIta, Shell service itp to proponuję omijać. TO nie są fachowcy;)

przeciez nie napisalem że sa, tylko tam akurat mialem najblizej, zreszta carman w bialymstoku juz nie istnieje (tzn. jest dalej ale pod inna nazwa) ciekawe dlaczego? :twisted:

Jacek E30 - 2005-08-26, 17:12

Nie wiem moze głupio powiem jedz do stacji diagnostycznej tam gdzie biją przegląd w dowodach, może tam będa wiedzieli co i jak!
Marek E30 - 2005-08-26, 19:17

KotSylwester napisa³/a:
Hehe dobry jesteś! Ja bym nie ryzykował 80km/h i odpadającym kołem;) A jak się zachowuje po 120km/h? Jak nie ustaje bucznei to łożysko;)

No bez przesady, z odpadajacym kolem bym nie jezdzil przeciez! Po prostu krzywo stoi ale po zawieszeniu nie widac zeby bylo uszkodzone. Jutro sprobuje to rozebrac wszystko po kolei a jak nic nie znajde to jade na jakas stacje jak radzicie.

Pozdrawiam

sebo - 2005-08-26, 22:24

nie masz sie co martwic ja juz pol roku jezdze z takim kolem i lozyskiem ;) i oprócz buczenia nic sie niedzieje ;) ale przy okazji robienia przodu powiedzialem typom zeby spojrzeli na tyl co tam jest krzywe po 10 minutach ogledzin stwierdzili ze nic a ja po siedzeniu pol godziny pod samochodem tez nic nie zauwazylem i dalej nie wiem co sie zgielo
duchPW - 2005-08-27, 00:06

Jacek K. E30 325i napisa³/a:
Nie wiem moze głupio powiem jedz do stacji diagnostycznej tam gdzie biją przegląd w dowodach, może tam będa wiedzieli co i jak!

tam będą wiedzieli na pewno i jeszcze ci powiedzą o ile jest odchylenie.... gorzej, że mają prawo zatrzymać ci dowód :lol:

Marek E30 - 2005-08-27, 16:39

Cześć,

BiaÅ‚y napisa³/a:
a wachacz u mnie w mieście nówka 150 więc tragedii nie ma.

Ten wachacz to nówka nigdy nie używana? :wink: Gdzie dokładnie można takie coś kupić? (okazało się że na wachaczu jest małe pęknięcie)

Pozdrawiam