BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - olej do skrzyni

Go¶æ - 2004-06-18, 00:06
Temat postu: olej do skrzyni
Chciałem wymienic olej w skrzyni wiec pojechałem do ASO żeby dobrac taki jak trzeba i kupiłem dwie bańki po litrze każda! przyjechałem do domu i patrze ze na opakowaniu jest napisane - "olej do skrzyni automatycznej" wiec wrociłem do nich z ryjem a miły pan z servisu powiedział ze wlasnie taki olej jest rekomendowany do mojej beemki ! mam E30 318i z 91 r. oczywiście manual !! !
- pracownicy bmw chyba wiedza co mowia...ale pytanie do was Panowie - moge lac bez obaw ? do automata czy manuala olej sie czyms różni?
jest na nim jeszcze napisane : BMW ATF D2
Dzieki bo jakoÅ› im nie ufam :P

SmasherE30 - 2004-06-18, 00:45

do automatów i przekładni wspomagania to sa płyny hydrauliczne a nie oleje ... tak mi się wydaje
Go¶æ - 2004-06-18, 00:58

kurde kazdemu po troszke kradne watki ale dobry jest a nie chce zaczynac nowego....
mam sprawe wlasnie co do oleju do skrzyni bo sam bede wymienial u siebie skrzynke bo od E30 mi nie podchodzi pod wal i przez nia nie mam predkosciomierza, zakladam skrzynie od 323 ale olej mi z niej wylecial do bagaznika :? i pytanko jaki olej mam do nie wlac?

sarna1 - 2004-06-18, 02:08

www.castrol.pl - znajdz swoje autko i sie pokarze jaki ;)
Go¶æ - 2004-06-18, 02:24

problem w tym ze taka trojeczka nigdy nie wychodzila...
ale cos pokombinuje moze jakos dojdzie sie do sedna :wink:

Go¶æ - 2004-06-18, 02:28

tak jak myslalem nie dalo sie do tego dojsc juz biorac pod uwage ze to E30 bo z tego silnik i skrzynia pochodzi to roczniki mi sie jakos nie zgadzaja nie wiem chyba nie potrafie z tego kozystac... :roll:
SmasherE30 - 2004-06-18, 03:09

No to wystarczy się pytać o oleje przekładniowe specyfikacji GL4 i lepkości 75(80)W90 i wsio jasne. Ja chciałem równiez Castrol do skrzyni, ale nie znalazłem, kupiłem Mobila za 20zł/litr (do skrzyni wchodzi od litra do 1,5l ... 1,7 do suchej). A jak ktoś chce {biiiiip} olej do dyfra, to mam na zbyciu litr Castrola GL5 oczywiście, TAF-X syntetyk 75W140 :twisted: (litr wchodzi do dyfrów o przełożeniach 3.93 4.10 i dalej ... do 3.64 już 1,7l wchodzi)
Go¶æ - 2004-06-18, 07:51

z tego co pamietam olej do skrzyni automatycznej jest durzo rzatszy nirz normalny przekładniowy pozatym chyba jestes strasznie dziany skoro po olej jeżdzisz do ASO z doświadczenia wiem ,że olej np u fusa jest 30% drorzszy nirz na stacji benzynowej
Go¶æ - 2004-06-22, 01:00

U mnie 524TD wlewam taki sam jak do wspomagania-czyli do automatow
ATF Dextron II. Tak jest w specyfikacji. Kiedys jak nie wiedzialem ze wchodzi taki olej, wlalem standardowy do manualnej skrzyni i efekt byl taki ze stracilem wszystkie biegi. Trzeba było siły zeby wbic jakis bieg. Po wlaniu oleju od automata wszystko wrocilo do normy.