BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Odpowietrzamy układ chłodzenia.

LUKAS - 2004-06-16, 19:26
Temat postu: Odpowietrzamy układ chłodzenia.
Tyle się ostatnio mówi o odpowietrzaniu układu chłodzenia, ale nikt nie powiedził konkretnie jak to zrobić. Tutaj niech wpiszą się tylko i wyłącznie te osoby, które wiedzą jak to wykonać całkowicie poprawnie.
Niech ktoś opisze odpowietrzenie układu z motoru bez zbiorniczka wyrównawczego (M10, M40) i ze zbiorniczkiem wyrównwczym (M20).

tox - 2004-06-19, 19:24
Temat postu: odpowietrzanie chłodnicy
czesc
Widze post od kilku dni i nie widzę odpowiedzi, hmmm czyżby nikt nie wiedział jak to sie poprawnie robi :?: . Szczerze mówiąc tez nie wiem czy to jest poprawnie ale moge sie podzielic własnym doświadczeniem z odpowietrzania :D .
Mam E-30 z silnikiem M20
Kiedyś miałem z tym problem i ktoś poradził mi zeby właczyć ogrzewanie i nawiewy na maxa oraz poluzowac śrubkę odpowietrzjącą. Następnie nawłaczonym silniku dolewać płynu chłodzacego do zbiorniczka wyrównawczego tak długo jak bedzie zaciągany. śrubka odpowietrzająca ma byś tak długo poluzowana aż przez otwór pod nia nie bedzie płynąl sam płyn bez bąbli powietrza, dolewam wtedy płynu pod sam korek w zbiorniczku wyrównawczym i dokręcam srubkę odpowietrzającą , zakręcam korek i jadę sie przejechać (kontrolując czy temp. nie skacze) cały czas mam właczony nadmuch i ogrzewanie na maxa.
i jezeli temp nie skoczyła powyżej normy to znaczy ze juz mam odpowietrzony układ chłodzenia:D . :twisted: i chyba to działa bo nigdy nie skoczyła ponad normę :twisted:

LUKAS - 2004-06-19, 21:57

Dzięki Tox :wink: Mnie też to zmartwiło że nikt nie umiał odpowiedzieć na to pytanie. Naszczecie Ty umiałeś :wink: Dzięki :D
lokop e30 320i - 2004-06-21, 15:11

Potwierdzam slowa Toxa z tym ze chce dodac ze jesli auto posiada instalke lpg to odpowiertza sie trudniej z uwagi na dodatkowe weze ktore nie zawsze sa prawidlowo zamontowane tzn wyzej niz zbiorniczek wyrownawczy. W takim przypadku nalezalo by dodatkowo odkrecic jeden z wezy i sprawdzic czy jest obieg.
nokerman - 2005-11-15, 10:38

No a co z M40??? Bo na dniach musze termostat wymienić :wink:
Tommec - 2005-11-15, 12:06

Opisany sposób jest kilkakrotnie przetestowany i sprawdza się. Problem miałem tylko z płynem, który wyciekał podczas całej operacji z odpowietrznika i spływał na dół, pryskając akurat na alternator. I wiadomo, łożyska do wymiany :( .
Benek_Gliwice - 2005-11-15, 12:31

W przypadku m40 postępujemy podobnie. Z tym, że odpowietrzamy zarówno na chłodnicy (plastikowy mały koreczek) jak i na obudowie termostatu (śróbka metalowa).
Zasada postępowania taka sama jak w przypadku opisywanym przez toxa dla m20.

jaras87 - 2005-11-15, 14:33

panowie mam silnik zalany wodą ... kupiłem dzis borygo i chce go zalać "na zime" mozecie mi powiedziec co i jak zrobić zeby niczego nie spartolić ? :) silnik to m30b35 ...
center - 2005-11-15, 17:38

ja mam ta srubke od odpowietrzenia nadlamana i nieodkrecalna, wiec radze sobie poluzowywujac wezyk wchodzacy do chlodnicy sciskam go i poluzniam(bez skojarzen) az przestanie wciagac plyn...a reszta tak jak powiedzieli wczesniej, ogrzewanie na 4 i na max temp...

EDIT: http://slave.e-edukacja.p...?t=8817&start=0

Sosen - 2005-11-15, 19:39

jaras87 napisa³/a:
panowie mam silnik zalany wodą ... kupiłem dzis borygo i chce go zalać "na zime" mozecie mi powiedziec co i jak zrobić zeby niczego nie spartolić ? :) silnik to m30b35 ...

Powiem jak robię to ja i mój kolega i pewnie nie tylko my. Spuszczasz całą wodę (łącznie z odkręceniem śruby znajdującej się w bloku, szukaj jej po stronie kolektorów wydechowych w tylnej części silnika, bodajże na klucz 19) po czym ją zakręcasz. Popuszczasz odpowietrznik na obudowie temrostatu, lejesz płyn tak długo aż będzie wypływał prze tenże odpowietrznik po czym go zakręcasz i dolewasz płynu żeby był stan, jedziesz na małą rundkę z włączonym na maxa ogrzewaniem i patrzysz co się dzieje z temperaturą, po lekkim rozgrzaniu autka wyłączasz silnik i popuszczasz odpowietrznik, aż zejdzie ciśnienie które wypchnie powietrze, zakręcasz i dalej jedziesz, oczywiście w razie potrzeby uzupełniasz płyn. Jeśli z odpowietrznika będzie leciał tylko płyn (bez powietrza) i ogrzewanie będzie ok to znaczy że masz układ odpowietrzony. Pamiętaj o tym żeby podczas odpowietrzania samochód nie stał przodem skierowany w dół, bo może byś lipa z dobrym odpowietrzeniem. Pomimo tego że seryjnie silnik jest pochylony do tyłu, odpowietrzając staram się ustawić auto pod lekką górkę żeby mieć pewność.

Cinek - 2007-08-22, 20:43

A ja mam mały problem!!! Pomimo że wiem jak odpowietrzyć, dzieki temu co przeczytalem, a przeczytałem wszystkie posty z tym związane, u mnie nadal lipa. Nie leci plyn przez ten odpowietrznik.Wlasciwie nic sie nei dzieje. Nie zasysa plynu ze zbiorniczka wyrównawcxzego,wrecz przeciwnie. Po jakims czasie wywala mi plyn przez otwor do wlewania!!!Cos zapchane jest czy co? Czy moze mam odkrecic ta srube plastikowa niebieska ktoa jest na dole w chlodnicy obok dna zbiorniczka wyrównawczego? A co to za srubeczka (wyglada tez na odpowietrzajaca obok korka wlewu plynu chlodniczego? Taka malutka plastikowa.Tam tez plywa plyn bo odkrecalem ja.Czym odpechac uklad? Jakims konkretnym odkamieniaczem? Pozdrawiam. (E30 1.8 M40)
ubott - 2007-08-22, 21:27

mala niebieska sruba jest do spuszczania plynu z ulkadu - wiec musi byc wkrecona

jesli chodzi o m40 to odpowietrznik jest przy korku wlewu plynu (wlasnie ta czarna srubka na krzyzak)

nalewasz plynu dotad az sie przeleje odpowietrznikiem

btw po co wlaczacie dmuchawe przy odpowietrzaniu???????? pomaga to w czyms???przeciez wystarczy odkrecic odrzewanie na maxa
to tak jakby w samochodzie z wentylatorem elektrycznym (przy chlodnicy) podczas odpowietrzania podpinac go na krotko zeby caly czas krecil

MAJSU - 2007-08-23, 00:08

ubott napisa³/a:
po co wlaczacie dmuchawe przy odpowietrzaniu???????? pomaga to w czyms???przeciez wystarczy odkrecic odrzewanie na maxa
to tak jakby w samochodzie z wentylatorem elektrycznym (przy chlodnicy) podczas odpowietrzania podpinac go na krotko zeby caly czas krecil

Pamiętaj że trzeba to robić bezwarunkowo lewą ręką a do samochodu wsiąść prawą nogą i potrzeć kciukiem drążek ręcznego inaczej to nic nie da... :lol:

jerzy - 2007-08-23, 12:43

przeczytałem wszystkie posty, ten z wentylatorkiem dmuchawy był DOŚC CIEKAWY'----powiem tak ,można lekko stanąc pod górka, jeśli ma ktoś LPG ,jest mały problem,tam właśnie zbiera sie powietrze i do tego po wejściu w obroty zaczyna działąc parownik i marżnie, trzeba to robić na PB, poza tym [mowa o M20B25 ]-nie mA WYRÓWNAWCZEGO, i dlatego zamontowałem odpowietrznik z innego auta na wężu wchodzącym do jednego z elektrozaworów do nagrzewnicy, oczywiście jest to chyba najwyższy punkt do odpowietrzania---reszta jak wszędzie w chłodnicy i na termost. odpowietrzniki w ruch"" i po """ptokach""----pzdr :arrow: :arrow: :arrow: zapomniałem-obieg nagrzewnicy musi być otwarty
ubott - 2007-08-23, 16:29

jesli chodzi o wysoko usytuowany parownik to nie ma z nim problemu poniewaz wystarczy zdjac jeden przewod wodny z niego i czekac az sie pojawi w nim plyn
Cinek - 2007-08-23, 16:34

Oczywiscie wentylatora nie trzeba włączać, ktoś pisząc to troche się rozpędził ;) Dzięki ubott wystarczyło tą śrubeczkę wykręcic i dopiero sie układ odpowietrzyl :beer: Ale w sumie dziwi mnie to że ten układ sam się nie odpowietrza,przecież bąbelki powietrza moglyby leciec wraz z pły7nem powracającym do zbiorniczka wyrównawczego i po problemie :/ No ale cóż.
Yabi - 2007-08-23, 16:38

A ja tak czytam o tych odpowietrzaniach to normalnie rece opadaja nie mam pojecia dlaczego taki układ zapowietrzajacy sie wymyslili... Ciesze sie ze mam w swojej buni stary ukł. chlodzenia ktory sam sie odpowietrza zero problemow... :jupi:
paradoxx - 2007-08-23, 18:02

Co do odpowietrzania M40B18 to miałem w mojej poprzedniej e30 sporo problemów. odpowietrzałem silnik parę razy i ciągle się grzał. wymieniłem termostat i znowu to samo (szlak mnie trafiał) i wkońcu przez przypadek znalazłem przyczynę. okazało się że w chłodnicy srebrna śruba (chyba na klucz 17) na dole po lewej stronie (patrząc od przodu auta)(nie z tej co jest zb. wyrównawczy tylko po przeciwnej) ma zużytą uszczelkę przez co wywalało mi wodę i łapało powietrze. po wymianie porblemy z temperaturą zniknęły.

Pzd

Bruner - 2007-08-23, 20:41

Z ta dmuchawa to sie ktos rozpedzil, ale ogrzewanie trzeba wlaczyc - powietrze moze byc w nagrzewnicy, a zeby sie go z tamtad pozbyc przy odpowietrzaniu musi byc obieg, czyli wlaczone ogrzewanie. Inaczej cala robota na marne.
Rafał - 2007-08-23, 20:46

m20 m30 m40 maja aluminiowe krućce ukladu chlodzenia czesto pokrywaja sie one korozja i auto po nagrzaniu traci plych chlodzacy.

rozwiazaniem problemu jest wiertarka i obrotowa szczotka druciana :)

np w m43 problem tem rozwiazano montujac plastikowe krućce oraz obudowe termostatu

z ukladem chlodzenia generalnie jest tak ze trzeba wszystko dokladnie przezec zeby plyn chlodzacy nie mial nigdzie ujscia.brak plyny powoduje ze powstaje nam w kanalach wodnych "kocioł parowy" radykalnie wzrasta cisnienie czego czesto nie wytrzymuja cybanty :)

Cinek - 2007-08-24, 09:35

Właśnie powstaje kocioł parowy,powstaje podciśnienie i wywala płyn ze zbiorniczka wyrównawczego. To by miało sens
maciek e30 - 2007-08-26, 12:24

Witam, z mojego punktu widzenia odpowietrzenie m20 nie jest taką łatwą sprawą, przerabiałem ten temat jakiś czas temu po wymianie pompy wody odpowietrzałem układ tak jak jest to opisane, już wielokrotnie i nic to nie dało, bo w układzie i tak było powietrze. chociaż auto się nie grzało po uciskaniu przewodów byl wyczuwalny bąbel. dopiero kolega mi to zrobił, najłatwiej jest odpowietrzyć poprzez uciskanie przewodu i jednocześnie zatykanie otworku w zbiorniczku, jak uciskał przewód to zatykał otworek puszczał przewód, ale otwotek zatykał i tak wielokrotnie. dodam,że dobrze mieć coś czym można zatkac otworek żeby sie nie poparzyć teraz układ mam bardzo dobrze odpowieterzony i nie mam żadnego powietrza w układzie chłodzenia