BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e30]Problem z gazem

Piotrek E-30 - 2005-08-26, 00:12
Temat postu: [e30]Problem z gazem
Witam
Jestem tu jescze nowy, ale mam nadzieje ze mi pomozecie :D
W mojej e30 z 1983 posiadam az który nie chodzi tak jak powinien, otóz w przedziale obrotów 1000 - 2500 szarpie przy przyspieszaniu, potem jakos idzie, zaistaniała sytuacja nie zachodzi na paliwie, zeby było ciekawiej po przełączeniu z benzyny na gaz tez nie szarpie , szarpac zaczyna po przejechaniu ok 1-2 km. Bywa tez tak ze strzeli i rozwali przepływomierz tj. wyrwie dolną klapke :roll: ,
Co jest nie tak??
Dodam ze zawory mam dośc luźne bo je słychac, a instalacja to Lovato.
Filtr gazu był wymieniany podobnie jak palec rodzielacza, kopułka jest po 15 000 km.
Pomozecie

--==maly==-- - 2005-08-26, 00:36

Wg mnie musisz mu odkręcić troszeczke śróbke z gazem jeżeli sam się na tym nie znasz pojedz do gazownika. Na początku czytając twoją wypowiedź myślałem,że masz za bardzo odkręcony i się dławi dopiero na wysokich przepala ale pisałeś,że po przełączeniu z benzyny na gaz chodzi przez jakis czas dobrze więc dodatkowa dawka paliwa plus gaz mu pomaga. Tak mi się wydaje możesz to przetestować. Odkręć śróbke od gazu o jakieś pół do jednego obrotu (zapamiętaj stare ustawienie) jak nic się nie zmieni przykręć z powrotem.
Domel - 2005-08-26, 10:41

Też mi się wydaje, że musisz zwiększyć dawkę gazu. odkręć trochę sróbkę i zobacz jaka będzie reakcja.
Jeśli chodzi o strzały winne mogą być też swice lub kalbe WN.
Zobacz w nocy czy nie masz przebicia.
Jeśli nic nie znajdziesz podjedź gdzieś do jakiegoś gazownika.
Powodzenia!

mucha - 2005-08-26, 15:41

podejrzewam ze strzaly masz przy "butowaniu" czyli wtedy kiedy zaplon jest przyspieszany (banka przy aparacie zaplonowym podcisnienie itd) ustaw zaplon na pozniejszy i masz po klopocie chyba ze masz motronica :)
dobrze by bylo wymienic kable i swiece (mozesz zmniejszyc przerwe na swiecach o 1mm) na nowe, przy lpg to podstawa

generalnie jest tak ze przy parowniku jest sruba ktora regulujesz wydajnosc parownika : wkrecasz wydajnosc zwiekszasz - bogata mieszanka, wykrecasz zmniejszasz - uboga mieszanka zbyt uboga wypalanie gniazd zaworowych, musisz to ustawic po srodku lub lekko wiecej granica palnosci mieszanki lpg+powietrze (tlen)

pzdr
mucha

Piotrek E-30 - 2005-08-26, 15:53

Wielkie dzieki :D
Wcvzoraj wieczorem jak juz było zupełnie ciemno zauważyłem ze na przewodach WN cos sie iskrzy/ widac jak isra sobie idzie/ takze przewody są chyba do wymiany :roll: pewnie do 6-garowca to nie bedzie mały wydatek :cry: no ale cuż jak mus to mus

Jacek E30 - 2005-08-26, 17:16

Jak masz zniżke w INTERCARSIE to koszt około 190 PLN, a tak to gdzies więcej z 30-40 PLN no może mniej, ale nie kupuj jakiegoś badziewia tylko poządne, żeby potem nie było powtórki z rozrywki.
Piotrek E-30 - 2005-08-31, 20:07

jescze jedno pytanko : parownik
jak sie go czyści, poniewaz odkręciiłem dolną srubke i w srodku jest strasznie syfiasto, czy jak go rozbiore bede w stanie go złozyc, czy trzeba zakrecic jakims pokretłem gaz? 8)

duchPW - 2005-08-31, 20:19

ta dolna śrubka jest właśnie do upuszczania tego syfiastego - czyli ciężkich frakcji: mazutu itp.
spuść te syfy i jak się nie poprawi, to znaczy, że powinieneś wymyć lub wręcz wymienić sobię membrany, ale ponieważ potem i tak musi to wyregulować to gaziarz, to najlepiej od razu (jak spuszczenie nic nie da) pojechać do gaziarza

KotSylwester - 2005-08-31, 20:24

polecam ci gaziarza w raszynie, 797-39-00, aly wymiana parownika to bodajze 400zł :(
Piotrek E-30 - 2005-08-31, 20:59

Pioter_W napisa/a:
ta dolna śrubka jest właśnie do upuszczania tego syfiastego - czyli ciężkich frakcji: mazutu itp.
spuść te syfy i jak się nie poprawi, to znaczy, że powinieneś wymyć lub wręcz wymienić sobię membrany, ale ponieważ potem i tak musi to wyregulować to gaziarz, to najlepiej od razu (jak spuszczenie nic nie da) pojechać do gaziarza

rozumiem, ze mam odkrecic tę srudbke na lekko nagrzanym silniku poniewaz na zimnym ten syf nie jest płynny lecz skawalony :roll:

KotSylwester - 2005-08-31, 23:34

tak, a ja jeszcze skręcałem z appiero toaletowego tampony i wybierałem tą melasę ze śrubki i z parownika.
Scigany - 2005-09-01, 09:41

pytanie, gdzie tankujesz gaz ? moj wujek tankuje gaz u "pana staszka w ogrodku" i pewnego razu podszedl do mnie z nowina jak bylem przy aucie, ze powinienem spuszczac "olej" z parownika co tankowanie bo on tak robi, na co ja wielkie oczy. Podeszlismy do jego auta , odkrecil srubke a tam leje sie i leje ciemna smierdzaca gazem ciecz. Podeszlismy do mojego ( nigdy tego nie odkrecalem ) odkrecilismy i ... nic , mala kropelka sie zawiesila na koncu gwintu - byl rozgrzany silnik. Pozniej sie dowiedzialem, ze taki gnoj sie zbiera jak sie syfiaty gaz tankuje w stacjach typu "no name" Mi sie dwa razy zdarzylo za rok ze nie zatankowalem na shellu czy na bp. Regularna wymiana plynow, wymienione kable WN , swiece, i od roku od zalozenia nie mialem ani jednego nawet prychniecia na gazie, silnik chodzi rowno itd ogolnie jestem bardzo zadowolony. Prawda jest taka, ze nie wielu gazownikow jest prawdziwymi gazownikami, wiekszosc to cfaniaki ktorzy wykorzystujac popyt na ten typ instalacji jako np. wulkanizatorzy czy lakiernicy montuja gaz w autach bo na tym jest szybka kasa ... pozniej sa narzekania na gaz
KotSylwester - 2005-09-01, 10:25

Dlatego Ścigany poleciłem mojego kolegę, a nie Pana cfaniaka;)

Co do tankowania, to podobno na BP nie najlepszy gaz miewają. To relacje taksiarzy jeżdżących do tego mojego kolegi. Ponadto ktoś tam mi opowiadał że jego brat cioteczny jeździ TIRem z gazem i leją do stacji LPG, chyba Liszewski. Mówi że na granicy się cysterne gazem i tak naprawde raz jest dobry raz gówno:)

Ja tam zawsze tankowałem LPG gdzie popadnie i jeżdziło mi dobrze:)
Fakt że kiedyś słyszałem jak taksiarz mówił na jednej stacji: Nie wiem jak to jest ale jak u was tankuje to mam spalanie o 1litr na setke więcej...

mocry - 2005-09-02, 11:41

A mnie sie wydaje, ze tak samo na BP jak i Shellu moze syf zatankowac. Sam sie o tym kilka razy przekonałem. Chocby niedawno. Zatankowalem na shellu za 30zl i przejechalem 90 KM :shock: a przejezdzam zawsze na tym co najmniej 115 KM. Wiec cos chyba jest nie tak choc przynam,ze i tak najczesniej tankuje na tych stacjach. Ciekaw jestem tylko czy naprawde warto bo co raz czesciej myle, ze tam taki sam syf jak u innych :?

PS zreszta gazu dobrego w polsce to chyba nie ma :)

Benek_Gliwice - 2005-09-02, 14:26

Witam
Miałem okazję współpracować kiedyś z pewną firmą na zlecenie której robiłem m.in. analizy LPG z różnych stacji na śląsku metodą "na partyzanta". Podjazd pod stacje nieoznakowanym samochodem, tankowanie do baku, zlewanie próbki do próbnika i dawaj na następną stację (i tak przez 2 dni od rana do wieczora). Jakie wnioski z analiz?
Straszne ...
Prawda jest taka, że prawie żaden gaz pobrany na stacji autogazu nie spełniał wymogów polskiej normy. Zazwyczaj skład był nieodpowiedni (za dużo ciężkich frakcji oraz zawartość alkenów), zawierał substancje odpowiedzialne za szybką korozję układu (amoniak, czasami siarkowodór), zanieczyszczenia mechaniczne w ilościach czasem wprost zatrważających.
I tutaj uwaga do Ściganego - nie tankuj przypadkiem na stacji przy Toszeckiej (ta w krzakach) - mają tak podły gaz że aż strach się bać!!!Najgorsze paliwo jest jednak najczęściej na stacjach prywatnych. Z dużymi stacjami bywa lepiej ale to też nie jest do końca pewne. Shell sprzedawał kiedyś gaz określany jako super - nie był to żaden super-gaz tylko zwykły a super polegało na powtarzalności (w miarę możliwości) składu.
Sam robiłem dla nich analizy przez rok więc wiem o co chodziło ;)
Teraz chłopcy w ramach oszczędności określają skład mierząc gęstość (co się nijak ma do siebie) więc i jakość padła ...
A co do dostawców to też obalmy mity! Cały gaz praktycznie pochodzi z jednego źródełka (wschodni wielki brat) i trafia do rozlewni w kraju via szerokie tory w cysternach. Czasem trafi sie gaz węgierski ale to rarytas ... Reszta to margines ...
Wniosek? Dla mnie jest jeden - w życiu mojej basi nie zagazuje!
Pozdrawiam

Piotrek E-30 - 2005-09-04, 10:51

Podsumowując wątek chciałbym zakupic przewody WN i świece do mojej e30
I teraz tak.Znalazłem gościa na allegro który handluje takimi gratami,napisałem do niego maila na co mi odpisał:
poprosze o oznaczenie silnika, co to za model, e30? i jaki silnik? czy
moze M20B20 ? jesli tak to przewody o symbolu HR5, u producenta
kosztuja 198.52zl (www.janmor.pl) u mnie zaplacisz jedynie 153zl + 5
zl przesylka. jesli jestes zainteresowany to napisz a wystawie dla
ciebie aukcje i bedziesz mogl dokonac zakupu. dzieki.

Co sądzicie o tej marce? dobra? moze ktoś posiada takie kable?
Dodam ze w tygodniu u mnie w sklepie będą Championy za 200 ,które lepsze?
pozdrawiam

duchPW - 2005-09-04, 11:26

wiele osób, które miało janmory strasznie na nie jedzie - poszukaj - było na ten temat wiele opinii
Piotrek E-30 - 2005-09-09, 19:36

:D , mam jeszce jeden mały problem, a mianowicie po wymianie przewodów WN na Championy i świec NGK wszystkie problemy ustały poza jednym :
przy hamowaniu tj puszczaniu z biegu wskazówka predkosiomierza opada a potem sie stabilisuje, dośc czesto gasnie silnik, dzieje sie to tylko na gazie co to moze byc? :?

Bruner - 2005-09-09, 19:47

jesli gasnie tylko na luzie to sprobuj oslonic wlot do filtra powietrza, tak zeby powietrze nie bylo do niego wtlaczane tylko zeby sam ciagnal ile potrzebuje. Zrob na poczatek eksperyment i umocuj przed wlotem jakas tekture i sprawdz czy to cos da.
Piotrek E-30 - 2005-09-09, 19:52

Bruner napisa/a:
jesli gasnie tylko na luzie to sprobuj oslonic wlot do filtra powietrza, tak zeby powietrze nie bylo do niego wtlaczane tylko zeby sam ciagnal ile potrzebuje. Zrob na poczatek eksperyment i umocuj przed wlotem jakas tekture i sprawdz czy to cos da.

okey ide tekturowac :P

Piotrek E-30 - 2005-09-09, 23:18

z tektura sie jedzie tak samo jak bez taktury wiec to chyba nie to , predkosc nie ma nic do tego mało tego jak sie jedzie wolno jest wieksze prawdopodobiestwo ze zgaśnie , nie wiem o co chodzi moze parownik trzeb WYCZYSCIC A MOZE ZMINIEJSZYC OPÓR PRZEPUSTNICY NA PRZEŁYWCE? :?