| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Åšwiece
Pio - 2005-09-04, 20:03 Temat postu: Świece Miałem ostatnio "ciekawy" przypadek ze świecami pewnej dobrze znanej firmy. Otóż podczas ich wymiany w swojej ecie (na szczęście w warsztacie) okazało się, że jedna ze świec w połowie została w głowicy i to połowa bez sześciokantu . Na szczęście gość, złota rączka wyciągnął resztę w całości wykrętakiem .
Ciekawie by było, gdybym z tak głupiego powodu musiał ściągać głowice
Założyłem japońskie i mam nadzieję, że za 10k km nie będzie podobnych niespodzianek, zresztą mam z nimi raczej dobre doświadczenia.
Czy jakby się nie udało wykręcić, to można żądać zwrotu kosztów naprawy od producenta? Przecież taka usterka świecy, to barbarzyństwo!!!
metaldaw - 2005-09-04, 20:14
Napisz co to za świeca była - da to do myślenia przy wymianie świec pozostałym forumowiczom.
duchPW - 2005-09-04, 21:08
| Pio napisa³/a: | | Czy jakby siÄ™ nie udaÅ‚o wykrÄ™cić, to można żądać zwrotu kosztów naprawy od producenta? |
jasne, że można, ale musiałbyć udowodnić, że usterka powstała z powodu wady świecy, a nie np. nieprawidłowej obsługi etc. czyli musiałbyś wykazać (i zapewne poprzeć to jakimiś mocnymi dowodami) po jakim czasie nastąpiła wymiana, na jaki czas przewidziano użytkowanie i inne takie.... więc szanse raczej marne, ale teoretycznie wykonalne
poza tym, to mimo wszystko OT
Pio - 2005-09-04, 21:44
hmm... to Bosch był. Ja zmieniałem świece pierwszy raz w tym samochodzie, a nie wiem co i kiedy z nim robił poprzedni właściciel.
metaldaw - 2005-09-04, 21:53
| Pio napisa³/a: | | hmm... to Bosch byÅ‚. Ja zmieniaÅ‚em Å›wiece pierwszy raz w tym samochodzie, a nie wiem co i kiedy z nim robiÅ‚ poprzedni wÅ‚aÅ›ciciel. |
Najlepszej opini to Bosche nie mają, ja użytkuje NGK i nie narzekam.
Bruner - 2005-09-04, 22:05
| metaldaw napisa³/a: | | Najlepszej opini to Bosche nie majÄ…, ja użytkuje NGK i nie narzekam. |
Faktycznie, jak jeszcze mialem kaszla to jezdzilem na swiecach Bosh i musze przyznac ze lepiej chodzil na Iskrach. W beemce jezdzilem na NGK i zadnych powodow do nazekan nie mialem
|
|