BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Zakup E34 jakie mankamenty???

Anonymous - 2005-08-28, 11:30
Temat postu: Zakup E34 jakie mankamenty???
Jak w temacie postanowiłem zkupić E34 az silnikiem 2,0, i tu moje pytanie na co powinienem zwracać dokładnie uwage, jakie są słabe strony tego modelu, czemu sie poprzyglądać żeby miec pewnośc że nie kupuje skarbonki do remontu? Kwestie autentyczności papierów i auta już załatwiłem, jak to w BMW blacharka bez zarzutu, silnik po pierwszych wrażeniach ok auto jest z 89 roku najechane 211 tyś, facio z warsztatu twierdzi że zawiecha jest jeszcze ok tylko tarcze mają troszke cyt: "owalizacje" i należałoby je wymienić. Bardzo prosze o wszystkie sugestie z góry dzięki
Argo E30 316i

duchPW - 2005-08-28, 11:35

jaki ma silnik? M20 czy M50? i jaka jest cena?
Bruner - 2005-08-28, 11:37

Pioter_W napisa³/a:
jaki ma silnik? M20 czy M50? i jaka jest cena?

Skoro 89 rok to jesli nic nie bylo kombinowane to M20
Nie myslales zeby dolozyc troche kasy i kupic cos po 90 roku? To juz sa silniki M50, 24 zaworowe, duzo nowoczesniejsze, mocniejsze i ekonomiczniejsze. M20B20 w e34 bedzie duzo chlac a raczej kiepsko jechac, tym bardziej jak zalozysz gaz -E34 to w koncu kawal kloca. Ewentualnie 525 z M20B25 - tez bedzie chlalo ale chociaz da sie tym cos wyprzedzic w trasie.

duchPW - 2005-08-28, 11:40

wg ETK właśnie od 89 roku zaczęli wkładać M50
Bruner - 2005-08-28, 11:43

W takim razie sory za wprowadzenie w blad - myslalem ze do 90 roku byly montowane M20 :oops:
duchPW - 2005-08-28, 11:49

bo to prawda, ale jedno nie wyklucza drugiego :D
pozdro i nie łam się Bruner - poczekajmy co odpowie Argo

LUKAS - 2005-08-28, 12:20

Popieram wypowiedź Brunera.
2 litry wE34 to słaby motor, z uwagi na dużą mase auta i małąmoc oraz moment, auto nie będzie miało spodziewanych osiągów oraz będzie dużo paliło. 2,5 litra będzie paliło podobnie, ale przynjamniej wyprzedzanie na trasie będzie bezpieczniejsze... :)

Anonymous - 2005-08-28, 18:20

Silnik to m20, ale dylemat nie polega na tym czy kupić 2 cz 2,5 litra nie jestem typem ściganta, potrzebuje solidnego, obszernego auta, którym będe mógł swobodnie podróżowac nie rzadko z rodziną. Moge kupić poprostu taki samochód, podoba mi się stylistyka i w porównaniu z E30 z tyłu to poprostu salon na kołach. Zużycie paliwa w granicach 15 litrów nie jest dla mnie powalającym argumentem ( moje 316i przez długi czas walczyło z moim zaparciem pochłaniając takie i większe ilości paliwa), gaz odpada zupełnie jestem konsekwentny (nie nawidze gazowników stojących przedemną na światłach, nie wiem czy to taki urok czy to tylko mi, sierdzi to przeokrutnie). Cena jest dla mnie atrakcyja bo 6tyś to nie inwestycja a auto jest poważne. Jak już wspomniałem co do pochodzenia, przebiegu i eksploatacji tego samochodu mam 100% pewności (auto znalazłem u mojego znajomego w Niemczech jest własnością jego stryja, to I właściciel tego pojazdu) Na pierwszy rzut oka auto jest w stanie idealnym, zadbane, serwisowane choć na tapicerce znac ślady eksploatacji no ale to jednak 89 rocznik. Nie chce jedna zawracac znajomemu głowy zabieraniem auta prowdzeniem go do kraju na oględziny itp, jeśli dobije targu to tam na miejscu więc pytam czy są miejsca które musze uważnie oglądać, co sprawdzić a czym się wcale nie zajmować. Dodam że w kwietniu auto przeszło gruntowny przegląd i serwis miedzy innymi wymieniono mechanicznie uszkodzony katalizator.
Sosen - 2005-08-28, 18:49

Wszystko ładnie pięknie, ale to że nie nawidzisz gazowników nic nie zmienia w tym temacie, a poza tym jeśli śmierdzi gazem to dlatego że coś z autem albo instalacją jest źle, dobrze wyregulowany gaz w sprawnym aucie jest ciężki do wywąchania.
Pozdrawiam

LUKAS - 2005-08-28, 19:20

jeśli chcesz typowo rodzinne i ekonomiczne auto, a na dodatek nie lubisz gazu, to czy myslałeś nad 525tds :?:
Wszyscy odradzają 2 litry, dlatego że to jest zbyt słaby motor do tak dużej ciężkiej budy. I nie chodzi o to że nie będziesz mógł z nikim się ścigać, czy szalećna torze, ale wiadomo, że jeśli dysponuje się dużą mocą, to jazda jest raz przyjemniejsza, a dwa bezpiecznejsza, ponieważzawsze masz jakiśzapas mocy, który umiejetnie wykorzystany moze nawet uratować życie.

Co do samej E34, to jeśli blacharsko auto jest jak dzwon, jeśli na 100% nie jest przebite, wszystko się zgadza. Jest w stanie technicznym dardzo dobrym. To pozostaje tylko brać.

Sprawdź jedynie dokładniej motor, układ przeniesienia napędu, jeśli nie ma luzów ani innych objawów katowania i niedbałosci poprzedniego własciciela (to że auto jest czyste, nie oznacza że mechanicznie było prawidłowo eksploatowane), pozostanie tylko się cieszyc z auta w tak dobrym stanie.

erikson - 2005-08-28, 22:12

jak z gazem to 525 M20 - były robione do połowy 90r,od połowy 07chyba lub od 09 weszły juz M50,to co pokazuje ETK to pomyłka,nie byly wypuszczane w 89 M50 napewno.Jak chcesz bez gazu to M50 lepiej sie spisuje bo mniej pali.525 zazwyczaj ma lepszy wypas. E34 wszystkie jakie miałem pod wzgledem silnika i blachy były do jazdy,ale pod wzgledem zawieszenia-wachacze,tarcze,amorki,itd to nadawały sie do czesciowego remontu.M30 bardzo mocy i wytrzymały silnik,lecz mało ekonomiczny,M20-trzeba pilnowac wymiany paska roz(w innych jest juz łancuch),M50 przy gazie uwaga na głowice by nie pekła i hydrolegulatory by nie klepały,Poraszka była 524-silnik miałem do wymiany-peknieta gowica,turbina szmelc,pompa do kitu(jak remontowałem M21 to adaptowałem czesci od E28,niby ten sam silnik,ale jakos lepiej sie trzyma w tej budzie i ma lepszą pompe mechaniczną niz E34elektoniczną).525tds uwada na pompe wtryskowa. Takie moje doswaidczenia z E34
duchX - 2005-08-28, 22:18

Powiem tylko tyle 535 taka mam na benzynie jezdzilo jak szalone spalanie na miescie max 17 wiecej mi sie nie udalo minimum 15 po zalozeniu lpg III generacji tragedia na benzynie starszny mul na lpg jeszcze wiekszy zero strzalow nie czuc kompletnie gazu dla mnie silnik ponizej 2,5L w E34 to porazka nie chce nawet sobie wyobrazac jak jezdzi (toczy sie) 518 koszmar
erikson - 2005-08-28, 22:24

miałem 535 zagazowane i wiem ze jak gaz sie zakłada to koników robi sie sporo mniej,z 535 robi sie podrasowane 525M20,a z 525- 520,a z 520-518 itd,chyba ze wtrysk to juz inny temat.
MrKrYH_e34 - 2005-08-29, 09:01

ja bym kupil m 20 2,5 .. taniej zalorzysz instalacje niz do m 50 i tez da sie tym wyprzedac !! ! tanie czesci mozna wstawiac wiec tansze naprawy !! z awaryjnoscia jest podobnie jak w m 50 jak zaniedbasz silnik to cos padnie !! nie zastanawiaj sie kup poprostu 2,5 :) a w ogole e34 nie ma zadnych mankamentow ;P
mocry - 2005-08-29, 10:12

Jedzilem e34 z motorem m20b20 i stanowczo Ci odradzam ten samochod (a raczej silnik bo auto fajne :wink: ). Naprawde czuc, ze brakuje mu mocy. Dodatkowo pali wcale niemalo, sadze, ze ze wzgledu na swoj ciezar.

Pozdro

jaros - 2005-12-16, 12:05
Temat postu: Re: Zakup E34 jakie mankamenty???
ANONYMOUS nie wiem jakos przeczytalem ze masz blende do e34 na klape przy rejestracji do sprzedania mozesz mi dac swoj aktualny nr tel. jesli to jeszcze aktualne???? Prosze odpisz
Dzieki i pozdrawiam

speed - 2005-12-16, 16:55

Ja jestem (szczesliwym??) posiadaczem E34 525i od kilku miesiecy, wydaje mi sie ze auto nie ma wiele slabych punktow czy wad na ktore nalezy zwrocic szczegolna uwage, wszystkie zawieszeniowe rzeczy mozna nieduzym kosztem naprawic, (pasek rozrzadu proponuje od razu po kupieniu zmienic, jak i wszystkie plyny eksploatacyjne) jesli silnik jest w dobrym stanie to mysle ze wytrzyma duzo :D Moze powtorze to co mowili moi koledzy z forum, mialem okazje jezdzic 520 i nie jest to rzadna rewelacja, 525 to takie optimum, ma juz pewien zapas mocy a zuzycie paliwa jeszcze jest powiedzmy przyzwoite.
Osobiscie jako auto polecam naprawde za ta kase masz super wygodne i przestronne auto z duzym bagaznikiem dla calej rodziny :D

jaqub - 2005-12-16, 18:59

ja widze ze kolega juz sie nastawil na ta e34 :)
jedyne co moge poradzic podczas sprawdzania auta to zabrac je na autostrade i sprawdzic czy predkosc maksymalna oscyluje wokol tej podawanej przez katalog jesli tak to znaczy ze silnik trzyma moc i jest w dobrym stanie... jak Ci sie uda mozesz poszukac jakiejs gorszej drogi (cos ala kocie lby czy cos) i sprawdzic czy nie ma stukow itd.