BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Problem z chłodzeniem po raz n-ty (problem ogarnięty)

atur - 2005-09-10, 22:56
Temat postu: Problem z chłodzeniem po raz n-ty (problem ogarnięty)
WItam.

Wiem, ze to dosc "popularny" temat wsrod posiadaczy tej marki, wiec mam nieklamana nadzieje, ze ktos juz przerabial podobne niedomagania ukladu chlodzenia i wie jak im zaradzic. Przejrzalem "szukajke", problemy podobne do mojego, ale nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na takie zagadnienie:

Silnik goracy jak diabli (3/4 skali, na takim pozimie sie stabilizuje) a ogrzewanie nie dziala. Pokretlo od ogrzewania na maks, a powietrze leci takie jak na zewnatrz. Co moze byc zwalone? Auto i silnik jak w podpisie.

Pawel-e30 - 2005-09-10, 23:01

dobrze odpowietrzony układ masz??
jak odpowietrrzaliście włączyłeś ogrzewanie??

atur - 2005-09-10, 23:07

CHGW, nie bylo mnie przy tym. Jak to zrobic, dam rade zrobic to samemu? Zbiorniczek wyrownaczy mam osobny, na lewym nadkolu.
duchPW - 2005-09-11, 01:17

ARNI E30 (identyczny swap) miał podobny problem - może spróbuj się z nim skontaktować
ChriS - 2005-09-11, 07:27

Trzeba dobrze odpowietrzyć,ja na początku walczyłem z tym prawie godzinę.Do M50 powinieneś mieć chłodnicę razem ze zbiornikiem-tak przynajmniej było w serii w e34 i e36.Na pocieszenie powiem Ci taką samą chłodnicę ma 318i(z silnikiem M40) i 318is.Z tą chłodnicą co masz teraz też powinno dać radę.Ustaw ogrzewanie na max.uruchom silnik i dolewaj płynu,aż będzie leciał przez odpowietrznik bez bąbelków powietrza.
atur - 2005-09-11, 12:51

No wiec tak, poziom plynu na zimno byl dobry, odkrecilem korek, odpalilem silnik. W miare nagrzewania poziom plynu sie podnosil, az sie wylal, wtedy wylaczylem, babli powietrza nie zauwazylem. Z nawiewu na przednia szybe leci lekko cieple powietrze. Zauwazylem natomiast inny problem, nie zapina mi sie visco. Stad nastepne pytanie:

Jak daleko od chlodnicy powinien byc wiatrak? U mnie jest ze 3 cm. Dodam, ze nie mam oslony wiatraka.

Artur C. - 2005-09-11, 13:39

Jak się wylał to napewno gdzieś siedzi bombel powietrza.
atur - 2005-09-11, 13:43

Teraz to na 100%, wylalo sie ze 2 litry... :lol:
Artur C. - 2005-09-11, 13:51

Ja mam wypróbowaną metodę odpowietrzania - mianowicie jak silnik zaczyna łapać temperaturę sadzam kogoś za kierownicę każę mu trzymać obrory na poziomie 4000 rpm a ja odkręcam korek zbiorniczka wyrównawczego (nic nie wyleci póki silnik jest na obrotach -chyba że jest uszkodzona uszczelka pod głowicą) i popuszczam śrubkę odpowietrzania i nagrzewnica otwrta na max -dolewam płyn odkręcając co chwilke odpowietrznik.Po około 3 minutach jest już po robocie i mam spokój z układem chłodzenia.I nigdy nie odpowietrzam na biegu jałowym .
atur - 2005-09-11, 13:58

Co to jest srubka odpowietrzania?
Artur C. - 2005-09-11, 14:00

Sorki pisząc maiałem na myśli M20B..
ChriS - 2005-09-11, 18:00

Dlatego pisałem,że do M50 śrubka odpowietrzenia powinna być w chłodnicy,a w M20 jest na obudowie termostatu.
Przemass - 2005-09-11, 18:17

Podepne się, u mnie w touringu temp niegdy nie przekroczyła połowy nawet w max upał, nie mam obudowy na wiatraku i wisco zapina mi sie pratycznie zaraz po rozruchu silnika. Czy może to być wina wisco, może termostatu ?
atur - 2005-09-11, 19:45

chłodnice wg ETK mam od Z3 2.8, silnik M52. Termostat znajduje sie IMO na boczku chlodnicy, mam racje?

zbiorniczek wyrownawczy natomiast jest na 99% od E30 324TD. Niestety nie ma srubki odpowietrzajacej, a w Z3 srubka jest, wlasnie na zbiorniczku. Natomiast w 324td wogole tej srobki nie znalazlem, rowniez na chlodnicy. Moze w takim razie mozna sie bez tego ustrojstwa (srubki) obejsc?

ChriS - 2005-09-11, 20:59

Niestety nie wiem jak wygląda chłodnica od Z3,ale problem może być w tym ,że jest za nisko zamontowana.Odpowietrzenie układu chłodzenia powinno być w najwyższym punkcie inaczej powietrze zostanie w układzie,a konkretnie w nagrzewnicy i dlatego nie leci ciepłe powietrze mimo że silnik się nagrzewa.U mnie jak podniosłem i zamocowałem chłodnicę o 3cm wyżej to odpowietrzyłem bez problemu,a "fachowcy" w warsztacie męczyli się 2 dni i ciągle się grzała.
atur - 2005-09-11, 21:28

Fuck... zobilem to co wg mnie mozna nazwac odpowietrzaniem. Wieczorem wsiadam do auta, odpalam, przejechalem kawalek, temperaturka stabilna, 2 mm na prawo od połowy, ogrzewanie grzeje jak zle, mysle sobie, git, mieliscie racje, problem rozwiazany. Przejechalem sie kawalek dalej, po jakis 10 minutach temperatura zaczela rosnac... zbliza sie do 3/4 wiec mysle sobie, schlodze go troche i daje ogrzewanie na maks, a z nawiewu... kupa :evil: zimne powietrze, wskazowka za chwile tradycyjnie stanela na 3/4... Any idea co sie moglo stac?
duchPW - 2005-09-11, 21:37

rozumiem, że nawiew nie zadziałał - więc masz w jakiś sposób zwaloną nagrzewnicę
może być zapowietrzona, lub mógł sie w niej osadzić kamień - poza tym sama nagrzewnica może byc po prostu padnięta

sprawdź czy nie leci z niej woda (nieszczelność zdarza się np. przy osadzeniu sie kamienia i przerdzewieniu rurek do przewodzenia płynu)

napisz co się dzieje jak włączysz nawiew

atur - 2005-09-11, 21:45

Ogrzewanie nie dzialalo przed odpowietrzaniem. Odpowietrzylem tak jak chlopaki poradzili mi wczesniej w tym watku i ogrzewanie zaczelo dzialac, a silnik przestal sie grzac. Tyle ze moje szczescie trwalo tylko 15 minut. Po takim czasie jazdy silnik znowu sie zagrzal, a ogrzewanie znowu przestalo dzialac. Ale przez jakis czas ogrzewanie bylo bardzo skuteczne, z nawiewu dmuchalo naprawde gorace powietrze, wiec wydaje mi sie ze nagrzewnica nie stracila swojej sprawnosci, natomiast tak jakby znowu sie zapowietrzyla.
drencrom - 2005-09-12, 18:53

polecam na temat odpowietrzania ukladu moje wywody pod:

http://slave.e-edukacja.p...?t=142&start=10

koledze z tamtego threadu pomoglo.

Przemass - 2005-09-12, 19:36

U mnie też coś się dzieje wisco zapina mi się już zaraz po odpaleniu dosłowinie po 1 min i tak już zapi..... cały czas temp mam poniżej połowy cały czas
SMS - 2005-09-12, 22:00

atur napisa³/a:
....Tyle ze moje szczescie trwalo tylko 15 minut. ......., natomiast tak jakby znowu sie zapowietrzyla.

Dookładnie. Po prostu jeszcze w układzie jest powietrze (coś jakby "woda gazowana"). Zbiera się po pewnym czasie w najwyższym miejscu układu. Powtórz jeszcze 2-3 razy odpowietrzanie i dopiero sprawdź.
ChoÅ› nie wykluczam innych usterek...

Baur - 2005-09-14, 11:27

Może elektrozawór przy nagrzewnicy się nie otwiera ?? ? Nie powinien się co prawda wtedy grzać silnik.
atur - 2005-09-15, 22:55

Wiecej spostrzezen: po kolejnej probie odpowietrzenia znowu wyjechalem na ulice i tym razem skupilem sie na tym co sie dzieje z ogrzewaniem. A dzieje sie ciekawie :? ogrzewanie po wlaczeniu szybko slabnie, ale wystarczy je wylaczyc i wlaczyc (mam na mysli przekrecic pokretlo regulacji temperatury w lewo - w prawo, najlepiej wiecej niz raz) i natychmiast zaczyna grzac mocniej, po czym znowu dosc szybko slabnie... jezdzilem wieczorem przez pol godziny i taka sytuacja utrzymywala sie caly czas, z tym, ze w miare uplywu czasu, po kazdym nastepnym zabiegu wyl-wl grzalo coraz slabiej. Temperatura silnika jakby nizsza, ale dzis jest znacznie chlodniej niz bylo w niedziele kiedy ostatnio jezdzilem.

BTW. O co chodzi z tym elektrozaworem nagrzewnicy, wydaje mi sie, ze u mnie regulacja temp jest mechaniczna?

lokop e30 320i - 2005-09-15, 23:10

Walnieta uszczeka pod glowica lub peknieta glowica. Lub jesli masz na pokretle od ustaiwna tempetetury nawiewu skale w stopniach to zwalone sterowanie ogrzewaniem. Ewentualnie jakas nieszczelnosc poza silnikiem natyle niewidoczna ze na rozgzanym silniku wykapac niezdazy tylko wyparuje a odpowietrzyc samoczynnie sie ne zdarzy.
atur - 2005-09-15, 23:17

Fuck... uszczelka byla wymieniania nie dalej jak 1000 km temu, glowica tez (podobno) zostala sprawdzona na szczelnosc i miala byc git... czy uszkodzenie glowicy nie powodowaloby pompowania duzych ilosci gazu w plyn chlodzacy? Bo u mnie w zbiorniczku przy pracujacym silniku i odkreconym korku nie pojawiaja sie zadne babelki, poziom plynu na zimno jest ok, plynu nie ubywa itd... teraz zes mnie wystraszyl :(

ogrzewanie nie ma skali w stopniach...

lokop e30 320i - 2005-09-15, 23:25

Przyszla mi jeszcze jedna propozycja do glowy moze jesli masz taka roszade z osprzetem pod maska to powinienes miec tez inny wskaznik temp. lub inna ta plytke elektonicza przy zegarach. Ale to nie wyjasnia problemu z ogrzewaniem.
Czy po wymianie uszczelki odrazu bylo tak jak jest teraz?

atur - 2005-09-15, 23:39

Wczesniej nie mialem oryginalnego wiatraka tylko elektryczny, przed chlodnica, a sama chlodnica byla z E36, razem ze zbiornikiem. Motor grzal sie az odpalil wentylator, wtedy stygl, wiatrak sie wylaczal, znowu sie grzal itd... Bylo do d... wiec dalem wieksza chlodnice, ori wiatrak i mam teraz podobne choc troche inne problemy. Generalnie nie laczyl bym tego z wymiana uszczelki

Acha, zegary sa przelozone od 6cylindrowki

lokop e30 320i - 2005-09-15, 23:47

Chwali sie ze od 6 cyl ale czy ta w nich plytka sterujaca eprom czy jakos tak jest przystosowane do odczytu danych z czujnikow w silniku m50. Bo nie wim czy w e 30 bylu montowane seryjnie m 50 (chyba nie) a wiec i zegarow takich nie bylo. Sprobuj zzrgarami od modelu ktory pracowal z takim silnikiem. ale namotalem :roll: :wink:
atur - 2005-09-30, 10:08

Witam.

Dla porzadku donosze ze problem zostal rozwiazany. Okazalo sie ze byly dwa problemy, niezalezne od siebie. Motor sie grzal z banalnego powodu, czyli zużytej wiskozy. A cyrk z ogrzewaniem był spowodowany jakims bledem w podpieciu nagrzewnicy. Oprocz wymiany wiska dodatkowo zalozyłem oslone wentylatora i z temperaturka sytuacja obecnie jest luksusowa :) . A ogrzewanie dziala jak złe.

henry - 2005-10-03, 16:22
Temat postu: Ogrzewanie
Witam! W Tarnowie rozmawiałem z Arturem C. na temat problemu podobnego jak u atur'a. Atur!! Mam do Ciebie pytanie - czy nieprawidłowośc w podłączeniu nagrzewnicy polegała na wzajemnej zamianie węży przy nagrzewnicy czy bylo to jeszcze cos innego? PZDR - henry
atur - 2005-10-03, 18:49

Nie wiem, ale sprobuje sie dowiedzieć. Przy odbiorze nie miałem czasu na rozmowe i tylko usłyszałem ze coś było poknocone. Na pierwszy rzut oka nagrzewnica była podłaczona dobrze, również elektrozawór nie wymagał wymiany. Jutro bede w warsztacie, spróbuje się dowiedzieć.
henry - 2005-10-03, 20:08
Temat postu: Ogrzewanie
.....Dzieki ,będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat.Juz trzy lata mam taki problem ,lecz ponieważ zimą nie jeżdżę to sprawe zbagatelizowałem.Czekam spokojnie jak aż napiszesz o szczegółach - PZDR - henry
atur - 2005-10-04, 13:07

Już wiem, nagrzewnica była odwrotnie podłączona, podobno przy M50 łatwo się pomylić.
henry - 2005-10-04, 16:14
Temat postu: Rada
Dzieki Atur ,juz lecę do garażu i "przerabiam" połaczenie.Upewniles mnie w "tym Temacie" - jak mawiał nasz byly prezydĘt , taka tez byla sugestia Artura C. po naszych rozmowach w Tarnowie.Przyznaję ,ze chylę czoła przed wiedzą Artura C. - pozdrawiam - henry

Dzięki -lecz nie jestem nieomylny -poprostu trafiłem :roll: Artur C.

pathrow - 2005-10-14, 10:33

heh a ja w m20b20 w e34 mam trochę inna sytuację i też nie mam pojęcia co z tym zrobić jak jest włączone ogrzewanie to ciepłe powioetrze daje tylko na nogi i na szybe a na środkowe nawiewy daje zimne powietrze jak i co mam sprawdzić? idzie zima i trochę lipa z kiepskim ogrzewaniem
duchPW - 2005-10-14, 11:30

pathrow a jak masz pokrętło temperatury na maxa, to też masz zimne z przodu (na twarz)?
pathrow - 2005-10-14, 20:52

no właśnie pojeździłem jeszcze i okazuje się że jakkolwiek ustawię jedno i drugie pokrętło temperatury to i tak napie... na nogi szybę ciepłe powietrze a na twarz zimne :(
ArtiBig - 2005-10-17, 21:53

mozna tez odpowietrzyc luzujac opaske węzyka ogrzewania przepustnicy to chyba jeden z wyzej umieszczonych punktów układu